Depressie: symptomen en behandeling

Een depressie is een psychische aandoening die te maken heeft met je stemming, gedachten en gevoelens. Heb je last van depressieve gevoelens? Dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. Op deze pagina lees je over de behandeling van depressie. Gelukkig wordt psychologische zorg vaak door je zorgverzekering vergoed.

Bas Knopperts Expert zorgverzekeringen
laatste update: 25 november 2022

In het kort

 • Bij een depressie ben je voor een langere periode somber en/of heb je nergens zin in.
 • Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. 
 • Om te herstellen is het belangrijk om structuur te geven aan je dag, actief te zijn en contact te hebben met mensen.
 • De huisarts kan je helpen met lichte klachten of doorverwijzen naar een praktijkondersteuner.

Wat is depressie?

Een depressie is een aandoening die valt onder de ‘stemmingsstoornissen’. Het is een ziekte waarbij je gedurende een langere periode last hebt van een depressieve stemming. Dit betekent vaak intense somberheid, maar ook lusteloosheid, een verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Een depressie kan per persoon verschillend zijn. Je kunt er enkele weken last van hebben, maar soms ook zelfs maanden. Er zit ook verschil in de mate van somberheid. Je kunt je een beetje somber voelen, of héél erg somber. En sommige mensen ervaren wisselingen in de stemming. Ze voelen zich bijvoorbeeld een aantal weken somber, en hebben dan weer een periode waarin ze zich wat beter voelen.

Oorzaken van depressie

Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld aanleg voor depressie. 

Maar oorzaken kunnen ook zijn:

 • de afwezigheid van (zon)licht in de winterperiode;
 • vervelende ervaringen, bijvoorbeeld op sociaal gebied;
 • gebeurtenissen in de jeugd;
 • hormonale ontregelingen.

Een depressie kan ook ‘zomaar’ voorkomen. Juist dit is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. 

Symptomen bij een depressie

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een depressie. De website depressie.nl heeft er 9 op een rijtje gezet: 

 1. Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
 2. Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
 3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename.
 4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
 5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
 6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
 7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
 8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
 9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.​

  De criteria hierboven zijn de criteria waarmee hulpverleners een depressieve stoornis kunnen vaststellen. Ze staan beschreven in de DSM-5. Dit is een psychiatrisch classificatiesysteem dat wordt gebruikt in de GGZ. Heb je minstens 2 weken last gehad van minimaal 5 van deze symptomen? En is één van deze symptomen depressieve stemming (1) of vermindering van interesse en plezier (2)? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

  Depressie zelftest

  Op internet kun je verschillende zelftests vinden. Met deze tests kan je erachter kom of je aan de kenmerken van een depressie voldoet. Zo’n test is zeker niet bedoeld voor het stellen van een diagnose. Maar het kan je wel helpen om wat meer inzicht te krijgen. De uitkomst van de zelftest kan aanleiding zijn om met een huisarts te gaan praten. 

  Een paar voorbeelden van zelftests zijn:

  Behandeling van depressie

  Heb je last van somberheidsklachten? Ga dan eerst naar je huisarts. De huisarts kan je helpen met lichte klachten. Maar hij kan je ook doorverwijzen naar een praktijkondersteuner ggz of een GGZ instelling. 

  GGZ

  Heb je ernstigere klachten? Dan verwijst de huisarts je altijd door naar een GGZ instelling. Dit is meestal een psychotherapeut. Je krijgt dan eerst een intakegesprek waarbij de behandelaar onderzoekt wat je klachten precies zijn. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt.

  Er zijn verschillende soorten behandelingen voor depressie, zoals:

  • online behandelingen;
  • psycho-educatie;
  • cognitieve therapie;
  • lichttherapie;
  • groepscursussen​.

  Bij chronische depressie is een deeltijdbehandeling of opname in een kliniek soms ook een optie.

  Alternatieve geneeswijzen

  Soms hebben mensen met een depressie ook baat bij alternatieve geneeswijzen, zoals bijvoorbeeld acupunctuur of haptonomie.

  Medicijnen

  Bij langdurige en ernstige depressieve klachten kan een arts medicijnen voorschrijven. Deze antidepressiva beïnvloeden bepaalde stofjes in de hersenen. Deze stofjes zijn bepalend voor de gevoelens die een sombere (of vrolijke) stemming veroorzaken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten antidepressiva, zoals SSRI, TCA en MAO-remmers. Welk middel het beste werkt, is heel persoonlijk. Goed om te weten: medicijnen werken niet meteen. Het duurt meestal 2 tot 4 weken voordat de depressieve symptomen verminderen. Artsen adviseren vaak om een medicijn dat goed aanslaat 6 maanden tot een jaar te gebruiken.

  Vergoeding zorgverzekering

  De basisverzekering vergoedt gelukkig veel van de zorg die je nodig kan hebben bij een depressie. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen met dekking voor bijvoorbeeld acupunctuur of mindfulness.

  Basisverzekering

  De huisarts en praktijkondersteuner (POH) worden volledig vergoed door je basis zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico. Ook psychologische zorg wordt vergoed door de basisverzekering. Dit geldt voor de basis GGZ en voor de gespecialiseerde GGZ. Voor psychologische zorg betaal je eerst je eigen risico. Voor de vergoeding gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo moet de diagnose gesteld zijn volgens Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5). Gebruik je bepaalde medicijnen? Medicijnen worden alleen vergoed alleen vergoed als ze zijn opgenomen in het geneesmiddelenvoedingssysteem (GVS). Voor deze medicijnen geldt wel je eigen risico en in sommige gevallen betaal je ook nog een eigen bijdrage.

  Vergoeding aanvullende verzekering

  Er zijn ook mogelijkheden om psychologische hulp of psychosociale therapie vergoed te krijgen via de aanvullende zorgverzekering. Je hebt hiervoor geen officiële diagnose nodig en geen verwijzing van je huisarts. Deze zorg valt meestal onder de complementaire of alternatieve geneeswijzen

  Veelgestelde vragen over depressie

  Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een depressie. Veel voorkomende klachten zijn:

  • ​vermoeidheid, geen energie;
  • gewichtsverandering door te weinig of te veel eten;
  • hartkloppingen;
  • duizeligheid;
  • hoofdpijn;
  • druk op de borst;
  • een droge mond;
  • minder of geen zin hebben in seks;
  • slapeloosheid of teveel slapen.

  Een depressie is verschillend per persoon in de ernst en bijbehorende klachten. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt in de volgende soorten depressies:


  • Manische- of bipolaire depressie
  • Chronische depressie
  • Dysthyme stoornis
  • Seizoensgebonden depressie
  • Postpartum depressie (na de bevalling)

  Je kunt genezen van een depressie, maar hiervoor is het belangrijk dat je niet met je klachten rond blijft lopen. Het is belangrijk dat je erkent dat je depressief bent en hulp zoekt bij je huisarts.

  De basisverzekering vergoedt gelukkig veel van de zorg die je nodig kan hebben bij een depressie. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen met dekking voor bijvoorbeeld acupunctuur of mindfulness.

  Basisverzekering

  De huisarts en praktijkondersteuner (POH) worden volledig vergoed door je basis zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico. Ook psychologische zorg wordt vergoed door de basisverzekering. Dit geldt voor de basis GGZ en voor de gespecialiseerde GGZ. Voor psychologische zorg betaal je eerst je eigen risico. Voor de vergoeding gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo moet de diagnose gesteld zijn volgens Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5). Gebruik je bepaalde medicijnen? Medicijnen worden alleen vergoed alleen vergoed als ze zijn opgenomen in het geneesmiddelenvoedingssysteem (GVS). Voor deze medicijnen geldt wel je eigen risico en in sommige gevallen betaal je ook nog een eigen bijdrage.

  Vergoeding aanvullende verzekering

  Er zijn ook mogelijkheden om psychologische hulp of psychosociale therapie vergoed te krijgen via de aanvullende zorgverzekering. Je hebt hiervoor geen officiële diagnose nodig en geen verwijzing van je huisarts. Deze zorg valt meestal onder de complementaire of alternatieve geneeswijzen

  Bronnen en expertise

  Bronnen

  Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • hersenstichting.nl
  • depressie.nl
  • depressievereniging.nl
  • Mentaalbeter.nl
  • psyq.nl​

  Informatie gecontroleerd door expert

  De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

  Disclaimer

  Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

  Awards

  De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.   

     

  Independer gebruikt cookies

  Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.