Wat is een Dysthyme stoornis?

Bij een Dysthyme stoornis (dysthymie) heb je chronisch last van een sombere stemming en duren de depressieve klachten minstens twee jaar. De verschijnselen van een dysthyme stoornis zijn minder heftig dan een gewone depressie. De depressie wordt afgewisseld met korte periodes waarin het wat beter gaat.

Welke zorg heb je nodig bij een dysthyme stoornis?

Bij depressieve klachten ga je als eerste naar je huisarts. Daar kunnen ze je ondersteuning of advies geven. Vaak krijg je hulp van een Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH). Milde of ernstige depressies kunnen vaak langer duren. Bij een dysthyme stoornis duurt de depressie ook langer en zal je waarschijnlijk doorverwezen worden naar een psycholoog of psychiater binnen de GGZ. Bij ernstige klachten kom je bij de gespecialiseerde GGZ terecht. Je huisarts of psychiater kan je medicatie voorschrijven, zoals antidepressiva.

Vergoeding zorg bij dysthyme stoornis vanuit de basisverzekering

Psychologische zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed. De huisarts en de POH vallen binnen de basisverzekering en worden volledig vergoed. Het eigen risico is hierbij niet van toepassing. De medicijnen en/of de zorg van de Basis- of gespecialiseerde GGZ worden ook vergoed, maar hier geldt je eigen risico wel voor. Ook heb je hier wel een diagnose voor nodig volgens Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5).

Vergoeding aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering krijg je extra zorg vaak vergoed. Je hebt dan ook geen officiële diagnose nodig. Je kunt bijvoorbeeld lichttherapie krijgen als je last hebt van een seizoensgebonden depressie. Ook kan acupunctuur een aanvulling zijn op medicijnen als antidepressiva. In dit geval valt de zorg onder complementaire geneeswijzen of alternatieve geneeswijzen, omdat het andere geneeswijzen zijn dan de reguliere geneeswijzen. Deze behandelingen kun je met een aanvullend pakket vergoed krijgen. 

Controleer wel of de specifieke behandeling waar je naar op zoek bent wel vergoed wordt met jouw aanvullende verzekering. En let op de voorwaarden. Vaak hanteren verzekeraars de voorwaarde dat je alleen kunt kiezen uit gecontracteerde behandelaars, of behandelaars die zijn aangesloten bij een bepaalde beroepsvereniging. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • GGZ
  • Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.