Wat is een normale bloeddruk?

Je bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. Het hoogste getal is de bovendruk en het lagere getal is de onderdruk. Bij een normale bloeddruk heb je een bovendruk van 130 en een onderdruk van 85. Bij een te lage bloeddruk wordt je duizelig en licht in je hoofd. Bij een te hoge bloeddruk merk je niet meteen iets, maar wordt het risico op hart- en vaatziekten groter.

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd en komt vaak voor. Vooral bij mensen boven de 65 jaar. Een hoge bloeddruk geeft niet meteen klachten, maar is wel gevaarlijk. Je hebt namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Je bloeddruk is te hoog als je bij meerdere metingen een bovendruk hebt van 140 of hoger of een onderdruk van 90 of hoger. Als de hoge bloeddruk moeilijk te behandelen is, spreek je van een gecompliceerde hypertensie. Een te hoge bloeddruk gaat vaak samen met een te hoog cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte kan ontstaan door een ongezonde leefwijze of overgewicht. Zowel een te hoge bloeddruk als een te hoog cholesterolgehalte bevorderen het dichtslibben van bloedvaten (aderverkalking).

Bezoek je huisarts

Als je een te hoge bloeddruk hebt, kun je naar je huisarts gaan om dit op te meten. Bij een te hoge bloeddruk zal je huisarts je vaker laten terugkomen om de bloeddruk te meten. Je kunt ook onder begeleiding van je huisarts je leefstijl aanpassen. Door te stoppen met roken, voldoende te bewegen en gezond te eten houd je je bloeddruk lager. Daarnaast heb je vaak medicatie nodig. De huisarts kan je de juiste medicijnen voorschrijven.

Medicijnen bij een te hoge bloeddruk

Om je bloeddruk te verlagen kun je medicijnen slikken. Dit worden bloeddrukverlagers genoemd en zijn er in verschillende soorten. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen jongeren en ouderen. De meest voorkomende medicijnen voor een te hoge bloeddruk zijn:

  • Bètablokkers
  • Calciumantagonisten
  • RAS-remmers​

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Bloeddrukverlagers worden vergoed vanuit de basisverzekering en vallen onder de Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het eigen risico is wel van toepassing. Je betaalt dus eerst het eigen risico en de kosten die hoger zijn dan je eigen risico worden wel vergoed. Stel dat je een eigen bijdrage moet betalen, dan is deze in dit geval maximaal 250 euro per kalenderjaar. Het meten van je bloeddruk bij de huisarts zit bij je basisverzekering in en wordt wel volledig vergoed.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.