In het kort
- Je bloeddruk is te hoog als de bovendruk hoger is dan 140 en/of de onderdruk hoger dan 90.
- Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
- Vaak heb je naast een verhoogde bloeddruk ook een te hoog cholesterolgehalte.
- Een verandering van leefstijl kan je bloeddruk verlagen. Denk aan gezonder eten, meer bewegen en stoppen met roken en alcohol.
- De huisarts kan bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven. Deze worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar houd wel rekening met je eigen risico.
Wat is een normale bloeddruk?
Je bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. Het hoogste getal is de bovendruk en het lagere getal is de onderdruk. Bij een normale bloeddruk heb je een bovendruk van 130 en een onderdruk van 85. Bij een te lage bloeddruk word je duizelig en licht in je hoofd. Bij een te hoge bloeddruk merk je niet meteen iets, maar wordt het risico op hart- en vaatziekten groter.
Wat is een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd en komt vaak voor. Vooral bij mensen boven de 65 jaar. Een hoge bloeddruk geeft niet meteen klachten, maar is wel gevaarlijk. Je hebt namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Je bloeddruk is te hoog als je bij meerdere metingen een bovendruk hebt van 140 of hoger of een onderdruk van 90 of hoger. Als de hoge bloeddruk moeilijk te behandelen is, spreek je van een gecompliceerde hypertensie.
Waarom is mijn bloeddruk te hoog?
Een te hoge bloeddruk gaat vaak samen met een te hoog cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte kan ontstaan door een ongezonde leefwijze of overgewicht. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld ongezond eten met veel zout, weinig bewegen en veel alcohol drinken. Ook roken en langdurige stress kunnen leiden tot een te hoge bloeddruk. Zowel een te hoge bloeddruk als een te hoog cholesterolgehalte bevorderen het dichtslibben van bloedvaten (aderverkalking).
Bezoek je huisarts
Als je een te hoge bloeddruk hebt, kun je naar je huisarts gaan om dit op te meten. Bij een te hoge bloeddruk zal je huisarts je vaker laten terugkomen om de bloeddruk te meten. Eén meting is namelijk niet voldoende om een realistisch beeld te krijgen. De meeste huisartsen meten tegenwoordig de bloeddruk met een automatische bloeddrukmeter. Sommige artsen meten juist nog handmatig met een stethoscoop.
Wanneer blijkt dat je een te hoge bloeddruk hebt, kan de huisarts medicatie voorschrijven. Ook kan een dokter je helpen met het aanpassen van je leefstijl.
Adviezen om je bloeddruk te verlagen: gezondere leefstijl
Voordat een arts medicijnen voorschrijft, krijg je vaak eerst het advies om je leefstijl aan te passen. Een verandering qua leefstijl helpt vaak al voldoende om je bloeddruk te verlagen. Zo hoef je geen medicijnen te gebruiken.
Heb je overgewicht? Dan helpt afvallen bij het verlagen van je bloeddruk. Ook gezond eten en letten op de zoutopname is belangrijk bij het aanpassen van je leefstijl. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, te stoppen met roken en je alcoholinname te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Stress kan ook invloed hebben op de hoogte van je bloeddruk. Als je stress ervaart, probeer dan te zoeken waar dit vandaan komt en hoe je het kunt vermijden.
Medicijnen bij een te hoge bloeddruk
Om je bloeddruk te verlagen, kun je medicijnen slikken. Dit worden bloeddrukverlagers genoemd. Het is niet altijd nodig om bloeddrukverlagende medicijnen te gebruiken. Afhankelijk van jouw situatie kan de huisarts medicijnen voorschrijven. De meest voorkomende soorten medicijnen hiervoor zijn:
- Plaspillen
- Bètablokkers
- ACE-remmers
- Angiotensine-2-antagonisten
- Calcium-antagonisten.
Vergoeding vanuit de zorgverzekering
Bloeddrukverlagers worden vergoed vanuit de basisverzekering en vallen onder de GVS. Let op: je betaalt wel eerst het eigen risico. De kosten die hoger zijn dan je eigen risico worden wel vergoed. Stel dat je een eigen bijdrage moet betalen, dan is deze in dit geval maximaal 250 euro per kalenderjaar. Het meten van je bloeddruk bij de huisarts zit bij je basisverzekering in en wordt wel volledig vergoed.