Hooikoorts: dit vergoedt je zorgverzekeraar

Denk je dat je last van hooikoorts hebt? Ga dan allereerst naar je huisarts toe. Een huisartsbezoek kost je niets omdat dit volledig wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Om te testen of je last hebt een van allergie stuurt de huisarts je meestal door naar specialist in het ziekenhuis. Dit bezoek wordt vergoed vanuit je basisverzekering maar dit gaat wel eerst van je eigen risico af. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico en krijgen een specialistische behandeling in het ziekenhuis daarom wel volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Soms moet je ook een eigen bijdrage betalen, maar dit geldt met name bij niet-preferente geneesmiddelen. Lees meer over eigen bijdrage bij medicijnen.

Pollenkalender: wanneer zijn welke pollen actief?

Vaak hoor je over hooikoortsklachten in het voorjaar. Maar pollen zijn het hele jaar door actief. Hieronder vind je de bloeiperiodes terug van veroorzakers van hooikoorts.

Pollenkalender

Aanvullende verzekering voor hooikoorts

Soms vergoedt je aanvullende verzekering zelfzorggeneesmiddelen of de eigen bijdrage wel. Heb je hooikoorts? Dan is dat een mooie meevaller. Maar omdat zelfzorggeneesmiddelen vaak niet zo duur zijn, is het niet snel lonend om een aanvullende verzekering alleen voor hooikoorts medicijnen af te sluiten.

Wat kun je tegen hooikoorts doen?

Helaas is hooikoorts niet te genezen. Vaak is het afwachten totdat de pollen weer uit de lucht zijn. Natuurlijk kun je proberen zo veel mogelijk de pollen te vermijden maar daarnaast zijn er ook allerlei middelen op de markt om symptomen van hooikoorts te bestrijden. Bij de drogist kun je onder andere neusspray, oogdruppels, zalf en hooikoortspillen krijgen. Alle reguliere medicijnen die een huisarts voorschrijft vallen onder basisverzekering. Soms worden ook homeopathische medicijnen voorgeschreven, maar deze vallen niet onder de basisverzekering. Als je zelf medicijnen bij de drogist haalt moet je ze vaak zelf betalen. Er zijn wel verzekeringen die dit soort medicijnen vergoeden, maar dat zijn vaak alleen de uitgebreidere zorgverzekeringen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.