In het kort

Hooikoorts is een allergie voor pollen. ‘Pollen’ is ook wel een ander woord voor stuifmeel. Dit stuifmeel van grassen, planten en bomen komt in de lucht terecht als deze bloeien. Je kunt dit stuifmeel inademen, wat een allergische reactie veroorzaakt. Zo kan je last hebben van een verstopte neus, een loopneus, niezen, jeukende of branderige ogen en vermoeidheid. Wanneer je precies last hebt van hooikoorts, hangt af van de pollen waar jij allergisch voor bent. Het hooikoortsseizoen is van februari tot september, met een piek in mei en juni. In deze maanden groeien namelijk de meeste grassen. Je kunt een aantal dingen doen om je hooikoortsklachten te verminderen, zoals thuis de ramen en deuren dicht houden, buiten een zonnebril dragen en zelf niet grasmaaien. Soms helpt het om medicatie tegen allergie of een neusspray met een ontstekingsremmer te gebruiken.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie. De medische naam voor hooikoorts is allergische rinitis. Het stuifmeel van bloeiende planten, grassen en bomen komt dan in contact met de slijmvliezen van je neus, keel en ogen. Dit stuifmeel wordt ook wel ‘pollen’ genoemd. Hooikoorts staat daarom bekend als pollenallergie. Wanneer je lichaam in contact komt met het stuifmeel en dit als schadelijk ziet, gaat je immuunsysteem antistoffen aanmaken. Zo ontstaat er een allergische reactie. Hierbij raken de slijmvliezen van je neus, keel en ogen geïrriteerd. Je slijmvliezen worden dikker en gaan meer slijm aanmaken. Hierdoor ga je bijvoorbeeld niezen, krijg je een verstopte neus of kan je last hebben van jeukende of tranende ogen. In Europa heeft een op de acht mensen hooikoorts. Hooikoorts is vervelend, maar verder niet gevaarlijk. Zodra het bloeiseizoen voorbij is, gaan de hooikoortsklachten weer over.

Hoe herken ik hooikoorts?

Hooikoortsklachten ontstaan in het bloeiseizoen van verschillende grassen, planten en bomen. Wanneer jouw klachten beginnen, hangt af van de pollen waar jij allergisch bent. Het algemene bloeiseizoen ligt tussen februari en september. De piek van het hooikoortsseizoen is in mei en juni. In die maanden groeien veel grassen, wat een van de belangrijkste veroorzakers is van hooikoortsklachten. Ook het weer heeft invloed op het hooikoortsseizoen. Na een warme winter kan het hooikoortsseizoen al in januari beginnen. Daarnaast heb je op warme, winderige dagen waarschijnlijk meer last van de verschijnselen dan op regenachtige dagen. Dit komt doordat er op warme dagen waarop het veel waait meer pollen door de lucht zweven.

Wat zijn de klachten?

Hooikoorts is niet besmettelijk. Je kunt hooikoorts dus niet krijgen van iemand anders. De symptomen van hooikoorts zijn:

 • Niezen
 • Loopneus of verstopte neus
 • Jeukende neus
 • Jeukende of branderige ogen
 • Tranen
 • Droge keel, soms met kriebelhoest
 • Keelpijn
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid
 • Een vol gevoel in je hoofd (vaak door neusklachten)
 • Griepachtige klachten

Deze klachten kunnen ook ontstaan door een andere allergie. Bijvoorbeeld door een allergie voor huisstofmijt of katten. Hooikoorts krijg je alleen als je allergisch bent voor stuifmeel van bomen, grassen en planten. Hoeveel last je hebt van hooikoorts kan per dag verschillen.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Het is niet bekend waarom de een hooikoorts krijgt en de ander niet. Het komt in sommige families wel vaker voor. Aanleg voor hooikoorts heb je al bij je geboorte. Hooikoortsklachten ontstaan vaak pas op latere leeftijd. Meestal kun je voor het eerst last krijgen van hooikoorts als je tussen de 15 en 25 jaar bent.

Advies bij hooikoorts

Het is niet mogelijk om van hooikoorts te genezen. Je kunt de klachten wel verminderen door onderstaande adviezen op te volgen:

 • Binnenblijven op zonnige dagen. Wordt het erg droog, zonnig en winderig weer? Blijf bij erge hooikoortsklachten dan liever binnen. Houd ook deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten. Zo kunnen er geen pollen naar binnen waaien.
 • Controle stuifmeel in de lucht. Via bepaalde websites of apps kun je controleren hoeveel stuifmeel er in de lucht zit. Bijvoorbeeld via Pollennieuws.nl of Hooikoortsradar.nl.
 • Zonnebril dragen. Wil je toch graag naar buiten? Dan kun je een zonnebril dragen. Dit zorgt ervoor dat stuifmeel minder makkelijk in je ogen waait.
 • Wasgoed drogen. Laat wasgoed liever niet buiten drogen. Zo kan stuifmeel zich aan je drogende kleding en beddengoed hechten.
 • Vakantiebestemming. Kies een vakantiebestemming aan zee of hoog in de bergen. Hier zit minder stuifmeel in de lucht en heb je dus minder last van hooikoorts.
 • Zoutoplossing gebruiken. Je kunt je neus ook spoelen met een neusoplossing (fysiologisch zout). Ingedikt slijm in je neus wordt zo dunner, waardoor je minder neusklachten krijgt. Koop bij de apotheek of drogist een neusspray met zoutoplossing. Of maak zelf een neusoplossing: meng hiervoor een afgestreken theelepel keukenzout met ongeveer 200 ml lauwwarm kraanwater. Je hoeft dit water niet eerst te koken. Bij de apotheek of drogist kun je ook een plastic spuitje of pompje kopen, zodat je de zelfgemaakte zoutoplossing in je neus kunt spuiten.

Medicijnen

Heb je erg veel last van hooikoorts en helpen de adviezen of een zoutoplossing niet? Dan kun je bepaalde medicatie krijgen. De meeste hooikoortsmedicatie is verkrijgbaar in de vorm van een neusspray.

Medicatie tegen allergie (antihistaminica)

Heb je af en toe hooikoortsklachten? Dan kun je medicijnen tegen allergie gebruiken, in de vorm van een neusspray of tabletten. Bijvoorbeeld een neusspray met azelastine of levocabastine, of tabletten met cetirizine of desloratadine. De neusspray werkt het snelst – al binnen een kwartier. Een tablet werkt meestal binnen een paar uur. Je hoeft deze medicatie niet elke dag te gebruiken. Je neemt ze zodra je hooikoortsklachten krijgt of zodra je verwacht dat je er last van krijgt. Blijven de klachten weg? Dan kun je weer even stoppen. De medicatie tegen allergie langer gebruiken is niet gevaarlijk. Overleg wel altijd met je huisarts wat voor jou het beste is. Van sommige tabletten kun je slaperig worden. Pas daarom bij het gebruik van deze medicatie op als je wilt autorijden.

Neusspray met een ontstekingsremmer (corticosteroïd)

Heb je langdurig last van heftige hooikoortsklachten? Dan kun je van de huisarts een neusspray met een ontstekingsremmer voorgeschreven krijgen. Ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld budesonide, fluticason en mometason. Deze medicijnen werken vaak pas na een paar dagen. Voor de beste werking moet je de spray vier weken lang elke dag gebruiken. Het is niet gevaarlijk om een neusspray met ontstekingsremmer voor langere tijd te gebruiken. Overleg wel altijd met je huisarts wat voor jou goed werkt. Trek ook aan de bel als je denkt dat het niet werkt. Deze neusspray maakt het slijmvlies in je neus iets gevoeliger. Dit kan ervoor zorgen dat het slijmvlies gaat bloeden. Heb je hier last van? Gebruik de spray dan een paar dagen niet. Zo kan het slijmvlies zich herstellen.

Als je last hebt van moeilijk te behandelen hooikoortsklachten, kan de huisarts een combinatie voorschrijven. Dit is een medicijn tegen allergie én ontstekingsremmer in één. Bijvoorbeeld fluticason en azelastine.

Immunotherapie bij hooikoorts

Het kan zijn dat adviezen, een zoutoplossing of medicatie bij jou niet helpen. Je kunt dan kiezen voor immunotherapie. Bij deze immunotherapie leert je lichaam langzaam maar zeker wennen aan de pollen waar jij allergisch voor bent. Via de huisarts krijg je een verwijzing naar een ​​allergoloog in het ziekenhuis. Hier wordt de behandeling gestart. Na verloop van tijd kan de huisarts deze behandeling overnemen. Wekelijks krijg je via prikjes onder je huid of een druppel of tabletje onder de tong wat pollen toegediend. De dosis wordt opgebouwd: eerst heel weinig, dan steeds iets meer. Na verloop van tijd krijg je nog maar één prik, tablet of druppel per maand. Door deze immunotherapie te volgen kunnen de hooikoortsklachten verminderen. Wel duurt immunotherapie drie jaar. Sommige mensen merken al na een paar maanden verschil. Bij anderen is het verschil pas merkbaar na één tot zelfs drie jaar.

Wanneer contact opnemen met huisarts?

Je kunt in de volgende gevallen contact opnemen met de huisarts:

 • Je hebt last van klachten die op hooikoorts lijken. Daarom wil je een manier vinden om deze klachten te verminderen.
 • Je gebruikt al medicijnen tegen hooikoorts, maar deze werken niet voldoende of niet meer.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Thuisarts
 • UMC Utrecht
 • Hooikoortsradar.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD


Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.


Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.