Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat voor veel processen in je lichaam zorgt. Bijvoorbeeld het omzetten van voeding naar energie. Het is belangrijk voor het functioneren van je spieren, hart- en bloedvaten, botten en speelt een belangrijke rol bij ontstekingsprocessen.

Hoe krijg je een magnesiumtekort?

Studies tonen aan dat lang niet iedereen de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnen krijgt. Een tekort aan magnesium kan komen door:

  • ​Onvoldoende magnesium in het eten
  • Je darmen nemen onvoldoende magnesium op vanwege een chronisch darmprobleem
  • Grotere behoefte aan magnesium door zwangerschap, borstvoeding of intensief sporten

Je krijgt met je dagelijkse voeding niet teveel magnesium binnen. Een overschot aan magnesium ontstaat vaak als je teveel magnesium tabletten, pillen of olie inneemt. Op de verpakking staat daarom ook altijd een aanbevolen inname per dag, zodat je niet teveel slikt. Je kunt diarree krijgen bij een overschot aan magnesium. 

Welke klachten horen bij een magnesiumtekort?

Van een tekort aan magnesium krijg je klachten. In sommige situaties heb je ook meer magnesium nodig dan normaal. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, het geven van borstvoeding, bij een darmziekte of na het sporten. Je kunt bij een tekort aan magnesium last krijgen van:

  • ​vermoeidhied 
  • minder gezonde hart- en bloedvaten en botweefsel
  • last van je spieren 
  • futloos gevoel 
  • hartritmestoornissen

Wat kan je doen tegen magnesiumtekort?

Je kunt bij een magnesiumtekort supplementen slikken, om het tekort aan te vullen. Daarnaast zijn er ook natuurlijke producten waar al meer magnesium in zit, zoals: pompoenpitten, amandelen, pure chocola, spinazie, tonijn en avocado.

Vergoeding magnesium zorgverzekering

Heb je een magnesiumtekort? Dan kan je supplementen slikken. Hiervoor zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Over het algemeen worden magnesium supplementen niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij je een verklaring hebt van de arts dat je ze nodig hebt bij een chronische ziekte. Het hangt er dan ook vanaf wat voor supplement je gebruikt. Zo wordt een magnesiumgluconaat tablet wel vergoed met een aanvullende verzekering. Het eerste recept dient dan wel afkomstig te zijn van een internist, maagdarmlever-arts of nefroloog. Bekijk in dit overzicht met vergoedingen om te zien wat je zorgverzekering vergoedt. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgweb

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.