Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij reuma is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor je chronische ontstekingen krijgt. Reuma zelf is nog niet te genezen. Gelukkig zijn bij de meeste vormen van reuma de klachten goed te behandelen.

Symptomen en klachten

De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in de gewrichten of spieren. Daardoor kan je je minder goed bewegen. Ook kan je regelmatig moe zijn. Deze klachten zijn erg wisselend. De ene dag voel je je goed, de andere dag een stuk minder.

Verschillende vormen van reuma

Er bestaan verschillende vormen van reuma, zoals acute reuma, artrose, fibromyalgie en de ziekte van Lyme. De verschillende vormen worden verdeeld in een paar grote groepen:

  • ​Auto-immuunziekten/onstekingsreuma. Bij deze vormen van reuma valt het immuunsysteem je eigen lichaam aan. Daardoor ontstaan er ontstekingen in je gewrichten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de ziekte van Bechterew.
  • Artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht steeds dunner en van slechtere kwaliteit.
  • Jicht. Jicht ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Daardoor ontstaat een plotselinge, heftige aanval van gewrichtsontstekingen. Zo’n aanval kan eenmalig zijn of vaker terugkomen.
  • Osteoporose. Bij osteoporose neemt de botmassa af, waardoor het bot minder sterk wordt. Doordat het bot zwakker is, ontstaan er makkelijk botbreuken.
  • Weke delen-reuma. Bij weke delen-reuma ontstaat er pijn in het bindweefsel en de spieren. De bekendste vorm is fibromyalgie.

Vergoeding reuma basisverzekering

Bij reuma wordt een deel van de benodigde zorg vergoed door de basisverzekering. Denk aan:

  • ​zorg van de huisarts 
  • behandeling van de reumatoloog 
  • reumamedicijnen 

Maak je vanwege reuma naast deze zorg ook veel gebruik van andere behandelingen, zoals fysiotherapie? Dan is de kans groot dat je basisverzekering onvoldoende dekking biedt. Je kan dan een aanvullende verzekering afsluiten. 

Vergoeding reuma aanvullende verzekering

Het is bij reuma heel persoonlijk welke zorg je nodig hebt. Zoals fysiotherapie en ergotherapie. Heb je veel zorg nodig? Dan is een basisverzekering meestal niet voldoende. Gelukkig kan je die zorg dan wel verzekeren met een aanvullende verzekering.

Alternatieve geneeswijzen

Naast een reguliere behandeling kan je ook kiezen voor alternatieve methoden. Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen waar je met reuma baat bij kan hebben.  

Ergotherapie 

Ergotherapie kan je helpen je gewrichten zo min mogelijk te belasten. Daardoor is het makkelijker om met de gevolgen van reuma om te gaan. Vanuit de basisverzekering kan je 10 uur vergoed krijgen. Er geldt wel het eigen risico. Is 10 uur onvoldoende? Dan kan je een aanvullende verzekering nemen voor extra therapie.

Fysiotherapie 

Als je last hebt van reuma, heb je vaak veel fysiotherapiebehandelingen nodig. Fysiotherapie wordt voor mensen met een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. Een aandoening valt onder de basisverzekering als deze voorkomt op de lijst Borst. In 2012 is reuma helaas van deze lijst afgehaald. De basisverzekering vergoedt dus geen fysiotherapie voor mensen met reuma. Je kan wel een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten.

Hulpmiddelen

Een voorbeeld van hulpmiddelen zijn orthopedische schoenen. Deze schoenen krijg je niet volledig uit de basisverzekering vergoed.Deze eigen bijdrage kun je wel laten vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Kuurbehandelingen

Enkele zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor kuurbehandelingen in het aanvullende pakket. Hou er rekening mee dat de vergoedingsvoorwaarden per verzekeraar en verzekering verschillen. Dit kan je vinden in de polisvoorwaarden.

Voetzorg 

Voetzorg, zoals podotherapie of pedicure, wordt bij reuma niet vergoed door de basisverzekering. Je kan er wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Houd er wel rekening mee dat je verzekeraar aanvullende voorwaarden kan stellen. 


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.