Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit je basisverzekering. In 2022 is dit verplicht eigen risico voor je zorgverzekering 385 euro. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het bedrag vast. 

Verplicht eigen risico zorgverzekering per jaar

De hoogte van het verplicht eigen risico wordt ieder jaar op Prinsjesdag opnieuw vastgesteld door de overheid. De bedoeling is dat het meebeweegt met de zorgkosten die gemiddeld in Nederland gemaakt worden voor gezondheidszorg.

De hoogte van het eigen risico kun je niet verlagen. Verhogen kan wel. Dit doe je door bij je zorgverzekering te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dat kan alleen in het overstapseizoen, aan het eind van het jaar.

Waarom betaal ik een eigen risico?

Met het eigen risico betaal je het eerste deel van je zorgkosten zelf. Hiermee willen verzekeraars voorkomen dat de verzekeringspremie verder stijgt. Daarnaast wil de overheid dat iedereen zich bewust is van de zorgkosten die in Nederland worden gemaakt. Het betalen van het eigen risico zorgt hiervoor.

Eigen risico aanpassen

Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering niet tussentijds aanpassen. Als je aan het eind van het jaar een zorgverzekering kiest, kies je meteen de hoogte van je eigen risico voor het hele jaar. Pas het jaar daarna kun je dit veranderen. 

Geschiedenis eigen risico

Het eigen risico zoals we het nu kennen bestaat sinds 2008. Voor die tijd had iedereen een no-claim. Met de no-claimregeling kon je een teruggave van maximaal 255 euro krijgen als je geen gebruik maakte van zorg. Dit is in 2008 omgezet naar het eigen risico. Nu betaal je als je gebruik maakt van zorg in plaats van dat je geld terugkrijgt als je er geen gebruik van maakt. Toen het verplicht eigen risico in 2008 ingevoerd werd, was de hoogte 150 euro. Sindsdien is het gestegen naar 385 euro. 

Op dit moment is er veel discussie in de politiek over het eigen risico. Sommige politieke partijen willen het eigen risico afschaffen. Dit kost de overheid echter miljarden euro’s. Het laatste woord is hier dus nog niet over gezegd.

Verplicht eigen risico zorgverzekering 2023

In 2023 blijft de hoogte van het eigen risico gelijk. Dat is vastgelegd in het regeerakkoord.

Wil je weten wat er in 2023 verandert aan je zorgverzekering? 

Bekijk de zorgverzekering 2023 pagina

Wat valt er onder het eigen risico?

Als je zorgkosten hebt gemaakt die onder het verplicht eigen risico vallen, dan krijg je hiervan bericht van je zorgverzekeraar. Als je vooraf wilt weten of bepaalde kosten onder het verplicht eigen risico vallen, kun je dit aan je zorgverzekeraar of arts vragen.

Wat valt er onder het eigen risico?

 • Medicijnen
 • Bloedprikken
 • Ambulancevervoer
 • Ziekenhuisopnames, -behandelingen en operaties
 • Fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21ste behandeling
Eigen risico

Uitzonderingen op het eigen risico

Uitzonderingen op het eigen risico

Er is een aantal uitzonderingen op het eigen risico. Sommige zorg krijg je wel uit de basisverzekering vergoed, maar je betaalt geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kosten van de huisarts
 • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
 • Tandartskosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar
 • Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
 • Nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie)
 • Ketenzorg. Dit is zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken (bijvoorbeeld bij diabetesbehandelingen)
 • Hulp bij stoppen met roken. Je hebt recht op de vergoeding van één stoppen met roken programma per jaar
 • Wijkverpleging

Goed om te weten: bovenstaande uitzonderingen zijn gelijk bij iedere verzekeraar. Soms heeft een verzekeraar meer uitzonderingen dan degene die wij noemen. Kijk dus altijd goed in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Huisarts vs. ziekenhuis

Een bezoekje aan de huisarts valt niet onder het eigen risico. Je kunt dus altijd advies van de huisarts krijgen zonder dat je een rekening moet betalen. Voor extra handelingen van de huisarts betaal je vaak wel je eigen risico. Schrijft de huisarts je bijvoorbeeld medicijnen voor of moet je bloedprikken? Deze kosten vallen wel onder het eigen risico. En verwijst de huisarts je door? Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis voor foto’s? Ook dan betaal je je eigen risico.

Voorbeeld

Stel dat je een ongelukje met je fiets hebt en je wilt graag dat iemand even naar je gewonde knie kijkt. Dan heb je een paar opties:

 • de huisarts
 • de spoedeisende hulp
 • het ziekenhuis
 • de huisartsenpost. 

In principe valt deze zorg onder de basisverzekering en moet je dus je eigen risico betalen. Ga je naar je huisarts? Dan betaal je geen eigen risico. Als je huisarts gesloten is, kun je naar de huisartsenpost gaan. Kosten die je hier maakt, vallen (net als bij de huisarts) niet onder het eigen risico.

Ga je naar de spoedeisende hulp of word je door je huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis? Dan moet je wel je eigen risico betalen.

Wat als het niet mijn schuld is?

Ben je in het ziekenhuis beland door toedoen van iemand anders? Dan moet je alsnog gewoon risico betalen. Je kunt daarna proberen deze kosten te verhalen op de schuldige. Door diegene aansprakelijk te stellen kun je de kosten van je eigen risico verhalen. 

Voor wie geldt het eigen risico?

Iedereen die 18 jaar of ouder is en een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft ook een verplicht eigen risico. Dat betekent dus dat kinderen geen eigen risico hebben. Als je met je zoon of dochter naar de spoedeisende hulp moet, betaal je dus nooit de eerste 385 euro zelf. 

 • Chronisch zieken
  Het eigen risico is voor iedereen gelijk. Dus ook als je chronisch ziek bent betaal je nooit meer dan 385 euro. Verzekeraars mogen geen hoger bedrag rekenen omdat je vaker gebruik maakt van zorg.

 • Donoren
  Heb je een orgaan gedoneerd aan een ander? Dan krijg je de zorg die je nodig hebt de eerste 13 weken vergoed vanuit de basisverzekering van de ontvanger. Alle nacontroles in deze periode worden vergoed en je betaalt hier geen eigen risico over.

Heb ik ook een eigen risico op mijn aanvullende verzekering?

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. De vergoedingen uit de aanvullende verzekering tellen dus niet mee voor het eigen risico. Bekijk in het vergoedingsoverzicht wat en hoeveel jouw zorgverzekeraar vergoedt, voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit. 

Hoe vaak betaal je het eigen risico?

Als je kosten maakt die onder het eigen risico vallen, krijg je hiervan een rekening van je zorgverzekeraar. Je betaalt alleen voor de kosten die je gemaakt hebt. Als dit bedrag hoger is dan het eigen risico van 385 euro, krijg je de overige kosten vergoed van je zorgverzekeraar. 

Het totale eigen risico betaal je maar één keer per jaar. Dit kan in één grote betaling zijn, maar ook in meerdere kleine. Het hangt helemaal af van wat voor kosten je maakt. In beide gevallen start op 1 januari van het jaar erop de teller weer opnieuw. 

Er is één uitzondering. Zodra je naar het ziekenhuis gaat wordt er een zogenaamd DBC geopend. Alle kosten die je maakt die bij die behandeling horen, vallen onder dezelfde DBC. Ga je eind 2021 bijvoorbeeld voor een gebroken arm naar het ziekenhuis en ga je er op 10 januari weer heen om het gips eraf te laten halen? Dan valt dit onder dezelfde DBC. Ondanks dat de tweede afspraak na 1 januari is, betaal je niet opnieuw je eigen risico. 

lees alles over de DBC en je zorgverzekering

Rekening van de zorgverzekeraar soms laat

Je betaalt nooit direct in het ziekenhuis, maar je krijgt de rekening van je zorgverzekeraar. In sommige situaties kan dit best lang duren. Je zorgverzekeraar is namelijk afhankelijk van de snelheid van de zorgverlener waar je geweest bent. Als ze er bijvoorbeeld in het ziekenhuis lang over doen om de rekening naar de verzekeraar te sturen, duurt het ook lang voordat de verzekeraar de rekening naar jou stuurt. Dit kan soms wel een jaar duren.

"Je kunt het verplicht eigen risico helaas niet aftrekken van de belasting. Sommige andere zorgkosten zijn wel aftrekbaar. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Kijk op de website van de Belastingdienst om te zien welke voorwaarden dit zijn."

- Sharon, expert zorgverzekeringen

Wat als ik het eigen risico niet kan betalen?

Je bent verplicht het eigen risico te betalen als je kosten maakt die daaronder vallen. Hier kun je niet onderuit. Als je moeite hebt om dit bedrag te betalen, kun je bij je zorgverzekeraar een betalingsregeling vragen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je ook van tevoren een betalingsregeling afspreken. Als je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt en je weet al zeker dat je je eigen risico op gaat maken, kan dit handig zijn. Het eigen risico afkopen of meeverzekeren kan helaas niet.

benieuwd bij welke verzekeraar je het eigen risico gespreid kunt betalen?

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Naast het verplicht eigen risico is er ook een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, komt dat bedrag bovenop je verplicht eigen risico. Je kunt je eigen risico hiermee vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie. 

Let op! Als je voor een vrijwillig eigen risico kiest, betaal je wel meer als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Denk hier dus goed over na.

Waarvoor geldt het vrijwillig eigen risico?

Het vrijwillig eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het verplicht eigen risico. Dus alleen voor kosten die onder de basisverzekering vallen. Ook bij het vrijwillig eigen risico heb je niets met de aanvullende verzekering te maken.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt als je zorg uit de basisverzekering krijgt. Je eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf betaalt.

Als ik een eigen bijdrage betaal moet ik dan ook nog een eigen risico betalen?

Het één sluit het ander niet uit. Het kan dus gebeuren dat je én een eigen risico én een eigen bijdrage moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding voor een gehoorapparaat.

Geldt het eigen risico ook in het buitenland?

Medische kosten in het buitenland worden tot het in Nederland geldende tarief vergoed vanuit de basisverzekering. Dat betekent dat je daar ook je eigen risico over moet betalen. Het maakt in dit geval niet uit dat de kosten in het buitenland zijn gemaakt.

Sommige reisverzekeraars vergoeden de kosten van je eigen risico als je medische kosten in het buitenland maakt. Benieuwd welke verzekeraars het eigen risico vergoeden? Wij hebben het in een handig overzicht gezet.

Hoe kan ik zien hoeveel eigen risico ik nog open heb staan?

Als je meer wilt weten over je eigen risico, kun je dit het beste bij je zorgverzekeraar navragen. Ben je benieuwd naar hoeveel eigen risico je al betaald hebt? Check dit dan gemakkelijk in de online omgeving van je zorgverzekeraar.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Hieronder vind je een aantal mediaberichten waarin Bas bepaalde onderwerpen toelicht:

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.