In het kort: verplicht eigen risico

Iedereen die in Nederland staat ingeschreven heeft een verplicht eigen risico. In 2023 is dat 385 euro. Maak je gebruik van zorg vanuit de basisverzekering? Dan betaal je de eerste 385 euro zelf. Dit geldt voor één kalenderjaar.

Vrijwillig eigen risico

Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan komt dit bovenop het verplicht eigen risico van € 385,-. Dit gaat in stapjes van € 100,- tot maximaal € 500,-. Het maximale eigen risico dat je kunt kiezen is dus € 885,-. Dit betaal je (net als het verplichte eigen risico) één keer per kalenderjaar. Heb je je eigen risico al betaald? Dan krijg je de zorg vanuit de basisverzekering volledig vergoed.


Korting op je zorgpremie: bespaar € 250,- tot € 300,- met een vrijwillig eigen risico

Door een verhoogd eigen risico te kiezen krijg je van de verzekeraar korting op je zorgpremie. Hoe hoog de korting is verschilt per verzekeraar. 

​Kies je voor het maximaal vrijwillig eigen risico? Dan ligt de korting van je verzekeraar rond de € 250,- tot € 300,- per jaar. Je situatie is dan als volgt:

  • ​Je standaard eigen risico is € 385,- Dit risico is gelijk voor iedereen.
  • Kies je voor het maximaal eigen risico? Dan bespaar je zo'n € 250,- tot € 300,- per jaar. Pas als je kosten boven de € 385,- + je besparing uitkomen, maak je kosten die je anders niet had.
  • Tip: kijk alleen naar de premie die je per jaar bespaart. 
  • Geen extra kosten binnen het eigen risico gemaakt? Goed nieuws: je hebt écht bespaard.

In onze vergelijking kun je bekijken hoeveel korting je krijgt als je kiest voor een hoger eigen risico.

Let op

Kies je een verhoogd eigen risico van bijvoorbeeld € 885,- en maak je gebruik van zorg vanuit de basisverzekering? Dan betaal je de eerste € 885,- zelf. Daarna krijg je de kosten pas vergoed. Zorg er dus voor dat je voldoende financiële buffer hebt. 

Moet ik kiezen voor een vrijwillig eigen risico?

Het is niet voor iedereen verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Maak je vaak gebruik van zorg uit de basisverzekering? Houd het dan bij het verplichte eigen risico. Twijfel je of het verhogen van je eigen risico voor jou een goede keuze is? Vul dan onderstaande tool in.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.