Wat kost een nieuwe bril?

De prijs van een bril is afhankelijk van de glazen die je kiest, de opticien waar je je bril koopt en het montuur dat je uitzoekt. Een complete bril met kraswerende glazen met ontspiegeling heb je vanaf € 150. Ga je voor meer extra’s, zoals een merkmontuur of speciale coatings, dan kost een bril tussen de € 250 en € 400.

Wat kosten contactlenzen?

Ook voor lenzen geldt: de prijs is afhankelijk van waar je de lenzen koopt en welke lenzen je kiest. Lenzen-vergelijken.nl geeft een goed overzicht van de kosten van verschillende contactlenzen, waar onderstaande prijzen op zijn gebaseerd. 

Daglenzen: Daglenzen gooi je na één keer gebruiken weg. Ze worden meestal verkocht in dozen van 30 lenzen voor € 15 tot € 20 per doos. Voor één jaar ben je dus tussen de € 400 tot € 600 kwijt. 

Weeklenzen: Kies je voor zachte weeklenzen, dan heb je voor € 50 à € 70 een doos van zes lenzen. Als je je zachte lenzen om de twee weken vervangt, komt dat neer op een jaarbedrag tussen de € 500 en € 700. 

Harde lenzen: Harde zuurstof doorlatende contactlenzen worden op maat gemaakt. Daarom zijn ze duurder dan zachte lenzen. De kosten van het dragen van harde lenzen liggen daarom iets hoger: vanaf ongeveer € 45 per maand en € 550 per jaar. 

Maandlenzen: Maandlenzen die je 30 dagen gebruikt kosten meestal tussen de € 200 tot € 250 per jaar.

Benieuwd welke zorgverzekeraar in 2022 de beste vergoeding voor je bril of lenzen heeft? Check ons vergoedingenoverzicht

Kan het uit?

 1. Alleen een bril of lenzen? Zelf betalen

Een aanvullende verzekering bestaat altijd uit een pakket met meerdere vergoedingen. Dus wil je een aanvulling voor je bril of lenzen? Dan krijg je een aanvullende verzekering die ook andere zorg vergoedt. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Als je in 2022 verwacht dat je alleen kosten voor je bril of lenzen maakt en je gaat geen gebruik maken van andere aanvullende zorg zoals fysiotherapie of anticonceptie (bijvoorbeeld de pil), dan is het bijna altijd voordeliger om je bril of lenzen zelf te betalen. 

Voorbeeld: je wil in 2022 nieuwe lenzen of een nieuwe bril aanschaffen. Hiervoor sluit je een aanvullende verzekering af van € 19 per maand. Je betaalt hier dan per jaar € 228 voor. Deze verzekering vergoedt één keer per jaar een bedrag van € 100. Als je de verzekering dus alleen afsluit voor de kosten van je bril of lenzen betaal je meer premie dan je vergoed krijgt uit de verzekering.

In ons vergoedingenoverzicht brillen en lenzen zie je alle premies op een rij.


2. Goedkope aanvullende verzekering? Verzekeren

Er zijn een aantal situaties waarbij je wél voordeliger uit bent als je een aanvullende verzekering afsluit.

Bijvoorbeeld: je wilt in 2022 een bril kopen van € 150. Als je kiest voor een goedkope aanvullende verzekering van ongeveer € 6 per maand betaal je hiervoor € 22 per jaar. Je krijgt dan één keer per twee jaar een vergoeding van 100% tot een maximum van € 100. Als je in het eerste jaar dus die bril van € 150 koopt, krijg je hier € 100 van vergoed. Je betaalt zelf dan € 72 (€ 22 voor de verzekering en € 50 voor je bril). In dit geval is het dus slim om een aanvullende verzekering af te sluiten. Maar je moet hierbij wel rekening houden met een aantal dingen:

 • Je moet je bril of lenzen wel in het eerste jaar kopen
 • Na een jaar moet je overstappen of je aanvullende verzekering opzeggen
 • Als je na één of meerdere jaren terugkomt bij dezelfde verzekeraar, is de kans groot dat je het eerste jaar geen vergoeding krijgt als je een bril of lenzen koopt​


3. Meer zorg nodig? Verzekeren

Verwacht je in 2022 je aanvullende verzekering ook te gebruiken voor andere zorg dan brillen en/of lenzen? Check dan of het in jouw geval slim is om je aanvullend te verzekeren:

 1. Welke zorgkosten verwacht je in 2022? 
 2. Hoe hoog is het bedrag als je alles zelf betaalt?
 3. Wat vergoedt een aanvullende verzekering?
 4. Wat kost deze verzekering? 

Leg dit naast elkaar om te zien of een aanvullende verzekering voor jou verstandig is.​​ Kan het uit? Maak dan een vergelijking van zorgverzekeringen om te zien welke verzekering het best bij je past.

bril en lenzen

Moet ik een eigen risico of eigen bijdrage betalen?

Eigen risico

Het eigen risico en eigen bijdrage gelden alleen voor vergoedingen uit de basisverzekering. Dus alleen als het medisch noodzakelijk is. Is dit bij jou het geval? Dan betaal je wel een eigen risico. Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering en heb je een aanvullende verzekering voor je bril of lenzen? Dan betaal je geen eigen risico. 

Eigen bijdrage

Een eigen bijdrage betaal je ook alleen als deze onder de basisverzekering valt. De wettelijke eigen bijdrage voor medische brillen is € 56 per glas. De eigen bedrage voor lenzen is € 56 per lens (bij gebruik van de lenzen langer dan een jaar) of € 112 per kalenderjaar (bij gebruik van de lenzen korter dan een jaar). 

"Verwacht je in 2022 je aanvullende verzekering ook te gebruiken voor andere zorg dan lenzen of een bril? Dan is de kans groot dat je voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering."

- Sharon Gerritsen, expert zorgverzekeringen

Bij welke opticien kan ik terecht?

Kijk goed naar de contracten die je verzekeraar met de verschillende opticiens heeft afgesloten. Ga je namelijk naar een niet-gecontracteerde opticien? Dan krijg je misschien niet alle kosten vergoed. Meestal zijn er bij jou in de buurt genoeg opticiens gecontracteerd waar je terecht kunt voor je bril of lenzen. Check in de voorwaarden met welke opticiens je verzekeraar een contract heeft of neem even contact op je zorgverzekeraar.

En hoe zit het met kinderbrillen en -lenzen?

Ook brillen voor kinderen worden alleen bij een medische indicatie vergoed uit je basisverzekering. Heb je als ouder een aanvullende verzekering met dekking voor een bril of lenzen? Dan geldt deze dekking ook voor je kinderen. Je kinderen moeten dan wel bij jou meeverzekerd zijn. 

Tip! Verzeker je zoon of dochter mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft. Dan heb je namelijk de hoogste vergoeding.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid
 • Lenzen-vergelijken.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.