Hoeveel kost de pil?

Ondanks dat de pil niet zo duur is, kom je toch op een flink bedrag uit als je alles bij elkaar optelt. De pil kost vaak niet meer dan 50 euro per jaar, maar de meeste vrouwen gebruiken jarenlang de pil. Dus dan kom je toch op een aardig bedrag uit.

Rekenvoorbeeld

In ieder doosje zitten drie strips. Slik je de pil niet door en neem je na iedere strip een stopweek? Dan heb je om de 28 dagen een nieuwe strip nodig. Dat betekent dat je ongeveer 13 strips per jaar nodig hebt. Dat zijn dus minimaal vier doosjes. 

Er zijn meerdere merken en die hebben allemaal hun eigen prijs. Afhankelijk van het type kun je berekenen wat je daarvoor betaalt. Slik je bijvoorbeeld microgynon 30? Dan betaal je € 11,79 per doosje. Wanneer je de pil direct voor een heel jaar bestelt, ben je voordeliger uit dan wanneer je elke keer een los doosje bestelt.


Merk en microgram Kosten per doosje Kosten per jaar*
Anticonceptiepil Microgynon 20 € 13,33 € 35,95
Anticonceptiepil Microgynon 20 (merkloos) € 7,61 € 11,15
Anticonceptiepil Microgynon 30 € 11,79 € 29,95
Anticonceptiepil Microgynon 30 (merkloos) € 6,46 € 9,95
Anticonceptiepil Stediril 30 € 11,79 € 29,95
Anticonceptiepil Minulet 30 € 14,36 € 39,95
Anticonceptiepil Minulet (merkloos) € 11,97 € 28,11
Anticonceptiepil Lovette € 13,33 € 35,95

Bron: Pilonline.nl

* In de kosten per jaar zijn we er vanuit gegaan dat je na iedere pilstrip een stopweek hebt.

Tussen de 18 en 21? Balen!

Ben je tussen de 18 en 21 jaar? Dat betaal je de pil sowieso zelf. Tot je 21e vergoedt de basisverzekering namelijk anticonceptie. Maar vanaf je 18e moet je ook je eigen risico betalen. Vanaf 21 jaar kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Wie betaalt de pil: je zorgverzekering of jij zelf?

Onder de 18 jaar?

Onder de 18 jaar val je nog onder de polis van je ouders. Dat betekent dat je ook nog geen eigen risico betaalt. Je krijgt de pil dus helemaal gratis.

Ben je 18, 19 of 20 jaar?

Vanaf het moment dat je 18 wordt moet je ook eigen risico betalen. De pil wordt uit de basisverzekering vergoed. Je betaalt dus eerst je eigen risico en pas daarna krijg je de kosten vergoed. De hoogte van je eigen risico in 2021 is € 385,-. De kans dat je hier overheen gaat met alleen anticonceptie is erg klein.

Goed om te weten: in sommige gevallen moet je ook nog een eigen bijdrage betalen. In onze vergelijking zie je terug bij welke pil dit het geval is.

21 jaar en ouder?

Vanaf je 21e wordt de pil niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. Je kunt er gelukkig wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Wat kost een aanvullende verzekering voor de pil?

Wil je een aanvullende verzekering voor de pil afsluiten maar weet je niet zo goed welke? Bekijk dan ons overzicht met vergoedingen voor de anticonceptie

Zoals je ziet, verschillen de premies behoorlijk van elkaar. Van enkele euro's tot een paar tientjes per maand. Dit komt doordat de aanvullende pakketten meer vergoeden dan de pil en het ene pakket meer zorg vergoedt dan het andere. Kijk daarom goed of je die zorg ook echt nodig hebt, anders betaal je misschien wel veel teveel.


de pil

Kan het uit?

Ben je 21 jaar en ouder en twijfel je of je een aanvullende verzekering voor anticonceptie gaat afsluiten? Kijk dan goed naar wat het pakket nog meer vergoedt en of je van die zorg gebruik gaat maken. 

Voorbeeld

De goedkoopste aanvullende verzekering die anticonceptie vergoedt kost € 5,50 per maand (2017). Per jaar is dit € 66,-. Slik je Microgynon 20 (merkloos)? Dan betaal je meer aan premie dan als je de pil gewoon zelf betaalt.

Maar..

Deze aanvullende verzekering vergoedt bijvoorbeeld ook fysiotherapie. Maak je hier naast anticonceptie ook gebruik van? Dan is het een ander verhaal en ben je in de meeste gevallen niet duurder uit met je verzekering. 

Dus...

Een aanvullende verzekering is niet altijd een slecht idee. Maar kijk goed naar wat je nodig hebt. Sluit je een aanvullende verzekering alleen voor anticonceptie af? Dan is de kans groot dat je duurder uit bent dan als je de pil gewoon zelf betaalt.

"Ook in 2021 valt de pil onder de basisverzekering voor vrouwen onder de 21. Let op: als tussen de 18 en 21 bent geldt het eigen risico. Als je verder geen kosten maakt, betaal je de pil dus alsnog zelf."

- Sharon Gerritsen, expert zorgverzekeringen

Wat kan ik doen?

Ben je 21 of ouder? Dan vergoedt de basisverzekering niets. Wat kun je dan zelf doen? We helpen je op weg:

  1. ​Reken eerst uit wat de pil kost als je het zelf betaalt.
  2. Zet de premie van de aanvullende verzekering (per jaar) naast de kosten van de pil (per jaar).
  3. Gebruik je meer zorg uit de aanvullende verzekering? Reken hiervan dan ook uit wat dit kost als je het zelf betaalt. En tel dit op bij de prijs van de pil.
  4. Welk bedrag is hoger? De prijs van de aanvullende verzekering of de prijs van je zorg?

Afhankelijk van je leeftijd: check of de basisverzekering iets vergoedt. Zo ja: weet je al zeker dat je het eigen risico op gaat maken? Dan krijg je de pil volledig vergoed uit de basisverzekering.

Worden alle merken van de pil vergoed?

De meeste vrouwen halen hun pil bij de apotheek. Maar het gebeurt weleens dat je ineens een ander merk meekrijgt van je apotheek. Of de pil dan nog steeds volledig vergoed wordt, hangt ervan af of het om een preferent merk gaat van je zorgverzekeraar. Als dat het geval is, worden de kosten gewoon vergoed. Wanneer het om een niet-preferent merk gaat, bestaat de kans dat je iets bijbetaalt. Het is verstandig om dit bij je verzekeraar na te vragen.

Mag ik bij alle apotheken de pil halen?

Dit hangt van je polis af. Heb je een budget of naturaverzekering? Dan werkt je verzekeraar met contracten. Als een apotheek gecontracteerd is, kun je gewoon daar je pil halen. Is een apotheek niet gecontracteerd en kan het zijn dat je een gedeelte zelf moet betalen.

Betaal ik een eigen bijdrage voor de pil?

Voor sommige soorten anticonceptie geldt een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke pil de eigen bijdrage geldt en hoe hoog het bedrag is. 

Als je een zorgverzekering gaat vergelijken op de website van Independer, kun je aangeven welke pil je nu gebruikt of volgend jaar wilt gebruiken. Wij laten je dan zien wat de pil kost en of er een eigen bijdrage op geldt.