Wat kost orthodontie?

De maximale tarieven voor orthodontie in 2022 worden vastgesteld door de overheid. Toch kunnen de kosten per beugel en behandeling verschillen. Omdat niet elke orthodontist hetzelfde behandeltraject voorstelt, ben je misschien bij de ene orthodontist duurder uit dan bij de ander. Maar een beugel kost meestal rond de 2.500 euro.

"Vraag van tevoren bij verschillende orthodontisten wat de behandeling gaat kosten. Zo kun je een goede keuze maken."

- Sharon Gerritsen, expert zorgverzekeringen

Stelt mijn zorgverzekeraar aanvullende eisen?

Ben je ouder dan 18 en wil je een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars te maken met wachttijd en medische acceptatie.

Wachttijd

Bij sommige verzekeraars moet je een jaar verzekerd zijn voordat je recht hebt op een vergoeding. Zorg dus dat je de verzekering op tijd aanvraagt. Verwijst de tandarts je door naar de orthodontist? Dan is het moment aangebroken om alvast uit te zoeken of je huidige zorgverzekering de orthodontiekosten vergoedt, of dat je misschien moet overstappen.

Medische acceptatie

Voor een uitgebreide aanvullende verzekering voor orthodontie, kijkt een verzekeraar vaak eerst of hij je wel of niet accepteert. Dit doet hij door van tevoren je zorgkosten in te schatten. Verwacht je hoge kosten te maken? Dan accepteert de verzekeraar je misschien niet als nieuwe verzekerde. 

Accepteert de verzekeraar je niet? Goed om te weten dat hij je dan een pakket aanbiedt met een iets lagere vergoeding, waar je sowieso voor geaccepteerd wordt. Je hebt dan de keuze om dat pakket te nemen, of naar een andere verzekeraar op zoek te gaan.

Kan het uit?

Beugel voor je kind: aanvullende verzekering kan vaak uit 

Heeft je kind een beugel nodig? En vergoedt de basisverzekering de kosten niet? Dan kun je een orthodontie verzekering afsluiten. Omdat je kind jonger dan 18 is, kan hij of zij dat niet zelf. Daarom kun jij als ouder een aanvullende verzekering met orthodontiedekking tot 18 jaar afsluiten. Deze verzekering vergoedt (een deel van) de kosten voor de behandeling en kost meestal tussen de 30 en 50 euro per maand. Dat kan vaak uit. Doorloop daarvoor het stappenplan hieronder.

Let op: verzeker het kind dat de behandeling nodig heeft op naam van de ouder met de aanvullende verzekering voor orthodontie.

Stap 1. Vraag aan de orthodontist wat de beugel gaat kosten.

Stap 2. Kies een aanvullende zorgverzekering, en bekijk wat je daarvoor betaalt aan premie.

Stap 3. Check in ons vergoedingenoverzicht wat je precies vergoed krijgt.

Stap 4. Leg de kosten en de vergoedingen naast elkaar: dan weet je of het uit kan.

Beugel voor volwassene: aanvullende verzekering kan niet altijd uit

Orthodontie voor volwassenen vergoedt de basisverzekering bijna nooit. Omdat het vaak om een cosmetische behandeling gaat. Je kunt je hiervoor verzekeren door een aanvullende verzekering af te sluiten, maar in veel gevallen kan dit niet uit.

Let goed op dat je kiest voor de dekking orthodontie voor boven de 18 jaar


Voorbeeld: aanvullend verzekerd bij OHRA (in 2022)

Stel, je bent boven de 18 en je hebt een beugel nodig. Je kunt dan kiezen voor de aanvullende verzekering van OHRA: Extra Aanvullend
Je betaalt aan premie: € 23,89 per maand (na korting)
Dat is: € 286,68 per jaar
Maar de dekking vanaf 18 jaar is: maximaal (eenmalig) € 250 vergoed
De aanvullende verzekering kan niet uit, want: alleen al de € 286,68 aan premie is meer dan de vergoeding van € 250

Moet ik een eigen risico betalen?

Je betaalt alleen een eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Orthodontie wordt alleen uit de basisverzekering vergoed bij een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van je mond, gebit of kaak. 

Heb je een aanvullende verzekering voor orthodontie? Dan betaal je geen eigen risico.

Heb ik een verwijzing van de tandarts nodig?

Meestal zegt de tandarts dat jij of je kind een beugel nodig heeft. Maar een verwijzing van de tandarts is niet verplicht. Wil je zelf een beugel? Of wil je dat je kind er eentje krijgt? Dan kun je direct een afspraak bij de orthodontist maken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • OHRA

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.