Stap 1. Welke zorgverzekering kiezen in 2023?

Welke zorgverzekering je kiest hangt niet alleen van de premie af. Voor je basisverzekering kun je kiezen uit een naturapolis, een restitutiepolis en een natura (budget). De dekking van deze polissen is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Wel mogen zorgverzekeraars zelf bepalen met welke zorgaanbieders en ziekenhuizen ze een contract afsluiten. Met een restitutiepolis kun je naar alle zorgverleners (vrije zorgkeuze). Sluit je een naturapolis af? Dan kun je terecht bij ongeveer 90% van de zorgaanbieders en ziekenhuizen. Met een selectiefpolis kun je maar kiezen uit een beperkt aantal zorgverleners. Maar er zijn ook grote premieverschillen tussen deze verzekeringen. Zo betaal je voor een restitutiepolis al snel tien euro per maand meer dan voor een naturapolis. 


Regel je zorgverzekering bij Independer

USP's zorg

Stap 2. Zorgverzekering kiezen met vrijwillig eigen risico?

Tot en met 2026 bedraagt het verplicht eigen risico 385 euro. Het eigen risico is het bedrag dat je betaalt voor zorg uit de basisverzekering, voordat je zorgverzekering deze kosten vergoedt. Je kunt er voor kiezen om dit eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat heet het vrijwillig eigen risico. Door het eigen risico te verhogen, betaal je minder premie per maand. Je kunt het verplichte vrijwillig eigen risico van 385 euro verhogen met stappen van 100 euro tot een maximum van 885 euro. Het maximale eigen risico in 2023 is dus 885 euro. 

Ben je gezond en kun je in één keer een groot bedrag betalen als je toch naar het ziekenhuis moet voor een dure operatie? Dan kan een verhoogd vrijwillig eigen risico kiezen een goede optie zijn.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Stap 3. Heb je een aanvullende zorgverzekering nodig?

Naast de verplichte basisverzekering, kun je ook nog voor een aanvullende zorgverzekering kiezen. De aanvullende verzekering vergoedt zorg voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de tandarts of een alternatief genezer. Zorgverzekeraars bieden meestal verschillende pakketten aan, die vergoedingen bieden voor verschillende soorten zorg. Hoe uitgebreider de pakketten zijn, hoe meer premie je betaalt. Wanneer je die zorg regelmatig nodig hebt, kun je je hiervoor aanvullend verzekeren. Maak je hier geen of weinig gebruik van? Dan kun je de kosten beter zelf betalen.

Independer beste zorgverzekering vergelijker

Independer is als beste zorgverzekering vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. 

Stap 4. Sluit je een tandartsverzekering af?

Veel mensen zijn al snel geneigd om een tandartsverzekering af te sluiten. Maar deze tandartsverzekeringen zijn niet altijd voordelig en kosten al snel tien euro per maand extra. Ga je naar de tandarts voor alleen controle en een keer een gaatje? Dan is het voordeliger om deze kosten zelf te betalen. Anders is de premie van je tandartsverzekering hoger dan de kosten die je maakt.

Let op: een tandartsverzekering vergoedt geen kosten voor orthodontie. Hiervoor moet je een aparte aanvullende verzekering afsluiten.

Zorgverzekering kiezen 2023 en afsluiten met korting

Welke zorgverzekering voor jou in 2023 het best is, hangt af van je persoonlijke wensen. Een student heeft bijvoorbeeld meestal minder zorg nodig dan iemand van 60+. Daarom is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken in onze zorgvergelijker. Bij Independer kun je eenvoudig je wensen opgeven en zorgverzekeringen vergelijken op onder meer prijs, kwaliteit en dekking. Vervolgens zie je welke zorgverzekeringen het beste bij jou passen en kun je de gewenste zorgverzekering kiezen. Meestal kun je die meteen online afsluiten.

Bij Independer krijg je vaak ook een mooie korting op je zorgverzekering. De kortingen variëren van 4 tot 10 procent op de basisverzekering en van 5 tot 25 procent op de aanvullende verzekering. De premies die je in onze vergelijking ziet, zijn inclusief korting. Daarnaast ontvang je van Independer een gratis Tandongevallen-verzekering met een dekking tot € 20.000,-

Vergelijk zorgverzekeringen


Top 15 goedkoopste zorgverzekeringen 2023*

Zorgverzekeraar Keuze uit ziekenhuizen Maandpremie 2023 (eigen risico 385 euro)
FBTO zeer ruim 126,95
VGZbewuzt zeer ruim 127,45
Just zeer ruim 127,95
CZdirect zeer ruim 128,30
Ditzo beperkt 128,95
ZieZo van Zilveren Kruis volledig 129,95
Jaaah zeer ruim 130,90
VGZ zeer ruim 132,95
Salland zeer ruim 134,90
OHRA volledig 135,95
Nationale Nederlanden volledig 137,45
a.s.r beperkt 137,50
FBTO volledig 141,95
VGZ zeer ruim 141,95

*Dit gaat om een basisverzekering, inclusief eventuele korting, die je bij Independer kunt afsluiten. We gaan uit van het standaard eigen risico van 385 euro.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.