Twee soorten lichttherapie

Er zijn twee hoofdtypen lichttherapie. Allebei bevatten ze een bestanddeel uit natuurlijk zonlicht. Je huisarts kan je vertellen welke therapie voor jou het beste is.

  • UV-A
    UV-A behandelingen vinden plaats in een lichtcabine. Deze lichttherapie is minder sterk dan UV-B en wordt vaak alleen gebruikt in combinatie met het geneesmiddel Psoraleen. Dit geneesmiddel zorgt er voor dat de huid gevoeliger wordt voor de UV-A stralen. Hierdoor is UV-A eigenlijk weer sterker dan UV-B.

  • UV-B
    Ook de UV-B behandeling krijg je in een lichtcabine vol TL-buizen. Deze behandeling is sterker dan UV-A. Je hebt geen extra medicijnen nodig om de straling sterker te maken.​

Vergoeding basisverzekering

Als je lichttherapie in het ziekenhuis laat doen, krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Denk er wel om dat je eerst je eigen risico moet betalen. In 2022 is het verplicht eigen risico € 385,-. Heb je je eigen risico al betaald? Dan krijg je de lichttherapie in het ziekenhuis helemaal vergoed.

Er zijn ook aanvullende verzekeringen die lichttherapie (deels) vergoeden. Bekijk in ons vergoedingsoverzicht hoe het bij jouw verzekeraar zit.

Eczeem en lichttherapie

Eczeem is een huidaandoening waarbij je huid reageert op de aanraking met bepaalde stoffen. Er zijn meerdere behandelmethodes voor eczeem. Lichtherapie is hier één van. Lees meer over eczeem en lichttherapie.

Psoriasis en lichttherapie

Psoriasis is een huidaandoening waarbij je veel last hebt van jeuk, schilfers en rode plekken. In sommige gevallen raadt je huisarts je aan lichttherapie te nemen. Lees meer over psoriasis en lichttherapie.

Vitiligo en lichttherapie

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en soms het haar langzaam pigment verliest. Deze aandoening kan soms verholpen worden door lichttherapie. Lees meer over Vitiligo en lichttherapie.

Winterdepressie en lichttherapie

Heb je last van een winterdepressie? Dan ben je vaak moe, lusteloos, prikkelbaar en heb je concentratieproblemen. Lichttherapie kan je hierbij helpen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorgverzekeraars Nederland
  • Zorgweb

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.