Zorgverzekering opzeggen: hoe werkt dat?

Wil je aan het eind van het jaar wisselen van zorgverzekering en weet je niet hoe het opzeggen van je oude zorgverzekering gaat? Geen zorgen: dit gaat vanzelf. Je nieuwe verzekeraar zegt de oude op als ze je aanvraag accepteren. Wil je tussentijds overstappen? Dit kan maar in een paar situaties. Denk er dan wel om dat je zelf je oude verzekering opzegt.

Zorgverzekering opzeggen na 1 januari

Na 1 januari kun je nog wel een zorgverzekering afsluiten (t/m 31 januari), maar dan moet je wel voor 31 december je huidige zorgverzekering zelf opzeggen. Daarna kun je pas weer opzeggen per 1 januari 2017. Opzeggen kan meestal per brief, maar sommige zorgverzekeraars bieden ook online mogelijkheden. Hieronder vind je vast een voorbeeldbrief en een overzicht van hoe opzeggen werkt per zorgverzekeraar.

Voorbeeldbrief opzeggen zorgverzekering

Vind je het lastig om zelf een brief te schrijven om je zorgverzekering op te zeggen? Gebruik dan onze voorbeeldbrief. Je vult eenvoudig je gegevens in en kunt de brief direct opsturen.

Medische acceptatie en opzeggen

Wil je een uitgebreide tand- of aanvullende verzekering? Bijvoorbeeld omdat je volgend jaar kronen verwacht? Let dan op: je krijgt dan te maken met medische acceptatie. Wacht daarom niet tot het laatste moment met overstappen, want dit vertraagt het proces. Vraag je een verzekering aan met medische acceptatie en accepteert de verzekeraar je niet? Ook dan is je huidige zorgverzekering al voor je opgezegd. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan t/m 31 januari. Zorg er in dit geval dus voor dat je voor 31 januari 2016 een andere zorgverzekering afsluit, anders ben je onverzekerd.

Zorgverzekering opzeggen gaat automatisch

Je huidige zorgverzekering opzeggen is helemaal niet moeilijk en gaat automatisch. Als je na het maken van een vergelijking kiest voor een zorgverzekering, dan kan je aangeven dat je de nieuwe zorgverzekeraar machtigt je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je hoeft dan zelf dus niet je zorgverzekering op te zeggen.

Zorgverzekering opzeggen voor 1 januari

Je hebt ieder jaar tot 31 december de tijd om je zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe te kiezen. Alleen in specifieke gevallen kan je ook ook na 31 januari nog overstappen. Je kan er ook voor kiezen je zorgverzekering op te zeggen per 31 december, terwijl je nog geen nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering heb je namelijk tot en met 31 januari de tijd. De zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Maar het beste is natuurlijk om je zorgverzekering pas op te zeggen als je zeker weet dat je door je nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd.

Tussentijds opzeggen

Je sluit een zorgverzekering af voor een heel kalenderjaar. Het is dus niet zomaar mogelijk om tussentijds op te zeggen. Toch zijn er situaties waarin dit wel kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die halverwege het jaar gaan emigreren. Zij schrijven zich uit bij de gemeente en zijn dus niet meer verzekeringsplichtig. Ook mensen die lang op reis gaan, zeggen vaak hun zorgverzekering op. De voorwaarde blijft wel dat je je ook uitschrijft uit Nederland. Zolang je ingeschreven bent bij de gemeente ben je ook verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben.

Opzeggen per zorgverzekeraar

Wil je meer informatie hoe opzeggen bij jouw eigen verzekeraar werkt? Hieronder vind je per verzekeraar informatie over opzeggen. Of bekijk ons overzicht opzeggen zorgverzekering per verzekeraar.

Zorgverzekering vergelijken

Geboortedatum
(bijv. 15-01-1970)
Geslacht
Postcode
(bijv. 1234 AB)
Ben je student?
Gezinsleden meeverzekeren?
Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.