Aanvullende zorgverzekering voor ouderen

Over het algemeen hebben ouderen meer zorg nodig dan jongeren. Door ouderdomskwalen kun je bijvoorbeeld meer fysiotherapie of medicijnen nodig hebben. Om niet zelf voor alle kosten op te draaien, is het vaak verstandig om je aanvullend te verzekeren. Aanvullende verzekeringen vergoeden meer zorg dan de basisverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Een aanvullende verzekering is vrijwillig.

Extra aandacht vergoedingen ouderen

Als je op zoek gaat naar de juiste zorgverzekering, kom je verschillende vergoedingen tegen. Deze kun je in onze vergelijking ook terugvinden. Voor ouderen is het mogelijk van belang om extra te letten op de volgende vergoedingen:

Eigen risico en zorgverzekering voor ouderen

Als je als oudere niet erg veel last hebt van gezondheidsproblemen en een spaarpotje hebt, kun je overwegen je eigen risico te verhogen. Je kunt je eigen risico met stappen van 100 euro verhogen, tot een maximum van 885 euro. Dit noem je het vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe lager de premie is per maand. 

Het verhogen van het eigen risico is niet aan te raden als je problemen hebt met je gezondheid. Je maakt dan vaak veel medische kosten en je bent in vrijwel alle gevallen je eigen risico kwijt.

Fysiotherapie speciaal voor ouderen

Geriatriefysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De geriatriefysiotherapeut is een fysiotherapeut speciaal voor ouderen. Niet alleen oudere mensen, maar ook mensen die bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad of lijden aan een ziekte hebben baat bij geriatriefysiotherapie. Op onze speciale pagina voor geriatriefysiotherapie kun je meer informatie vinden over deze therapie.

Tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

  1. Ga met je partner, kinderen of andere familieleden/kennissen een keer rond de tafel zitten en zet op een rijtje welke zorg je echt nodig hebt. Waar maak je op dit moment veel gebruik van? Of waar ga je veel gebruik van maken? Sluit je huidige zorgverzekering nog wel aan op je zorgbehoefte? Als je dit in kaart hebt gebracht, heb je een beter beeld wat je komend jaar nodig hebt en kun je gerichter zoeken naar de juiste zorgverzekering.

  2. Als je hebt uitgezocht welke zorg voor jou belangrijk is, is het verstandig om na te gaan of je deze zorg aanvullend moet/kunt verzekeren. In sommige gevallen is het zelf betalen van zorgkosten voordeliger dan je aanvullend te verzekeren. Daarnaast bieden sommige zorgverzekeraars uitgebreide aanvullende pakketten, met uiteenlopende vergoedingen. Als je veel van deze vergoedingen nodig hebt, is het wellicht voordeliger om zo’n pakket te nemen. Maar als je maar één onderdeel nodig hebt van het uitgebreide aanvullende pakket, is het verstandiger om een meer specifieke aanvullende verzekering te nemen.

  3. Ten slotte kun je zorgverzekeringen vergelijken bij Independer. Wij kunnen je helpen bij het kiezen van de beste zorgverzekering aan de hand van de vragen die wij je stellen. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je altijd onze zorgexperts bellen. Zij staan van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 9.30 tot 18.00 uur voor je klaar. 

Lees hier wat je kan besparen met overstappen.  

10 tips voor besparen op je zorgverzekering

1. Zorgverzekering vergelijken 

Ga ieder jaar opnieuw je zorgverzekering vergelijken. Overstappen is niet verplicht, maar een vergelijking maken is wel slim. Zo weet je namelijk zeker dat je niet teveel betaalt voor je zorgverzekering. Uit onderzoek van Independer blijkt namelijk dat ouderen die overstappen gemiddeld € 480 per jaar goedkoper uit zijn dan ouderen die nooit overstappen.

2. Niet overstappen? Check wel je pakket

Wil je sowieso bij je eigen zorgverzekeraar blijven? Ook dan kun je misschien goedkoper uit zijn. De meeste zorgverzekeraars bieden namelijk meerdere pakketten aan. Misschien heeft je zorgverzekeraar wel een aanvullende verzekering die beter bij je past dan je huidige.

3. Je mag altijd naar elke huisarts

Veel ouderen denken ten onrechte dat ze niet meer bij hun eigen huisarts terecht kunnen als ze overstappen. Maar dit is gelukkig niet waar, je mag altijd zelf kiezen naar welke huisarts je gaat.​

4. Kijk goed naar je aanvullende verzekering

De meeste ouderen betalen veel geld voor aanvullende verzekeringen waar ze nauwelijks gebruik van maken. Aanvullende verzekeringen bestaan namelijk uit pakketten met verschillende dekkingen zoals bijvoorbeeld bevalling en kraamzorg, uitgebreide zorgdekking zorg in het buitenland en orthodontie. Allemaal dekkingen die ouderen niet nodig hebben. Het is dus zonde van het geld om hier wel voor te betalen.

5. Niet elke aanvullende verzekering is met selectieproces

Veel ouderen die nu hoge aanvullende verzekering hebben denken ten onrechte dat ze bij het overstappen opnieuw door de medische-acceptatie moeten. Gelukkig wordt je bij de meeste verzekeraars direct geaccepteerd. Alleen bij aanvullende verzekeringen met hele hoge vergoedingen moet je opnieuw door een keuring heen. Dit geldt voor pakketten met bijvoorbeeld een 100% vergoeding voor fysiotherapie of een tandartsverzekering tot € 1500.

6. Sluit geen brilverzekering af

Heb je een bril nodig? Dan is het goedkoper om deze zelf te kopen dan om een brilverzekering af te sluiten? Met een vergoeding voor brillen en lenzen krijg je meestal één keer per twee á drie jaar een vergoeding van €100. De premie die je voor deze verzekering betaalt is hoger dan de vergoeding die je krijgt.

7. Je betaalt al gauw teveel voor medische zorg in het buitenland

Vier van de vijf ouderen met een aanvullende verzekering voor medische zorg in het buitenland, maakt hier geen gebruik van. Het is natuurlijk zonde om er dan wel voor te betalen. Kijk dus goed naar je aanvullende verzekering.

8. De basisverzekering biedt een goede dekking voor zorg in het buiteland

Medische zorg in het buitenland wordt niet alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed. De basisverzekering biedt hiervoor al een goede dekking. Medische zorg in het buitenland wordt namelijk vanuit de basisverzekering al vergoed tot het Nederlandse tarief. Dit is voor veel landen al voldoende. Ga je op vakantie naar een land waar de zorg toch duurder is? Sluit dan een reisverzekering af.

9. Verzeker je niet voor fysiotherapie als je er geen gebruik van maakt

Veel ouderen verzekeren zich voor fysiotherapie terwijl ze niet naar de fysiotherapeut gaan. Dit doen ze vaak ‘voor het geval dat’. Ze betalen daarmee jaren lang premie voor een moment dat misschien nooit komt. Fysiotherapie kost al gauw € 10,- per maand. Door dit niet mee te verzekeren bespaar je al gauw € 120,- per jaar.

10. Toch fysiotherapie nodig? Betaal het eerst zelf

Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie maar moet je wel een afspraak maken? Geen zorgen. Het is voordeliger om het eerste jaar zelf je fysiotherapeut te betalen. Heb je het jaar daarop dan nog steeds fysiotherapie nodig? Sluit dan een aanvullende verzekering af.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • Rijksoverheid
  • Nederlandse Zorgautoriteit
  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.