Voorbeeld Piet en Marie

Piet (72) en Marie (70) zijn al 10 jaar verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea. Ze hebben allebei een aanvullende verzekering met 3 sterren. Via een oud werkgeverscollectiviteit krijgen ze korting op hun zorgpremie. Hierdoor gaan ze in 2017 € 327,86 per maand betalen. 

Al vanaf de ingangsdatum van de verzekering hebben ze een ruime aanvullende dekking. Piet en Marie willen namelijk niet voor een verrassing komen te staan als ze ooit zorg nodig hebben. Piet moet regelmatig naar de tandarts, hiervoor heeft hij een tandartsverzekering afgesloten. Toch heeft hij ook een algemene aanvullende verzekering afgesloten. Ondanks dat hij hier weinig gebruik van maakt. Marie maakt juist veel kosten die uit de algemene aanvullende verzekering komen en geen kosten die uit de tandartsverzekering komen. Toch hebben ze allebei een ruime aanvullende verzekering voor algemene zaken en voor tandkosten. Dit is natuurlijk zonde.

Wat kunnen ze doen?

Piet kan zijn algemene aanvullende verzekering bijstellen naar 2 sterren aanvullend. Marie kan juist haar tandartsverzekering bijstellen naar 2 sterren. Dit bespaart hun al 300 euro op jaarbasis.

Voorbeeld Arie en Greet

Arie (69) en Greet (66) zijn allebei verzekerd bij DSW. Daar hebben ze het aanvullende Top Pakket. Allebei maken ze ieder jaar best wat kosten bij de tandarts. Voor de rest maken ze alleen gebruik van zorg uit de basisverzekering. Het Top-Pakket wat ze hebben afgesloten, is daarom helemaal niet nodig. 

Wat kunnen ze doen?

Ze kunnen dit gemakkelijk naar beneden bijstellen. Bijvoorbeeld naar het AV-Standaard pakket. Hiermee besparen ze 324 euro per jaar. 

Eigenlijk zijn ze hiermee nog steeds een beetje over-verzekerd. Maar ze besparen flink en ze houden wel het gevoel dat ze goed verzekerd zijn.

Voorbeeld Frits en Bep

Frits (71) en Bep (72) zijn verzekerd bij Menzis. Allebei gaan ze regelmatig naar de fysiotherapeut en twee keer per jaar naar de tandarts en mondhygiëniste. Ze hebben nu bij Menzis het ExtraVerzorgd 2 pakket. In dit pakket zitten veel vergoedingen voor onder andere anticonceptie, zwangerschap en acnétherapie. Hier maken ze allebei geen gebruik van. Daarnaast hebben ze een Tand 500 verzekering terwijl ze aan een tandartsverzekering met 250 euro dekking per jaar voldoende hebben. 

Wat kunnen ze doen?

Door van Menzis naar Anderzorg over te stappen kunnen ze ruim 500 euro per jaar besparen.


Voorbeeld Frank en Marga

Frank (61) en Marga (60)  zijn bij CZ verzekerd met het 50 plus-pakket inclusief tandartsverzekering. Ze betalen hiervoor € 149,65 per maand. In dit pakket zit een ruime vergoeding voor veel zorg. Bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen en orthodontie. 

Wat kunnen doen?

Allebei maken ze goed gebruik van de vergoedingen binnen dit pakket dus verwachten ze niet dat ze kunnen besparen. Toch kan dit wel: een vergelijkbaar pakket kost bij Delta Lloyd (pakket Zilver) slechts € 129,56 per maand. Door over te stappen kunnen ze dus ongeveer € 240 euro per jaar besparen en goed verzekerd blijven.