Waarom overstappen van zorgverzekering?

De premies voor 2022 zijn bekend. En de verschillen zijn dit jaar groot! Niet alleen in de premies, maar ook in de dekking van zorgverzekeringen. Daardoor is kiezen voor een nieuwe zorgverzekering of je huidige zorgverzekering veranderen misschien een slimme keuze. Je zorgbehoefte kan per jaar veranderen. Daarom is het slim om elk jaar te kijken of overstappen verstandig is. Met onze 7 tips zie je snel wat de goedkoopste zorgverzekering is met de beste dekking in jouw persoonlijke situatie.

Overstappen zorgverzekering verstandig? Doe de test 

Overstappen met je zorgverzekering kan je veel opleveren. Bijvoorbeeld een lagere premie of een betere dekking, en soms zelfs allebei. Ben je benieuwd of overstappen voor jou verstandig is? Beantwoord onze 5 vragen en je weet direct of je moet overstappen.

Regel je overstap via Independer


USP's zorg

Wanneer overstappen met je zorgverzekering?

Ieder jaar kan je tussen 12 november en met 31 december je zorgverzekering veranderen. Je krijgt dan ook een brief van je huidige verzekeraar waarin hij de nieuwe premie voor het nieuwe jaar bekend maakt. 

Goed om te weten: officieel mag je nog tot 1 februari van het nieuwe jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die zal dan met terugwerkende kracht ingaan per 1 januari van dat jaar. Maar dan moet je wel voor 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen.

Kan je tussentijds overstappen of je zorgverzekering veranderen?

Met 'tussentijds wijzigen' wordt de periode buiten het overstapseizoen bedoeld. Na 31 januari kun je alleen in een aantal situaties je zorgverzekering veranderen:

Heb je een andere reden? Neem dan contact op met de klantenservice van Independer

.​


Het is belangrijk dat je goed kijkt of je zorgpakket nog aansluit bij je wensen. Heb je besloten om aan het eind van dit jaar over te stappen, maar weet je niet waar je op moet letten? Check onze handige overstaptips.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Overstappen zorgverzekering: hoe werkt dat?

​Overstappen naar nieuwe zorgverzekering: hoe zeg je je oude verzekering op?

Je kunt een keer per jaar overstappen of je zorgverzekering veranderen. Hiervoor moet je wel je oude zorgverzekering voor 1 januari opzeggen. Sluit je voor 1 januari een zorgverzekering via Independer af? Dan zal je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering opzeggen. Je overstap wordt dan automatisch voor je geregeld. Hier hoef jij niets voor te doen. Je kunt ook zelf je zorgverzekering voor 1 januari opzeggen. Je hebt dan tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. In ons overzicht zie je hoe je kunt opzeggen per verzekeraar

​Overstappen bij dezelfde verzekeraar

Ben je verzekerd bij een zorgverzekeraar, maar heb je via Independer dezelfde verzekering goedkoper gezien? Dan kun je de verzekering opnieuw aanvragen via onze website. Wij sturen je aanvraag door naar je verzekeraar en deze zet je verzekering dan om naar de goedkopere premie.

Moet je je zorgverlener informeren als je overstapt van zorgverzekeraar?

Je bent niet verplicht om het aan je zorgverlener te laten weten als je overstapt of je zorgverzekering verandert. Iedere zorgaanbieder is aangesloten op een database, VECOZO. Zorgaanbieders gebruiken deze database om een check uit de voeren op verzekeringsrecht, de COV-check. Dit doen ze voordat ze facturen opsturen naar de verzekeraar. Bij de meeste zorgaanbieders (zoals de huisarts en het ziekenhuis) gaat dit proces automatisch. Sommige (kleinere) zorgaanbieders voeren de check handmatig uit. Vaak vinden deze zorgverleners het wel prettig als cliënten het zelf even doorgeven als ze van zorgverzekering zijn gewisseld. Op deze manier voorkomen ze dat de factuur per ongeluk toch naar je oude zorgverzekeraar wordt gestuurd.

Overstappen zorgverzekering tijdens een lopende behandeling

Ben je op dit moment onder behandeling in het ziekenhuis of bij de GGZ? Dan gelden de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar je verzekerd was bij aanvang van de behandeling, de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Is de behandeling (de DBC) in 2021 gestart en loopt deze nog? Als je dit jaar nog overstapt naar een andere zorgverzekeraar, dan wordt in 2022 het eigen risico van 2021 aangesproken voor de behandeling. Start je in 2022 een nieuwe behandeling (DBC)? Dan gelden hiervoor de voorwaarden en het eigen risico van je nieuwe zorgverzekeraar.  

Let wel op: bovenstaande informatie geldt niet voor ‘losse behandelingen’ zoals fysiotherapie of de tandarts. Deze behandelingen vallen vanaf 1 januari onder je nieuwe zorgverzekering, en moeten dus ook door deze zorgverzekeraar worden vergoed. Voor vergoedingen uit de aanvullende verzekering geldt wel dat je ook in het nieuwe jaar opnieuw een aanvullende verzekering of tandartsverzekering moet hebben afgesloten om de kosten vergoed te krijgen.

Tip: Stap je over tijdens een lopende behandeling? Stel jezelf dan wel de vraag: heeft je potentiële ‘nieuwe’ zorgverzekeraar wel een contract met jouw zorgaanbieder? Het kan namelijk zo zijn dat deze zorgverzekeraar geen contract heeft met jouw GGZ-praktijk, ziekenhuis of huisarts. Je kunt dit controleren via het overzicht: 

Overstappen van zorgverzekering? Maak een vergelijking bij Independer. 


Top 15 goedkoopste zorgverzekeringen 2022*

Zorgverzekeraar Keuze uit ziekenhuizen Maandpremie 2022
ZieZo van Zilveren Kruis beperkt 108,25
FBTO zeer ruim 110,95
De Friesland zeer ruim 113,25
Anderzorg zeer ruim 114,00
Just zeer ruim 114,35
Bewuzt zeer ruim 114,90
Ditzo zeer ruim 115,50
Menzis zeer ruim 119,00
Jaaah volledig 119,75
CZdirect zeer ruim 120,75
Zilveren Kruis beperkt 123,45
VGZ zeer ruim 126,15
CZ zeer ruim 126,75
OHRA volledig 129,45
Nationale Nederlanden volledig 130,79

*Dit gaat om een basisverzekering, inclusief eventuele korting, die je bij Independer kunt afsluiten. We gaan uit van het standaard eigen risico van 385 euro.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.