Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat je voor zorg uit de basisverzekering naar iedere zorgverlener kunt zonder dat je bij moet betalen. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met contracten. Voor de meeste zorg vanuit de basisverzekering betaal je wel altijd eerst je eigen risico.

Voor zorg vanuit de aanvullende verzekering, bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen, is het wel belangrijk om na te gaan of je zorgverzekeraar een contract met de zorgverlener heeft. Sommige zorgverzekeraars die een restitutiepolis bieden, vergoeden die zorg anders niet volledig. 

Let op: ga je naar een dure privékliniek waardoor je overdreven hoge zorgkosten hebt? Dan kan de verzekeraar besluiten dat je niet de hele rekening vergoed krijgt. 

 • vrije keuze voor ziekenhuis of zorgaanbieder
 • zorg uit de basisverzekering altijd 100% vergoed (behalve eigen risico) 
 • met uitzondering van rekeningen die onredelijk hoger zijn dan gemiddeld

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis lijkt heel erg op een restitutiepolis. Je hebt namelijk een vrije zorgkeuze en je kunt vaak naar alle zorgverleners toe. Dit verschilt alleen per zorgsoort. Bijvoorbeeld: je kunt wel naar alle ziekenhuizen, maar niet naar alle klinieken. Bij een combinatiepolis heeft de zorgverzekeraar wel contracten afgesloten met zorgverleners. 

 • altijd zelf ziekenhuis of zorgaanbieder kiezen
 • gecontracteerde zorgaanbieder: 100% vergoed
 • niet-gecontracteerde zorgaanbieder: vergoeding tot een maximaal tarief. Dit tarief verschilt per verzekeraar

Wat is een naturapolis?

Heb je een naturapolis? Dan moet je goed kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met zorgverleners heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een zorgverlener gaat die niet-gecontracteerd is, vergoedt de verzekeraar de rekening niet helemaal. Vaak moet je dan 20% van de kosten zelf betalen. Verzekeraars met een naturapolis hebben gelukkig vaak een groot aanbod aan gecontracteerde zorgverleners.

 • bijna alle ziekenhuizen worden vergoed
 • niet alle klinieken en fysiotherapeuten worden vergoed 
 • ga je naar een zorgaanbieder zonder contract, dan betaal je een deel van de rekening zelf

In onze vergelijking kun je de zorgverleners van je keuze toevoegen. Zo zie je alleen maar verzekeraars waarvan je zeker weet dat je zorgverlener is gecontracteerd.

Weten waar je heen kunt zonder te vergelijken? Check ons overzicht gecontracteerde zorgverleners.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Wat is een naturapolis (budget)?

Net als bij de naturapolis heeft een verzekeraar met een budgetpolis contracten afgesloten met zorgverleners. Als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je gewoon je hele rekening vergoed. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak 20% van de rekening zelf betalen.

In tegenstelling tot de naturapolis is het aanbod van gecontracteerde zorgverleners bij budgetverzekeraars niet groot. Kijk hier dus goed naar voordat je een zorgverzekering afsluit.

 • beperkt aantal ziekenhuizen wordt vergoed
 • beperkt aantal klinieken en fysiotherapeuten wordt vergoed 
 • ga je naar een zorgaanbieder zonder contract, dan betaal je een deel van de rekening zelf

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Mirjam Prins. Zij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij NU.nl, Radar en BNR

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png