Ayurveda

Ayurveda richt zich op het herstellen van de balans van lichaam en geest. Tijdens behandelingen maakt de therapeut gebruik van yoga, meditatie, massages en kuren. Door lichaam en geest weer in balans te brengen, helpt de behandelaar je om gezonder te leven. Ayurveda kan bijdragen aan de behandeling van chronische klachten en kan klachten voorkomen door middel van goede voeding en levensstijl. Lees meer over de vergoeding van ayurveda

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur wordt vanuit verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergoed. Lees meer over acupunctuur en vergoeding zorgverzekering.

Antroposofie

Antroposofie is een geneeskunde waarbij er vanuit wordt gegaan dat iedereen uit verschillende lagen bestaat. Antroposofie wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Lees meer antroposofie en vergoeding zorgverzekering.

Body Stress Release

Bij Body Stress Release wordt spierspanning losgemaakt, zodat je lichaam en geest weer in balans zijn. Lees hier meer over de vergoeding van Body Stress Release

Chiropractie

Chiropractie is een therapie die vooral wordt gebruikt bij klachten aan rug of nek. Chiropractie wordt vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed. Lees meer over chiropractie en vergoeding zorgverzekering.

Fytotherapie

Fytotherapie is een verzamelnaam voor een aantal alternatieve geneeswijzen. Het wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Lees meer over fytotherapie en vergoeding zorgverzekering.

Geneesmiddelen alternatief genezer

Binnen de alternatieve geneeswijzen schrijven sommige behandelaren geneesmiddelen voor. Geneesmiddelen van een alternatief genezer zijn geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Deze middelen worden vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed. Lees meer over geneesmiddelen alternatief genezer en vergoeding zorgverzekering.

Homeopathie

Bij homeopathie wordt je lichaam op een natuurlijke wijze gestimuleerd. Dit gebeurt met zogenaamde 'homeopathische middelen'. Lees meer over homeopathie en vergoeding zorgverzekering

Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt het onderbewustzijn aangesproken.  Heb je klachten zoals angst, depressieve gevoelens en stress? Dan kan deze therapie helpen. Lees hier meer over de vergoeding van hypnotherapie

Iriscopie

Bij de alternatieve geneeswijze iriscopie wordt naar de iris in je oog gekeken om de klachten te achterhalen. De klachten worden vervolgens behandeld via een speciaal dieet of voedingsadvies. Lees meer over iriscopie en vergoeding zorgverzekering.

Manuele geneeskunde

Manuele geneeskunde richt zich op de wervelkolom en de spieren en gewrichten in je armen en benen. Dit wordt vergoed vanuit sommige aanvullende zorgverzekeringen. Lees meer over manuele geneeskunde en vergoeding zorgverzekering.

Mesologie

Een mesoloog zoekt de onderliggende oorzaak van de klachten. Mesologie is een combinatie van wetenschappelijke medische kennis en traditionele geneeswijzen. Zoals Chinese geneeswijzen, ayurveda en homeopathie. Aan de hand van verschillende geneeswijzen maakt de mesoloog een overzicht van de balans in het lichaam. De geneeswijze richt zich op het individu en het zelfgenezende vermogen.

Moermantherapie

Moermantherapie is een therapie die speciaal is voor mensen met kanker. Het richt zich voornamelijk op voeding. Lees meer over moermantherapie en vergoeding zorgverzekering.

Natuurgeneeskunde

Onder natuurgeneeskunde valt een aantal therapieën die als doel hebben je gezondheid en weerstand te verbeteren. Lees meer over natuurgeneeskunde en vergoeding zorgverzekering.

Neuraaltherapie

Bij neuraaltherapie wordt door middel van injectienaaldjes een verdovingsmiddel ingespoten om de balans in je lichaam terug te krijgen. Lees meer over neuraaltherapie en vergoeding zorgverzekering bij alternatieve geneeswijzen. 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een vorm van psychosociale therapie. De behandeling richt zich op het veranderen van je gedachten, gevoelens en gedrag. Lees meer over Neuro Linguïstisch Programmeren en vergoeding zorgverzekering.

Neuromusculaire therapie

Neuromusculaire therapie verhelpt spierknopen in de spiervezels die veel pijn veroorzaken.  Lees hier meer over neuromusculaire therapie en vergoeding zorgverzekering

Orthomanuele therapie

Orthomanuele geneeskunde is gericht op klachten met beweging en je houding. Lees meer over orthomanuele geneeskunde en vergoeding zorgverzekering.

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve geneeswijze waarbij alles gericht is op voedingsstoffen. Lees meer orthomoleculaire geneeskunde en vergoeding zorgverzekering.

Orthopedische geneeskunde

Orthopedische geneeskunde richt zich op alle onderdelen van je lichaam die ervoor zorgen dat je kunt bewegen. Lees meer over orthopedische geneeskunde en vergoeding zorgverzekering.

Osteopathie

Osteopathie is gericht op het vinden en behandelen van klachten die ervoor zorgen dat je minder goed kunt bewegen. Lees meer over osteopathie en vergoeding zorgverzekering.

Podo-orthesiologie

Podo-orthesiologie is een therapie gericht op je houding. Bijvoorbeeld het verbeteren van je houding of klachten die voortkomen uit een verkeerde houding. Lees meer over podo-orthesiologie en vergoeding zorgverzekering.

Shiatsutherapie

Shiatsutherapie is vorm van alternatieve geneeskunde die lijkt op acupunctuur, maar in plaats van naalden gebruikt de therapeut zijn handen. Lees meer over shiatsutherapie en vergoeding zorgverzekering.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)
  • Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers (NOAG)
  • Geneesjewijzer.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.