Wat zijn geneesmiddelen van een alternatief genezer?

De meeste alternatieve geneesmiddelen gaan uit van een ‘holistisch’ model. Dit betekent dat je lichaam, geest en ziel met elkaar samenwerken. Deze onderdelen moeten in balans zijn. Een verschil met de ‘reguliere’ geneeskunde is dat alternatieve genezers veel breder naar een oplossing zoeken dan alleen te kijken naar de specifieke klacht. Er is daardoor veel meer aandacht voor jou als individu. Vaak worden dan ook alternatieve geneesmiddelen per persoon samengesteld. Voor dezelfde klacht kunnen dus verschillende alternatieve geneesmiddelen of bestandsdelen worden geadviseerd.

Wanneer bieden alternatieve geneesmiddelen een oplossing voor mij?

Veel alternatieve therapeuten zijn van mening dat hun geneeswijze een goed alternatief is voor de middelen die worden geboden in de ‘reguliere’ geneeskunde. Het kan ook voor een goede ondersteuning zorgen naast de ‘normale’ zorg en kan helpen bij veel verschillende klachten. Het is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die een chronische ziekte hebben, zoals diabetesHomeopathie is een vorm van alternatieve geneesmiddelen die het meest wordt gebruikt.

Wat vergoedt je zorgverzekering bij alternatieve geneesmiddelen?

Veel zorgverzekeraars vergoeden alternatieven geneesmiddelen alleen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Het zit dus niet in je basisverzekering en je hoeft ook geen (vrijwillig) eigen risico te betalen. De hoogte van de vergoedingen verschilt per zorgverzekeraar en per pakket. Kijk in ons vergoedingsoverzicht alternatieve geneesmiddelen wat jouw zorgverzekering vergoedt. Er wordt meestal een maximum bedrag per jaar vergoed. Als je naar meerdere soorten alternatieve behandelaars gaat geldt de maximale vergoeding vaak voor alle alternatieve behandelingen samen. Bijvoorbeeld als je naast alternatieve geneesmiddelen ook naar de acupuncturist gaat.

Speciale voorwaarden bij alternatieve geneesmiddelen

Veel alternatieve geneesmiddelen kun je ook bij de drogisterij kopen. Dit wordt alleen niet vergoed door je zorgverzekering. Vraag dus altijd na bij jouw zorgverzekering aan welke voorwaarden de geneesmiddelen moeten voldoen. De volgende voorwaarden kunnen gelden:

  • Het moet een geregistreerd homeopathisch of antroposofisch geneesmiddel zijn.
  • Het geneesmiddel is opgenomen in de Z-index (geneesmiddelenvergoedingssysteem).
  • Het geneesmiddel is door een arts, tandarts, verloskundige of erkend alternatief zorgverlener voorgeschreven.
  • Het geneesmiddel is afgeleverd door een apotheek, apotheekhoudend huisarts of internetapotheek.​

Zoek je een zorgverzekering met vergoeding geneesmiddelen alternatief genezer?

Heb je alternatieve geneesmiddelen voorgeschreven gekregen? Dan is het misschien verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan heel gemakkelijk via Independer. Geef bij je vergelijking aan tot welk bedrag je alternatieve geneeswijzen vergoed wilt hebben en Independer komt met de beste opties. Je kunt in de polisvoorwaarden of in ons vergoedingsoverzicht alternatieve geneesmiddelen nalezen welke vergoeding je krijgt.