Alternatieve geneeswijze: beroepsverenigingen

Goed om te weten: alle verzekeraars willen dat je alternatief genezer is aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dat niet zo? Dan krijg je helaas geen vergoeding. Op de website van de zorgverzekeraar kun je eenvoudig zien om welke beroepsverenigingen het gaat. Vraag vervolgens je alternatief genezer bij welke beroepsvereniging hij of zij is aangesloten.

Sommige verzekeraars eisen dat je alternatief genezer daarnaast ook een arts is. Het kan ook voorkomen dat je wel een vergoeding krijgt, maar dat deze vergoeding veel lager als je alternatief genezer geen arts is. Deze voorwaarden vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

4 tips om alternatieve geneeswijze vergoed te krijgen

Let goed op: er zijn vaak een aantal voorwaarden verbonden aan de vergoeding die je kunt ontvangen.

  1. De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen kan erg verschillen. Zo biedt de ene verzekeraar een vergoeding voor maximaal € 250,- , maar een andere verzekeraar vergoedt € 1000 euro,-. Kijk goed naar de maximale vergoeding per dag. Bij bijna alle verzekeraars geldt namelijk een maximale vergoeding per dag. Kijk dus goed of de verzekeraar van jouw keuze een dekking biedt die past bij je wens.

  2. Check of de extra premie die je betaalt nog opweegt tegen wat je vergoed krijgt. Bijvoorbeeld: heb je een aanvullend pakket wat € 25,- meer kost per maand? Dan moet de vergoeding die je krijgt dus hoger zijn dan 12 x € 25,- = €300,- per jaar. Vaak zitten er in een aanvullend pakket ook dekkingen voor andere zorgwensen, waar je dus ook voor betaalt. Als je die niet nodig hebt en je premie is hoger dan je vergoeding, moet je je afvragen of verzekeren zinvol is. Het kan dan voordeliger zijn om je behandelingen zelf te betalen.

  3. Weten wat een verzekeraar precies vergoedt en tegen welke prijs? We hebben het vast voor je op een rijtje gezet. Dat scheelt je veel uitzoekwerk. Bekijk ons overzicht met vergoedingen alternatieve geneeswijzen per zorgverzekeraar.

  4. Omdat alternatieve geneeskunde niet vanuit de basisverzekering vergoed worden, geldt het eigen risico hier niet. Ben je verder gezond en verwacht je weinig zorgkosten? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Bekijk onze beslisboom eigen risico verhogen en je weet direct of dit voor jou interessant is.​