Hoe werkt een naturapolis?

Moet je naar het ziekenhuis of een andere zorgverlener? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten alleen als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kies je voor een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan moet je waarschijnlijk een deel van de kosten zelf betalen. Dit is vaak 20% van de hele rekening.

Wil je weten of de zorgverlener bij jou in de buurt gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar? Check dan onze contracteringspagina's of voer je zorgverlener in als je gaat vergelijken.

Het voordeel van een naturapolis is dat het vaak een goedkope zorgverzekering is in vergelijking tot de restitutiepolis. Dit komt door de contracten die de verzekeraar heeft afgesloten. Nog een pluspunt: je hoeft vaak geen rekeningen voor te schieten.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Nadelen naturapolis

Nadeel van een naturapolis is dat je gebonden bent aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een ander ziekenhuis wilt gaan dan moet je een deel van de kosten zelf betalen, bij een ziekenhuisopname kan dit bedrag flink oplopen. Dit geldt niet voor spoedeisende hulp, dan kan je wel altijd naar het ziekenhuis van je keuze.

In onze vergelijking geven wij aan of je vrije zorgkeuze hebt. Wanneer bij de verzekeraar van je keuze een kruisje ziet staan dan betekent dit dat je niet altijd naar het ziekenhuis van je keuze kan. Kijk dan verder bij de details om te zien welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn en welke niet. 

Laatste nieuws zorgverzekering 2023

Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen met nieuws over de naturapolis:


Zo smelt je winterdip als sneeuw voor de zon Laat je niet kisten door die winterdip, hij is niet zo sterk als je denkt. Er zijn zelfs behandelingen die je een energieboost geven. Maar je kunt zelf ook een heleboel doen. Met deze tips ben jij die winterdip zo de... lees meer
Voorleesdagen en dyslexie: wat als (voor)lezen een uitdaging is? Deze week zijn de voorleesdagen gestart. Een boekenfeest gericht op het voorlezen aan kinderen tot zes jaar oud. Ouders en docenten worden gestimuleerd om deze week hun kind voor te lezen uit allerlei prentenboeken. Een mooi initiatief om kinderen bekend... lees meer
Eigen risico zorgverzekering verspreid: maximaal 150 euro per behandeling Staat je een dure behandeling te wachten? Dan is het nu nog zo dat deze ene behandeling je volledige eigen risico opmaakt. Je betaalt dus minimaal 385 euro eigen risico in één keer. Maar dat gaat veranderen met een nieuwe... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen op ons weblog

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.