Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een basiszorgverzekering met de meeste keuzevrijheid. Neem je een restitutiepolis? Dan ben je vrij om te kiezen uit alle ziekenhuizen en zorgverleners. Dit wordt ook wel vrije zorgkeuze genoemd. Daarin verschilt de polis met een naturapolis. Met die verzekering krijg je namelijk alleen een vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je waarschijnlijk een deel van de kosten betalen. Bij een restitutiepolis geldt dit niet. Daar staat tegenover dat een restitutiepolis wel duurder is dan een naturapolis. 

Voordelen en nadelen restitutiepolis 

Het voordeel van een restitutiepolis is dat je volledig vrije zorgkeuze hebt. Je zit dus niet vast aan gecontracteerde zorgverleners. In tegenstelling tot de combinatie- of naturapolis hoef je nooit een gedeelte van de rekening zelf te betalen. Tenzij het onnodig hoge kosten zijn. Het kan wel voorkomen dat je een bedrag moet voorschieten. 

Samengevat zijn dit de punten die goed zijn om te weten:

  • ​Je kan zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat 
  • Je keuze voor welke zorgverlener heeft geen invloed op de vergoeding van de basisverzekering 
  • De premie is vaak hoger dan bij een naturapolis 
  • Soms moet je een rekening eerst voorschieten voordat je de vergoeding krijgt. 

Hoe werkt een restitutiepolis?

Restitutie betekent terugbetaling. Maar in de praktijk hoef je vaak niks voor te schieten. Zorgverzekeraars die restitutiepolissen aanbieden hebben namelijk vaak een contract afgesloten met alle ziekenhuizen en de meeste zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan kan het soms wel voorkomen dat je de rekening moet voorschieten. Bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut. Maar bij een ziekenhuis zal dit niet voorkomen.

Vrije zorgkeuze 

Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Je hoeft dus niet te kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met de zorgverlener heeft afgesloten. Je krijgt altijd een vergoeding. Let wel op: gaat het om overdreven dure zorgkosten? Bijvoorbeeld omdat je naar een dure privékliniek bent geweest? Dan moet je soms een gedeelte van de rekening zelf betalen.

Wat zijn onzuivere en zuivere restitutiepolissen?

In het verleden bleek helaas dat sommige restitutiepolissen geen volledige vergoeding gaven. Mensen kregen alleen een vergoeding van het marktconforme tarief. Was je behandeling duurder dan het marktconforme tarief? Dan kon het voorkomen dat je dus zelf bij moest betalen. Daarom hoor je de term ‘zuivere restitutiepolis' regelmatig in het nieuws. Bij die polis wordt altijd de hele behandeling. Een restitutiepolis die alleen het marktconforme tarief vergoedt, heet nu combinatiepolis.

De term 'zuivere restitutiepolis' kom je daarom regelmatig (in het nieuws) tegen. Bij deze polis wordt altijd de gehele behandeling vergoed en niet alleen het marktconform tarief.Op onze website vind je onder de noemer 'restitutiepolis' alleen de zogenaamd zuivere polissen. Hieronder vind je daarvan een overzicht.

Overzicht zuivere restitutiepolissen

Wie bieden een restitutiepolis in 2023?

Vanaf de week na Prinsjesdag tot uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars de premies en polisvoorwaarden bekend. We updaten dan ook het overzicht hierboven.

Het nadeel van een restitutiepolis is dat de polis een stuk duurder is dan de combinatie, natura en budgetpolis. Ook moet je vaak de rekening voorschieten.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Wat wordt er vergoed?

De restitutiepolis is een basiszorgverzekering. De vergoedingen zijn hetzelfde als bij andere polissen. Dit betekent dat zorgkosten, die onder de basisverzekering vallen, tot de normale tarieven worden vergoed. Ook bij niet-gecontracteerde zorg. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijg je bij een restitutiepolis de kosten van (niet-gecontracteerde) zorg volledig vergoed, tenzij het tarief extreem hoog is. 

Let op: heb je ook een aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat je niet bij alle zorgverleners een vergoeding krijgt. Dat komt omdat de restitutiepolis geldt voor zorg die valt onder de basisverzekering. Check de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar om te zien welke voorwaarden gehanteerd worden.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Hieronder vind je een aantal mediaberichten waarin Bas bepaalde onderwerpen toelicht:

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.