Hoe werkt het met gecontracteerde zorg?

Zowel de naturaverzekering als de restitutieverzekering werkt op basis van gecontracteerde zorg. De restitutieverzekeraar heeft vaak meer zorgverleners gecontracteerd. Daarnaast is de vergoeding bij niet-gecontracteerde-zorgverleners verschillend. Ga je met een naturaverzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je niet je hele rekening vergoed. Je krijgt dan een percentage van het marktconform bedrag. Als je met een restitutieverzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je het marktconform bedrag helemaal vergoed. Het is bij beide verzekeringen dus belangrijk om goed te kijken of je zorgverlener gecontracteerd is. Bij de naturaverzekering zijn de gevolgen van het gaan naar een niet-gecontracteerde zorgverlener alleen groter.

Moet ik zelf de zorgkosten declareren?

Bij een naturaverzekering dient de zorgverlener de rekening rechtstreeks bij de zorgverzekeraar in. Bij een restitutieverzekering moet je soms de rekeningen eerst zelf betalen en kun je het bedrag daarna declareren bij je zorgverzekeraar. Gaat het om een heel groot bedrag? Dan hoef je nooit eerst voor te schieten. Deze rekeningen gaan direct door naar de zorgverzekeraar. Of je een rekening eerst zelf moet betalen, hangt bij de restitutieverzekering af van de contracten. Is er een contract afgesloten met de zorgverlener? Dan gaat je rekening direct naar de zorgverzekeraar. Vraag voordat je naar een zorgverlener gaat na hoe de rekeningen worden vergoed.

Je mag maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Bij Independer kun je online bijna alle zorgverzekeringen vergelijken. In een paar minuten vind je de beste zorgverzekering die voldoet aan je wensen.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Is een naturaverzekering goedkoper?

De premie van een naturaverzekering is meestal lager dan van een restitutieverzekering. Dit komt door dat er minder contracten met zorgverlener zijn gesloten. Ook zijn er soms andere voorwaarden aan de verzekering waardoor de verzekeraar de premie laag kan houden. Denk hierbij aan digitaal declareren en verzekeraars die geen post meer sturen, maar alleen emails.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.