Waarom een studenten zorgverzekering?

Een studenten zorgverzekering kan een goede optie zijn, maar is niet altijd de beste optie. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje. 

Voordelen:

  • Studentenverzekeringen zijn vaak goedkoper dan ‘gewone’ verzekeringen. Dit komt vooral doordat alle communicatie online verloopt. Bijvoorbeeld via de app, social media of andere kanalen. 
  • Declareren doe je meestal eenvoudig via de app van de verzekeraar.
  • Een studentenverzekering biedt vaak speciale dekkingen die passen bij de wensen van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan anticonceptie of fysiotherapie bij sportblessures.

Nadelen:

Een studentenverzekering past niet bij iedereen. Vooral als je veel zorg nodig hebt, ben je vaak beter uit bij een normale zorgverzekering. Bij een studentenverzekering heb je te maken met beperkende voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld niet altijd bij alle ziekenhuizen terecht. De verzekeraar vergoedt de behandeling dan alleen volledig als je naar een ziekenhuis gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Dit geldt ook voor andere behandelaars, zoals een fysiotherapeut of ggz-psycholoog. ​

Net 18 jaar geworden? Zorgverzekering verplicht

Ben je 18 geworden, of word je binnenkort 18? Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht om eigen zorgverzekering af te sluiten. Je hebt minimaal een basisverzekering nodig. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar soms wel handig. Bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van fysiotherapie. Of als je problemen hebt met je gebit en dus regelmatig naar de tandarts gaat. 

Zorgverzekeringen vergelijken 

Op onze website kan je zorgverzekeringen vergelijken om te zien welke het beste bij je past. Dit kan een studenten zorgverzekering zijn, maar ook een andere verzekering. Wanneer je niets doet, houd je dezelfde verzekering als je ouders. En dan kan zijn dat je verzekerd bent voor zorg die je niet gebruikt. Dit betekent dat je teveel premie betaalt. Zonde dus! 


Aanvullende zorgverzekering studenten: wel of niet?

Meestal heb je als student genoeg aan een basis zorgverzekering. Vergoedt de basisverzekering voor jou toch niet voldoende? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig naar de fysiotherapeut of tandarts gaat? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Controleer wel goed of dit voor jou voordelig is. Want in sommige gevallen betaal je meer premie dan de verzekering vergoedt. 

  • Je gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Dat kost nog geen 50 euro, terwijl een tandartsverzekering al snel meer dan 100 euro per jaar kost.
  • Sluit je een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen? Dan betaal je ongeveer tien euro per maand extra. De vergoeding is vaak maar 100 of 200 euro, eens in de twee of drie jaar. Reken maar uit!
  • Geen vaste klant bij de fysiotherapeut? Dan kun je die paar behandelingen beter zelf betalen dan aanvullend verzekeren.  ​

Eigen risico verhogen ziektekostenverzekering student

Wat is het eigen risico?

Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2021 vastgesteld op 385 euro. Dat betekent dat je dit bedrag eerst zelf moet betalen, voordat je een vergoeding krijgt voor zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg uit de basisverzekering. De huisarts wordt bijvoorbeeld wel volledig vergoed. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld wel bij medicijnen, bloedprikken en ziekenhuisopnames. 

Vrijwillig eigen risico

Sommige studenten kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt het eigen risico hiermee verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je van de verzekeraar een korting op je premie. Maar let op: het is alleen verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico als je gezond bent en weinig zorg nodig hebt. Houd er bovendien rekening mee dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, waardoor je opeens toch hoge kosten hebt. Zet dus genoeg geld apart om deze kosten te kunnen betalen als dat nodig is.

Zorgtoeslag voor studenten

Als je een zorgverzekering afsluit, kies je natuurlijk graag voor een lage premie. Maar als student heb je in Nederland ook nog recht op zorgtoeslag. Deze toeslag komt je tegemoet voor de kosten die je moet maken in verband met je verzekering, zoals premie en eigen risico. De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Als student heb je recht op zorgtoeslag, tenzij je meer verdient dan € 30.000 per jaar (2020). En je moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Op de website van de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen.

Goedkope studenten zorgverzekering

Sommige verzekeraars bieden een speciale studentenzorgverzekering aan. Je krijgt hierbij vaak korting. Wil je weten welke studentenverzekering bij jou past? Vul dan op onze website je leeftijd in en geef aan dat je student bent. Geef dan aan of je MBO, HBO of WO doet. Je ziet vervolgens welke verzekering bij je past, en welke het goedkoopst is.

Collectieve zorgverzekering studenten

Verschillende organisaties bieden een collectieve zorgverzekering aan. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers, de gemeente of je sportvereniging. Een zorgverzekering met korting klinkt goed, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen met een collectieve zorgverzekering oververzekerd zijn. Er zit veel meer in het pakket dan ze nodig hebben. Of zo'n verzekering bij jou als student past, hangt af van de zorg die je nodig hebt.

Lees meer weten over collectieve verzekeringen.

Dekking studentenverzekering in het buitenland

Ga je voor je studie naar het buitenland? Dan is het handig om de dekking van je zorgverzekering te controleren. De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke hulp in het buitenland, maar alleen tot aan het in Nederland geldende tarief. Ga je naar een land waar de zorg duurder is dan in Nederland? Bijvoorbeeld Luxemburg, Zweden of Denemarken? Dan kan het dus zijn dat je zelf extra kosten moet betalen als je plotseling zorg nodig hebt. 

Extra buitenlanddekking

Wil je voorkomen dat je extra zorgkosten maakt in het buitenland? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten met dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Je kunt vaak kiezen uit Europa- of Werelddekking. 

Let op: heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan of je niet dubbel verzekerd bent. Je reisverzekering heeft namelijk ook vaak een dekking voor zorgkosten in het buitenland. 

Ga je in het buitenland studeren? In sommige gevallen moet je dan je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Benieuwd wat jij in jouw situatie moet doen? Bekijk onze beslisboom zorgverzekering in het buitenland.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Buitenlandse student in Nederland

Kom je vanuit het buitenland naar Nederland om hier te studeren? Dan moet je in sommige situaties een zorgverzekering in Nederland afsluiten. Wanneer dat wel en niet nodig is, lees je op onze pagina zorgverzekering afsluiten als buitenlandse student.

Foreign student?

Are you coming from abroad to study in The Netherlands? To decide if you can apply for a health insurance, the Dutch government looks at your nationality. Read more about applying for a health insurance when you are a foreign student.

Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen met nieuws over de zorgverzekeringen en studenten:


Studenten zorgverzekering vergelijken

Waar moet je nu eigenlijk op letten als je zorgverzekeringen gaat vergelijken? We geven je een aantal tips.

  • Let op het type zorgpolis: natura, natura (budget), combinatie of restitutie. Kies je voor een naturapolis of voor de budgetvariant? Houd er dan rekening mee dat je niet bij alle ziekenhuizen en behandelaren terechtkunt. Ga je naar een niet-gecontracteerde behandelaar? Dan krijg je de rekening niet volledig vergoed.
  • Bepaal of een aanvullende verzekering wel echt nodig is. Maak je er eigenlijk amper gebruik van? Dan is het natuurlijk zonde als je iedere maand extra premie betaalt.

Meer tips? Lees ook: