Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je verzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Daarna veranderen er een aantal dingen:

  • ​Je bent verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten 
  • De basisverzekering vergoedt geen tandartskosten meer 
  • Je betaalt premie voor je zorgverzekering 
  • Je betaalt eigen risico voor vergoedingen uit de basisverzekering 
  • Je kunt zorgtoeslag aanvragen (check hier of je daar recht op hebt) 

Zorgverzekering 18 jaar: wanneer afsluiten?

Als je 18 wordt, moet je zelf je zorgverzekering afsluiten. Je moet dit doen per de eerste dag van de daarop volgende maand. Als je bijvoorbeeld op 5 maart 18 jaar wordt, moet je je per 1 april zelf verzekeren. De zorgverzekering die je nog via je ouders hebt, kun je dan opzeggen.

18 jaar en overstappen: hoe werkt het?

Het kan zijn dat je (via je ouders) verzekerd bent bij een zorgverzekeraar, maar dat je in onze vergelijking een betere zorgverzekering vindt. Bijvoorbeeld een goedkopere zorgverzekering, of één met een betere dekking dan de zorgverzekering die je nu hebt. 

Normaal gesproken is overstappen van zorgverzekering alleen mogelijk per 1 januari. Tussentijds kun je bijna nooit iets wijzigen. Maar als je 18 jaar wordt is er een uitzondering. De hoofdverzekerde (ouder of voogd) kan jouw zorgverzekering beëindigen. Dit kan per de eerste van de maand na je verjaardag. Dus als jij bijvoorbeeld op 16 februari jarig bent, kan dit per 1 maart. Geef dit wel minimaal een maand van tevoren aan.

Je kunt de verzekeraar van de hoofdverzekerde bellen en vragen om je uit te schrijven. Vervolgens sluit je een nieuwe zorgverzekering af die de maand daarna ingaat. Dat kan bij dezelfde zorgverzekeraar, maar dat is niet verplicht. Je hoeft niet bang te zijn dat je een periode onverzekerd bent, want je oude verzekering blijft gelden tot de nieuwe ingaat.

Let op: wil je overstappen als je 18 jaar wordt? Dan heb je na je 18e verjaardag precies een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Heb je een aanvullende verzekering nodig als je 18 jaar wordt?

Een aanvullende zorgverzekering heb je, als je 18 bent, niet altijd nodig en is ook niet verplicht. Wat een aanvullende verzekering dekt, verschilt per verzekeraar. Maak je weinig of geen gebruik van zorg uit de aanvullende verzekering, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie? Dan is het misschien niet nodig. 

Eigen risico verhogen: goed idee of niet?

Maak je gebruik van zorg die valt onder je basisverzekering? Dan moet je eigen risico betalen. In 2021 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kan dit bedrag ook vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. De huisarts blijft gewoon gratis. Maar beland je in het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat een verhoogd eigen risico nadelig is. Wil je weten of het voor jou verstandig is om je eigen risico te verhogen? Check dan onze beslisboom.

Zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Je zorgverzekering vergelijken scheelt je veel tijd en geld: je vult je wensen in en je ziet direct de drie beste zorgverzekeringen voor jouw situatie. Vervolgens kun je de beste zorgverzekering meteen bij Independer afsluiten. Daar krijg je ook een gratis tandongevallenverzekering bij. Ben je student? Kijk dan ook goed naar de speciale studentenzorgverzekeringen.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Ze staan voor je klaar op 035- 626 55 44.

Zijn er speciale zorgverzekeringen voor studenten?

Zorgverzekeraars hebben vaak speciale zorgverzekeringen voor studenten. Die bieden vergoedingen voor zorg waar studenten veel gebruik van maken. En soms krijg je als student ook nog extra korting. 

Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar

Vanaf je 18e verjaardag betaal je premie voor je zorgpremie. Vanaf dat moment heb je tot een bepaald inkomen ook recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage die je krijgt voor de kosten van je zorgverzekering. Benieuwd hoeveel je krijgt? Dat kan je checken via de website van de Belastingdienst. Op deze pagina lees je meer over zorgtoeslag aanvragen.

Anticonceptie: wat vergoedt de basisverzekering?

De vergoeding van anticonceptie hangt af van je leeftijd. Zie de tabel hieronder:

Jonger dan 18 jaar De kosten voor anticonceptie worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Tussen 18 en 21 jaar De kosten voor anticonceptie worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
21 jaar of ouder De kosten voor anticonceptie worden niet vergoed door de basisverzekering, behalve als je de middelen moet gebruiken bij bloedarmoede. Je kan wel een aanvullende verzekering afsluiten.

 

Op deze pagina lees je alles over vergoedingen anticonceptie.

18 jaar: wel of geen tandartsverzekering?

Of een tandartsverzekering verstandig is, hangt af van hoe vaak je bij de tandarts komt. Ga je  alleen voor de jaarlijkse controle? Dan is zelf betalen voordeliger dan verzekeren. Maak zelf de afweging wat je het beste kunt doen. 

Hoe zit het met zorgkosten op reis?

Met een basisverzekering ben je ook in het buitenland verzekerd voor spoedeisende medische hulp. We hebben alles wat je wil weten over zorgkosten in het buitenland voor je verzameld. Bekijk de informatie hier.

Fanatieke sporter? Fysio nodig?

Ben jij niet alleen goed in de derde helft, maar ook fanatiek op het veld? Dan bestaat natuurlijk de kans dat je wel eens een bezoekje brengt aan de fysio. Dan is het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest met een goede dekking voor behandelingen. Let op: bedenk goed hoeveel behandelingen je nodig hebt. Alleen als je regelmatig naar de fysio gaat is een aanvullende verzekering voordelig. Lees hier meer over de vergoeding van fysiotherapie vanaf 18 jaar.