Studenten zorgverzekering: welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Voor studenten kunnen verschillende aanvullende verzekeringen handig zijn. Bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut of voor de tandarts. Op deze pagina leggen we meer uit over aanvullende verzekeringen voor studenten.

Bas Knopperts, Expert zorgverzekeringen
Bijgewerkt: 13 november 2022

Zorgverzekering vergelijken

Gebruik gegevens van
Geboortedatum
Postcode

Geboortedatum

Geslacht

Postcode
Gezinsleden meeverzekeren?
Ben je student?
Het lijkt erop dat je in België of Duitsland woont.
Mocht dat niet het geval zijn, pas dan je postcode aan.
Gratis Tandongevallen-verzekering tot € 20.000

Soorten aanvullende verzekeringen voor studenten

Je kunt je voor verschillende soorten zorg aanvullend verzekeren. Of dit verstandig is, ligt er vooral aan hoe vaak je verwacht deze zorg nodig te hebben. Als je bijvoorbeeld maar twee keer per jaar alleen voor een controle bij de tandarts komt, is het voordeliger om dit zelf te betalen. Dat geldt vaak ook voor brillen en lenzen: de kosten voor een aanvullende verzekering zijn hoger dan de vergoeding die je ontvangt. Maak hierin dus een goede afweging.

Hieronder vind je per aanvullende verzekering meer informatie over de kosten en vergoedingen.

Geen vergoeding anticonceptie vanuit basisverzekering

Gebruik je anticonceptie in de vorm van de pil? Dan wil je het liefst dat je zorgverzekering daar een vergoeding voor geeft. Deze vergoeding valt helaas niet meer onder de basisverzekering. Alleen vrouwen tot 21 jaar krijgen de kosten voor hun anticonceptiepil nog vergoed vanuit de basisverzekering. 

Let op: Krijg je medicijnen of zorg uit de basisverzekering vergoed? Dan betaal je eerst je eigen risico

Voor de kosten van anticonceptie bieden veel verzekeraars een aanvullende dekking. Wanneer je een aanvullende verzekering voor anticonceptie zoekt, dan verschilt het per zorgverzekeraar welke vergoeding je krijgt. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden ook een vergoeding voor condooms, een spiraaltje of een ander anticonceptiemiddel. 

In ons vergoedingsoverzicht anticonceptie kun je per zorgverzekeraar zien wat de vergoeding is.

Aanvullende verzekering anticonceptie verstandig?

Of het voor jou verstandig is om je aanvullend te verzekeren voor anticonceptie, hangt af van de pil die je hebt (kosten), wat je zorgverzekeraar vergoedt en wat de premie van je aanvullende verzekering is. Als je verder geen aanvullende zorg nodig hebt, is de anticonceptiepil zelf betalen vaak goedkoper. Tenzij je ook nog van andere zorg gebruik maakt die deze aanvullende verzekering vergoedt.

Brillen, lenzen of ooglaseren?

Valt het je de laatste tijd op dat je tijdens het autorijden of in de collegezaal iets minder goed ziet? Dan kan het zijn dat je ogen slechter zijn geworden. Wanneer je slechter ziet is de kans groot dat je een bril of lenzen moet. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al van kinds af aan een bril of lenzen draagt. Brillen en lenzen kunnen per jaar een grote kostenpost zijn. Wil je geen bril of lenzen? Dan kun je er ook voor kiezen om je ogen te laten laseren.

Met een aanvullende zorgverzekering kun je voor een bril, lenzen of ooglaseren vergoeding krijgen. De hoogte van de vergoeding is per zorgverzekeraar verschillend. Bij sommige zorgverzekeraar krijg je bijvoorbeeld maar één keer in de 3 jaar een vergoeding voor brillen en contactlenzen. 

Check ons vergoedingsoverzicht brillen en lenzen of vergoedingsoverzicht ooglaseren de vergoeding per zorgverzekeraar is. 

Aanvullende verzekering voor bril of lenzen vaak niet voordelig

Wij raden het nooit aan om een aanvullende verzekering alleen voor de vergoeding van brillen en lenzen af te sluiten. De premie die je betaalt, is namelijk vaak duurder dan de vergoeding die je krijgt. Als je een aanvullende verzekering nodig hebt voor andere zaken, is het natuurlijk mooi meegenomen dat je toch een vergoeding krijgt voor brillen en lenzen.

Basisverzekering vergoedt drie uur dieetadvisering

Zit je niet lekker in je vel, heb je ondergewicht of overgewicht of heb je een ander eetpatroon nodig doordat je ziek bent? Dan kan een bezoek aan een diëtist of gewichtsconsulent helpen. De diëtist kan door middel van het adviseren van een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Dieetadvisering door een diëtist of voedingsvoorlichting door een gewichtsconsulent of door een diëtist wordt tot 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Mocht dit niet genoeg zijn, kun je er ook een aanvullende verzekering voor afsluiten. In ons vergoedingsoverzicht dieetadvisering kun je per zorgverzekeraar zien welke vergoeding zij geven.


Fysiotherapie en vergoeding zorgverzekering

Tot je 18 jaar bent, vergoedt de basisverzekering 9 tot maximaal 18 behandelingen fysiotherapie. Als je 18 jaar of ouder bent moet je de fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Sport je veel of heb je een bepaalde aandoening? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie verstandig zijn. Vaak wordt fysiotherapie aangeboden als onderdeel van een aanvullend pakket. Als je gezond bent en niet aan risicovolle sporten doet, heb je misschien geen aanvullende verzekering voor alleen fysiotherapie nodig. 

De vergoeding voor fysiotherapie kan per zorgverzekeraar sterk verschillen. Een verzekeraar kan een maximum bedrag of een maximaal aantal behandelingen vergoeden. In ons vergoedingsoverzicht fysiotherapie kun je per zorgverzekeraar zien wat de vergoeding is.

Vergoeding basisverzekering

Als je een chronische aandoening hebt (bijvoorbeeld een aandoening van het zenuwstelsel, spierziektes en aangeboren afwijkingen) worden de behandelingen na de eerste 20 behandelingen vergoed door de basisverzekering. Je kunt voor de eerste 20 behandelingen een aanvullende verzekering afsluiten.

Geen vergoeding huidbehandelingen uit basisverzekering

Heb je last van eczeem, hevige acne, overbeharing of een wijnvlek? Dan wil je er misschien iets aan laten doen. Met deze klachten kun je terecht bij een huidtherapeut. Hiervoor heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Behandelingen door een huidtherapeut worden meestal niet vergoed door de basisverzekering. Wel zijn er een aantal aanvullende zorgverzekeringen die huidbehandelingen (voor een deel) vergoeden.De vergoedingen per huidaandoening zijn wel verschillend. We hebben daarom een:

Aanvullende verzekering verstandig?

Heb je als kind geen beugel gehad, maar ben je toch van mening dat je tanden niet helemaal recht staan? Of heb je door een medische oorzaak geen rechte tanden meer? Dan kun je hiervoor een beugel nemen. Er zijn steeds meer (jong) volwassenen met een beugel. Vanuit de basisverzekering krijg je geen vergoeding voor orthodontie. Wel kun je er een aanvullende verzekering voor afsluiten. Een aanvullende verzekering is in de meeste gevallen goedkoper dan de behandeling zelf betalen.

In ons vergoedingsoverzicht orthodontie vanaf 18 jaar kun je per zorgverzekeraar zien wat er vergoed wordt.

Basisverzekering vergoedt bijna nooit orthodontie

Voor een aantal bijzondere aandoeningen krijg je wel vanuit de basisverzekering een vergoeding voor orthodontie als je boven de 18 jaar bent. Bijvoorbeeld als je een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak hebt. Vraag dit altijd even na bij je zorgverzekeraar.

Vaccinaties verstandig voor sommige buitenlandse reizen

Wanneer je gaat studeren in het buitenland op reis gaat, is het soms verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben. Soms zijn vaccinaties ook niet verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden. 

Er zijn verschillende soorten vaccinaties beschikbaar. Het kan per land of werelddeel verschillen welke vaccinaties je nodig hebt. Informeer altijd bij je huisarts of bij de GGD welke inentingen je nodig hebt. Vaccinaties worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden wel vaccinaties. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je een vaccinatie laten uitvoeren door een Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). In ons vergoedingsoverzicht vaccinaties kun je per zorgverzekeraar zien welke vergoeding zij geven.

Sommige zorgverzekeraars geven alleen een vergoeding als je de vaccinatie bij bijvoorbeeld de GGD haalt. Ook vergoeden sommige verzekeraars alleen geneesmiddelen voor malaria als je deze bij eFarma (een online apotheek) bestelt. Let hier dus op voordat je aan vaccinatie gaat halen.

Aanvullende verzekering verstandig?

De tandartsverzekering is vaak een van de belangrijkste aanvullende verzekeringen. Tot je 18 jaar bent, worden tandartsbehandelingen vergoed door de basisverzekering. Daarna moet je alles zelf betalen. Dit is ook het moment om je af te vragen of je wel een aanvullende verzekering voor tandartsbehandelingen nodig hebt. Als je een gezond gebit hebt en alleen af en toe voor controle naar de tandarts gaat, dan kun je dit waarschijnlijk beter uit je eigen zak betalen. De maandelijkse tandartspremie is namelijk in veel gevallen duurder. Heb je vaak iets aan je gebit? Dan is het wel verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. 

In ons vergoedingsoverzicht tandarts kun je per zorgverzekeraar zien wat de vergoeding is.

Gratis Tandongevallen-verzekering bij zorgverzekering

Sluit je bij Independer je zorgverzekering af? Dan krijg je een gratis Tandongevallen-verzekering erbij. Hiermee ben je tot 20.000 euro verzekerd voor tandartskosten na een ongeval. Lees meer over de gratis Tandongevallen-verzekering.

Basisverzekering vergoedt bijna nooit tandarts

Voor een aantal bijzondere aandoeningen krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding als je ouder dan 18 jaar bent. Bijvoorbeeld als je een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak hebt. Vraag dit altijd even na bij je zorgverzekeraar.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.   

   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.