Studenten zorgverzekering 2023

Ben jij student? Of ben je 18 jaar oud? Dan kun je waarschijnlijk een goedkopere zorgverzekering afsluiten dan dat je nu hebt. Met onze studenten zorgverzekering vergelijker stap je makkelijk en snel over.

Bas Knopperts, Expert zorgverzekeringen
Bijgewerkt: 03 januari 2023

Studenten zorgverzekering vergelijken

Gebruik gegevens van
Geboortedatum
Postcode

Geboortedatum

Geslacht

Postcode
Gezinsleden meeverzekeren?
Ben je student?
Het lijkt erop dat je in België of Duitsland woont.
Mocht dat niet het geval zijn, pas dan je postcode aan.
Gratis Tandongevallen-verzekering tot € 20.000

Waarom een studenten zorgverzekering?

Past een studenten zorgverzekering bij jou? Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen

 • Studentenverzekeringen zijn vaak goedkoper dan ‘gewone’ verzekeringen. Dit komt bijvoorbeeld doordat veel communicatie online verloopt.
 • Declareren doe je meestal eenvoudig via de app van de verzekeraar. Nog een reden dat de prijs lager is.
 • Een studentenverzekering biedt vaak speciale dekkingen die passen bij de wensen van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan anticonceptie, fysiotherapie bij sportblessures en uitgebreide verzekering in het buitenland.

Nadelen:

 • Bij een studentenverzekering heb je te maken met beperkende voorwaarden. Als je veel zorg nodig hebt, kan dit nadelig voor je zijn.
 • Je kunt niet altijd bij alle ziekenhuizen terecht. De verzekeraar vergoedt de behandeling dan alleen volledig als je naar een ziekenhuis gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. 
 • Dit geldt ook voor andere behandelaars, zoals een fysiotherapeut of ggz-psycholoog. ​

Goedkope studenten zorgverzekering

Sommige verzekeraars bieden een speciale studentenzorgverzekering aan. Je krijgt hierbij vaak korting. Wil je weten welke studentenverzekering bij jou past? Vul dan op onze website je leeftijd in en geef aan dat je student bent. Geef dan aan of je MBO, HBO of WO doet. Je ziet vervolgens welke verzekering bij je past, en welke het goedkoopst is.

Collectieve zorgverzekering studenten

Verschillende organisaties bieden een collectieve zorgverzekering aan. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers, de gemeente of je sportvereniging. Een zorgverzekering met korting klinkt goed, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen met een collectieve zorgverzekering oververzekerd zijn. Er zit veel meer in het pakket dan ze nodig hebben. Of zo'n verzekering bij jou als student past, hangt af van de zorg die je nodig hebt.

Lees meer over collectieve verzekeringen.


Korting voor studenten

In 2023 zijn er weer een aantal verzekeraars die een korting voor studenten bieden. Deze verzekering is niet per se de goedkoopste. Independer biedt ook bij een aantal verzekeraars korting. Soms is dit goedkoper dan de speciale studentenverzekering. Wil jij waar je het goedkoopst uit bent? Wij hebben alle verzekeraars met korting op studentenzorgverzekering voor je op een rijtje gezet. Maak een vergelijking op Independer en bekijk snel waar jij als student de hoogste korting krijgt.

Zorgtoeslag voor studenten

Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Vaak maak je keuzes op basis van prijs. Zo ook met het afsluiten van je verzekering. Gelukkig heb je als student recht op zorgtoeslag. Deze toeslag komt je tegemoet voor de kosten die je moet maken in verband met je verzekering, zoals premie en eigen risico. Wanneer krijg je zorgtoeslag?

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je hebt de Nederlandse identiteit.
 • Je bent verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar.
 • Je verdient niet meer dan € 28.500 per jaar (2023). 

De meeste studenten leven van studiefinanciering en een bijbaantje. De studiefinanciering wordt niet meegeteld als inkomsten. Zorgtoeslag is dus erg welkom. Op de website van de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen.

Lees meer over de zorgtoeslag

Net 18 jaar geworden? Zorgverzekering verplicht

Ben je 18 geworden, of word je binnenkort 18? Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht om eigen zorgverzekering af te sluiten. Je hebt minimaal een basisverzekering nodig. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar soms wel handig. Bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van fysiotherapie. Of als je problemen hebt met je gebit en dus regelmatig naar de tandarts gaat.

Dekking studentenverzekering in het buitenland

Ga je voor je studie naar het buitenland? Controleer dan de dekking van je zorgverzekering. De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke hulp in het buitenland, maar alleen tot aan het in Nederland geldende tarief. Ga je naar een land waar de zorg duurder is dan in Nederland? Bijvoorbeeld Luxemburg, Zweden of Denemarken? Dan kan het dus zijn dat je zelf extra kosten moet betalen als je plotseling zorg nodig hebt. 

Extra buitenlanddekking

Wil je voorkomen dat je extra zorgkosten maakt in het buitenland? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten met dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Zo wordt een behandeling die duurder is dan in Nederland ook volledig vergoed. Je kunt vaak kiezen uit Europa- of Werelddekking.

Let op: heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan of je niet dubbel verzekerd bent. Je reisverzekering heeft namelijk ook vaak een dekking voor zorgkosten in het buitenland. 

Eigen risico verhogen ziektekostenverzekering student

Wat is het eigen risico?

Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2023 vastgesteld op 385 euro. Dat betekent dat je dit bedrag eerst zelf moet betalen, voordat je een vergoeding krijgt voor zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg uit de basisverzekering. De huisarts wordt bijvoorbeeld wel volledig vergoed. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld wel bij medicijnen, bloedprikken en ziekenhuisopnames. 


Vrijwillig eigen risico

Sommige studenten kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt het eigen risico hiermee verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je van de verzekeraar een korting op je premie. Maar let op: het is alleen verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico als je gezond bent en weinig zorg nodig hebt. Houd er bovendien rekening mee dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, waardoor je opeens toch hoge kosten hebt. Zet dus genoeg geld apart om deze kosten te kunnen betalen als dat nodig is.

Aanvullende zorgverzekering studenten: wel of niet?

Meestal heb je als student genoeg aan een basis zorgverzekering. Vergoedt de basisverzekering voor jou toch niet voldoende? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig naar de fysiotherapeut of tandarts gaat? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Controleer wel goed of dit voor jou voordelig is. Want in sommige gevallen betaal je meer premie dan de verzekering vergoedt. 

 • Je gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Dat kost nog geen 50 euro, terwijl een tandartsverzekering al snel meer dan 100 euro per jaar kost.
 • Sluit je een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen? Dan betaal je ongeveer tien euro per maand extra. De vergoeding is vaak maar 100 of 200 euro, eens in de twee of drie jaar. Reken maar uit!
 • Geen vaste klant bij de fysiotherapeut? Dan kun je die paar behandelingen beter zelf betalen dan aanvullend verzekeren. ​

Buitenlandse student in Nederland

Kom je vanuit het buitenland naar Nederland om hier te studeren? Dan moet je in sommige situaties een zorgverzekering in Nederland afsluiten. Wanneer dat wel en niet nodig is, lees je op onze pagina zorgverzekering afsluiten als buitenlandse student.

Foreign student?

Are you coming from abroad to study in The Netherlands? To decide if you can apply for a health insurance, the Dutch government looks at your nationality. Read more about applying for a health insurance when you are a foreign student.

Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen met nieuws over de zorgverzekeringen en studenten:


Tips voor het kiezen van de goedkoopste studentenverzekering

Waar moet je nu eigenlijk op letten als je zorgverzekeringen gaat vergelijken? We geven je een aantal tips.

Bedenk voor je gaat vergelijken wat je wilt verzekeren. Op die manier ga je gemakkelijker door de vergelijking heen. Bepaal de hoogte van het eigen risico en welke aanvullende verzekeringen je wilt. Ook als je alleen een basisverzekering wilt, moet je hier even over nadenken. Je moet namelijk bepalen welk type basisverzekering je wilt:

Begin met het invullen van je persoonsgegevens. Hier wordt meteen de vraag gesteld of je student bent. Ga je pas halverwege het jaar studeren? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een studentenzorgverzekering. Als het goed is heb je van tevoren bedacht welke dekking je wilt. Staat je dekking er niet tussen? Kijk dan bij de specifieke wensen. Als je alles hebt ingevuld, krijg je meteen de zorgverzekering in beeld die het best aansluit bij jouw wensen. Daaronder zie je drie alternatieven. Wij vergelijken altijd op prijs én kwaliteit.

Heb je een zorgverzekering uitgekozen? Loop dan de stappen op de website door. Houd hierbij je BSN-nummer en IBAN-nummer bij de hand. Heb je een verzekering uitgekozen met een medische acceptatie? Vul dan online de vragen in.

Je krijgt na het afsluiten van ons een bevestigingsmail. Kijk goed of al je gegevens kloppen. Verzekeraars hebben ongeveer twee weken nodig om je aanvraag te verwerken. Daarna krijg je een polisblad van de verzekeraar. Kijk ook hier even goed of jegegevens kloppen en of de juiste verzekering is aangevraagd. Na een maand krijg je van de verzekeraar je zorgpas.

Heb je na twee weken nog niets gehoord? Neem dan even contact op met ons. Wij zoeken dan voor je uit waarom je nog geen reactie hebt gehad.

Veelgestelde vragen over studenten zorgverzekering

Met onze Independer studenten zorgverzekering tool vergelijk je makkelijk alle zorgverzekeringen voor studenten. Je hoeft maar een paar gegevens in te vullen, zoals je geboortedatum en waar je woont. Vervolgens geef je aan welke aanvullingen op je verzekering jij belangrijk vindt. Met een druk op de knop zie je vervolgens de drie beste studenten zorgverzekeringen voor jou. Meer verzekeringen vergelijken? Dat kan! We tonen je alle verzekeraars, naast jouw persoonlijke top 3.

De zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering en een (eventuele) aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht en vergoedt de belangrijkste zorg. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen.

Dit verschilt per persoon. Hoef je nooit naar het ziekenhuis? Dan kun je kiezen voor een hoog eigen risico bedrag. Dit zorgt ervoor dat je maandelijkse premie goedkoper is. Maar moet je onverwacht toch naar het ziekenhuis, dan zul je een hoger bedrag zelf moeten betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekering mee. Het is dus aan jou of je dat risico wilt lopen.

Het korte antwoord is ‘ja’. Zodra je 18 bent geworden, ben je verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Voor die tijd val je onder de zorgverzekering van je ouders. Je mag wel zelf kiezen of je een aanvullende verzekering afsluit. Dit kies je meestal op basis van jouw zorgbehoefte. Je bent hiertoe dus niet verplicht.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.   

   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.