Waarom een studenten zorgverzekering?
Past een studenten zorgverzekering bij jou? Dit zijn de voor- en nadelen:
Voordelen
- Studentenverzekeringen zijn vaak goedkoper dan ‘gewone’ verzekeringen. Dit komt bijvoorbeeld doordat veel communicatie online verloopt.
- Declareren doe je meestal eenvoudig via de app van de verzekeraar. Nog een reden dat de prijs lager is.
- Een studentenverzekering biedt vaak speciale dekkingen die passen bij de wensen van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan anticonceptie, fysiotherapie bij sportblessures en uitgebreide verzekering in het buitenland.
Nadelen:
- Bij een studentenverzekering heb je te maken met beperkende voorwaarden. Als je veel zorg nodig hebt, kan dit nadelig voor je zijn.
- Je kunt niet altijd bij alle ziekenhuizen terecht. De verzekeraar vergoedt de behandeling dan alleen volledig als je naar een ziekenhuis gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten.
- Dit geldt ook voor andere behandelaars, zoals een fysiotherapeut of ggz-psycholoog.
Goedkope studenten zorgverzekering
Sommige verzekeraars bieden een speciale studentenzorgverzekering aan. Je krijgt hierbij vaak korting. Wil je weten welke studentenverzekering bij jou past? Vul dan op onze website je leeftijd in en geef aan dat je student bent. Geef dan aan of je MBO, HBO of WO doet. Je ziet vervolgens welke verzekering bij je past, en welke het goedkoopst is.
Collectieve zorgverzekering studenten
Verschillende organisaties bieden een collectieve zorgverzekering aan. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers, de gemeente of je sportvereniging. Een zorgverzekering met korting klinkt goed, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen met een collectieve zorgverzekering oververzekerd zijn. Er zit veel meer in het pakket dan ze nodig hebben. Of zo'n verzekering bij jou als student past, hangt af van de zorg die je nodig hebt.
Lees meer over collectieve verzekeringen.
Korting voor studenten
In 2023 zijn er weer een aantal verzekeraars die een korting voor studenten bieden. Deze verzekering is niet per se de goedkoopste. Independer biedt ook bij een aantal verzekeraars korting. Soms is dit goedkoper dan de speciale studentenverzekering. Wil jij waar je het goedkoopst uit bent? Wij hebben alle verzekeraars met korting op studentenzorgverzekering voor je op een rijtje gezet. Maak een vergelijking op Independer en bekijk snel waar jij als student de hoogste korting krijgt.
Zorgtoeslag voor studenten
Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Vaak maak je keuzes op basis van prijs. Zo ook met het afsluiten van je verzekering. Gelukkig heb je als student recht op zorgtoeslag. Deze toeslag komt je tegemoet voor de kosten die je moet maken in verband met je verzekering, zoals premie en eigen risico. Wanneer krijg je zorgtoeslag?
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je hebt de Nederlandse identiteit.
- Je bent verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar.
- Je verdient niet meer dan € 28.500 per jaar (2023).
De meeste studenten leven van studiefinanciering en een bijbaantje. De studiefinanciering wordt niet meegeteld als inkomsten. Zorgtoeslag is dus erg welkom. Op de website van de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen.
Net 18 jaar geworden? Zorgverzekering verplicht
Ben je 18 geworden, of word je binnenkort 18? Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht om eigen zorgverzekering af te sluiten. Je hebt minimaal een basisverzekering nodig. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar soms wel handig. Bijvoorbeeld als je veel gebruik maakt van fysiotherapie. Of als je problemen hebt met je gebit en dus regelmatig naar de tandarts gaat.
Dekking studentenverzekering in het buitenland
Ga je voor je studie naar het buitenland? Controleer dan de dekking van je zorgverzekering. De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke hulp in het buitenland, maar alleen tot aan het in Nederland geldende tarief. Ga je naar een land waar de zorg duurder is dan in Nederland? Bijvoorbeeld Luxemburg, Zweden of Denemarken? Dan kan het dus zijn dat je zelf extra kosten moet betalen als je plotseling zorg nodig hebt.
Extra buitenlanddekking
Wil je voorkomen dat je extra zorgkosten maakt in het buitenland? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten met dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Zo wordt een behandeling die duurder is dan in Nederland ook volledig vergoed. Je kunt vaak kiezen uit Europa- of Werelddekking.
Let op: heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan of je niet dubbel verzekerd bent. Je reisverzekering heeft namelijk ook vaak een dekking voor zorgkosten in het buitenland.
Eigen risico verhogen ziektekostenverzekering student
Wat is het eigen risico?
Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2023 vastgesteld op 385 euro. Dat betekent dat je dit bedrag eerst zelf moet betalen, voordat je een vergoeding krijgt voor zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg uit de basisverzekering. De huisarts wordt bijvoorbeeld wel volledig vergoed. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld wel bij medicijnen, bloedprikken en ziekenhuisopnames.
Vrijwillig eigen risico
Sommige studenten kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt het eigen risico hiermee verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je van de verzekeraar een korting op je premie. Maar let op: het is alleen verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico als je gezond bent en weinig zorg nodig hebt. Houd er bovendien rekening mee dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, waardoor je opeens toch hoge kosten hebt. Zet dus genoeg geld apart om deze kosten te kunnen betalen als dat nodig is.
Aanvullende zorgverzekering studenten: wel of niet?
Meestal heb je als student genoeg aan een basis zorgverzekering. Vergoedt de basisverzekering voor jou toch niet voldoende? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig naar de fysiotherapeut of tandarts gaat? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Controleer wel goed of dit voor jou voordelig is. Want in sommige gevallen betaal je meer premie dan de verzekering vergoedt.
- Je gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Dat kost nog geen 50 euro, terwijl een tandartsverzekering al snel meer dan 100 euro per jaar kost.
- Sluit je een aanvullende verzekering voor brillen of lenzen? Dan betaal je ongeveer tien euro per maand extra. De vergoeding is vaak maar 100 of 200 euro, eens in de twee of drie jaar. Reken maar uit!
- Geen vaste klant bij de fysiotherapeut? Dan kun je die paar behandelingen beter zelf betalen dan aanvullend verzekeren.
Buitenlandse student in Nederland
Kom je vanuit het buitenland naar Nederland om hier te studeren? Dan moet je in sommige situaties een zorgverzekering in Nederland afsluiten. Wanneer dat wel en niet nodig is, lees je op onze pagina zorgverzekering afsluiten als buitenlandse student.
Foreign student?
Are you coming from abroad to study in The Netherlands? To decide if you can apply for a health insurance, the Dutch government looks at your nationality. Read more about applying for a health insurance when you are a foreign student.
Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen met nieuws over de zorgverzekeringen en studenten:
Tips voor het kiezen van de goedkoopste studentenverzekering
Waar moet je nu eigenlijk op letten als je zorgverzekeringen gaat vergelijken? We geven je een aantal tips.