Wat vergoedt de Tandongevallen-verzekering?

Deze verzekering vergoedt je tandartskosten na een ongeval. De basisverzekering vergoedt deze kosten namelijk niet voor volwassenen, alleen voor kinderen tot 18 jaar. De Tandongevallen-verzekering vergoedt de kosten die je maakt om de schade aan je gebit die is ontstaan na een ongeval te laten herstellen. De verzekering vergoedt alleen schade aan eigen natuurlijke tanden of kiezen. Met deze (gratis) verzekering ben je verzekerd voor tandartskosten na een ongeluk tot 20.000 euro per gebeurtenis.

Complexe zorg en tandheelkundige hulp

Is de zorg die je nodig hebt zo complex dat een kaakchirurg deze moet uitvoeren? Dan vergoedt de basisverzekering deze kosten niet altijd (volledig). De basisverzekering dekt de kosten van de volgende behandelingen voor verzekerden van 18 jaar en ouder:

 • Chirurgische tandheelkundige hulp, uitgevoerd door een geregistreerde kaakchirurg. Hieronder valt niet parontale chirugie, aanbrengen tandheelkundige implantaat en ongecompliceerde extracties.
 • Rontgenonderzoek voor chirugische tandheelkundige hulp
 • Uitneembare kunstgebitten voor de boven- en/of onderkaak.

De zorgverzekeraar kan bepalen waar je de behandeling moet ondergaan. Ook kunnen er extra voorwaarden gelden. Maar dit is afhankelijk van je verzekering. Je kunt dit navragen bij je eigen zorgverzekeraar. Het kan ook voor komen dat je vooraf toestemming nodig hebt van je zorgverzekeraar. Informeer dus altijd even bij je zorgverzekeraar wat wordt vergoed. Het verplicht eigen risico is van toepassing op deze zorg. Het kan dus zijn dat je wel moet meebetalen aan de kosten.

Hoeveel krijg je maximaal vergoed?

Per volwassene per jaar vergoedt de Tandongevallen-verzekering maximaal 20.000 euro per gebeurtenis.

Waarom 20.000?

Inmiddels hebben meer dan 1.000 klanten gebruikgemaakt van onze Tandongevallen-verzekering. En voor het overgrote merendeel gold dat ze 3.000 euro of minder aan kosten hadden. Maar natuurlijk spreken we ook klanten die een groter tandongeval hebben gehad. Met onze vergoeding tot 20.000 euro heb je daarom een ruime dekking: of je nu een klein of groot tandongeval krijgt. Wel zo’n fijn gevoel.

Wanneer krijg je de gratis Tandongevallen-verzekering?

Iedereen die op dit moment een zorgverzekering bij Independer afsluit, krijgt van ons de gratis Tandongevallen-verzekering. Maar wij bieden deze service ook aan onze bestaande klanten. Heb je na 2012 een zorgverzekering via Independer aangevraagd (en loopt deze verzekering nog steeds)? Mail ons dan om de Tandongevallen-verzekering gratis aan te vragen. 

Wanneer krijg ik het certificaat van de Tandongevallen-verzekering opgestuurd?

Je krijgt het certificaat in februari opgestuurd. Uiteraard heb je vanaf 1 januari recht op vergoeding van deze Tandongevallen-verzekering. Het certificaat ontvang je per e-mail van Independer.

Wie kan gebruikmaken van de Tandongevallen-verzekering?

Iedereen die bij Independer een zorgverzekering afsluit, ouder dan 18 jaar is en een polisblad van Tandongevallen-verzekering heeft. De verzekering geldt niet voor kinderen omdat voor hen tandartskosten na een ongeval al in de basisverzekering zitten.

Wist je dat je nog steeds een tandartsverzekering nodig hebt? Normale tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben, worden niet vergoed door de Tandongevallen-verzekering. 

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Wat verstaan wij onder een ongeval?

Met een ongeval bedoelen we een gebeurtenis waardoor er direct schade aan je gebit ontstaat. Bijvoorbeeld je valt van je fiets. Gebeurtenissen waarbij je kunt verwachten dat je gebit schade oploopt, vallen hier niet onder. Voorbeelden hiervan zijn het openen van een flesje met je tanden en op iets hards bijten zoals noten. Beoefen je een sport waarbij gebitsbescherming gebruikelijk is? Dan keert de Tandongevallen-verzekering de schade niet uit als jij je gebitsbeschermer niet in had tijdens het ongeval.

Wat krijg je niet vergoed?

 • Tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben.
 • Schade aan een (gedeeltelijk) kunstgebit.
 • Zorg die nodig is door verergering van ziekten of afwijkingen, die al bestonden vóór het ongeval.
 • Letsel veroorzaakt door grove schuld, opzet of onvoorzichtigheid, zoals boksen of hockeyen zonder bitje in. Of een bierflesje openen met je tanden.
 • Letsel veroorzaakt doordat je hebt deelgenomen aan een vechtpartij, tenzij je kunt bewijzen dat je buiten je schuld erbij betrokken bent geraakt.
 • Behandeling van een tandongeval in het buitenland.
 • Kosten die verband houden met orthodontie.
 • Kosten voor de kaakchirurg.
 • Letsel veroorzaakt door vechtsporten.
 • Kosten van een ongeval dat plaatsvond nadat je overmatig alcohol had gebruikt.

Hoe kan ik mijn kosten declareren?

Heb je een ongeval gehad en wil je deze kosten declareren? Volg dan de volgende stappen:

1. Download de tandartsverklaring en laat deze invullen en ondertekenen door de tandarts;

2. Scan of fotografeer deze verklaring;

3. Om de schade te melden heb je nodig:

a) de tandartsverklaring ,

b) de laatste polis van de zorgverzekering ,

c) je tandongevallen certificaat en

d) de nota(‘s) ;

4. Verzamel a, b, c en d en log in bij de verzekeraar (Chubb). Hier kun je de claim indienen en meteen alle bijlagen uploaden. Klaar!

De verzekeraar heeft nu alle gegevens en kan de schade hiermee snel afhandelen.

Wil je eerst weten of de schade verzekerd is?

Bekijk hier de polisvoorwaarden.

Andere vragen?

Stel ze aan Indy op onze klantenservice pagina!

Polisvoorwaarden Tandongevallen-verzekering

Verzekeringskaart Tandongevallen-verzekering

Hoe vraag je de Tandongevallen-verzekering aan?

De Tandongevallen-verzekering krijg je automatisch gratis erbij als je een zorgverzekering bij Independer afsluit. Heb je op dit moment nog een lopende zorgverzekering die je na 2012 bij Independer hebt afgesloten? Dan heb je van ons een e-mail ontvangen waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen-verzekering wilt hebben.

Heb je op dit moment geen Tandongevallen-verzekering, maar ben je nog wel via Independer verzekerd? Dan kan je via WhatsApp contact met ons opnemen. Wij maken dan een Tandongevallen-verzekering polis voor je aan. De verzekering gaat dan in op de datum dat je contact hebt opgenomen. 

Hoe zit het als ik al een gratis Tandongevallen-verzekering van Independer heb, maar niet overstap voor 2023?

Als je niet overstapt maar nog wel dezelfde zorgverzekering hebt die je destijds bij Independer afsloot, krijg je in januari een mail van ons. In deze mail lees je hoe je de Tandongevallen-verzekering met een jaar verlengt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Chubb European Group SE

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.   

    

Veelgestelde vragen

Om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we de veelgestelde vragen opgedeeld per onderwerp. Kom je er toch niet uit? Bel dan gerust met onze klantenservice of neem contact op via WhatsApp.


1. Hoe kan ik de Tandongevallen-verzekering aanvragen?

De Tandongevallen-verzekering krijg je automatisch gratis erbij als je een zorgverzekering bij Independer afsluit. Heb je op dit moment nog een lopende zorgverzekering die je na 2012 bij Independer hebt afgesloten? Dan heb je van ons een e-mail ontvangen waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen-verzekering wilt hebben.

Heb je op dit moment geen Tandongevallen-verzekering, maar ben je nog wel via Independer verzekerd? Dan kan je via WhatsApp contact met ons opnemen. Wij maken dan een Tandongevallen-verzekering polis voor je aan. De verzekering gaat dan in op de datum dat je contact hebt opgenomen. 

2. Wat kost deze Tandongevallen-verzekering?

De verzekering is gratis voor jou als klant. Independer betaalt de verzekeringspremie aan verzekeraar Chubb (voorheen ACE European Group Limited).

3. Hoe kan het dat Independer dit gratis aanbiedt?

Independer ontvangt een vergoeding van de zorgverzekeraar als je bij ons een verzekering afsluit. Wij betalen de premie van Tandongevallen-verzekering uit die vergoeding.

4. Hoe lang loopt de verzekering?

De Tandongevallen-verzekering loopt een jaar. Daarna kan Chubb de verzekering verlengen. Maar dat kan alleen zolang jouw zorgverzekering bij Independer blijft lopen. Je ontvangt van ons een e-mail waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen verzekering wilt houden. 

5. Wanneer krijg ik de polis van de Tandongevallen-verzekering opgestuurd?

Sluit je een zorgverzekering af tussen half november en eind december? Dan krijg je de polis in februari opgestuurd. Uiteraard heb je vanaf 1 januari recht op vergoeding van deze Tandongevallen-verzekering. Het certificaat ontvang je per e-mail van Independer.

Sluit je in de rest van het jaar een zorgverzekering af? Dan ontvang je het certificaat binnen een maand na ingangsdatum van je zorgverzekering. Uiteraard heb je wel vanaf de ingangsdatum van je zorgverzekering recht op de vergoeding.

6. Ik wil geen Tandongevallen-verzekering. Ben ik verplicht hem af te sluiten als ik bij Independer mijn zorgverzekering afsluit?

Nee, dat hoeft niet, je kunt aangeven dat je de verzekering niet wilt. Bel ons dan even op 035 - 626 55 44.

7. Ik heb al een tandartsverzekering. Wat heb ik dan aan deze Tandongevallen-verzekering?

Tandartskosten na een ongeval zijn vaak behoorlijk hoog. Twee nieuwe voortanden kosten ruim 2.000 euro. Een gewone tandartsverzekering dekt tandartskosten vaak tot maximaal 1.000 euro. De rest moet je zelf betalen. Met een Tandongevallen-verzekering krijg je, na een ongeval, al je kosten vergoed tot 20.000 euro.

8. Mijn zorgverzekering heeft al tandongevallendekking. Heb ik er dan nog wat aan?

Dat hangt ervan af. De Tandongevallen-verzekering van Independer heeft hele ruime voorwaarden. Bijvoorbeeld een hoog maximaal te vergoeden bedrag en geen uitsluitingen voor gevaarlijke sporten. Maar heb je al een uitgebreide tandongevallendekking bij je eigen zorgverzekeraar? Dan is de Tandongevallen-verzekering van Independer niet per se nodig. 

9. Wat gebeurt er als ik toch geen zorgverzekering bij Independer sluit?

Dan vervalt ook de gratis Tandongevallen-verzekering van Independer. Je kunt er dan geen gebruik van maken.

10. Wat gebeurt er als mijn nieuw afgesloten zorgverzekering bij Independer wordt beëindigd?

Dan vervalt ook de gratis Tandongevallen-verzekering van Independer. Je kunt er dan geen gebruik meer van maken.

11. Waarom bieden wij de Tandongevallen-verzekering aan?

Wij vinden het belangrijk dat je kosten die je niet zelf eenvoudig kunt dragen en plotseling kunnen ontstaan, kan verzekeren. Normale tandcontroles kun je makkelijk verzekeren met een aanvullende tandartsverzekering. Maar je weet dan al dat je kosten gaat maken, dus je koopt eigenlijk een soort vergoeding. Omdat die vergoeding niet altijd genoeg is voor tandartskosten na een ongeval, bieden wij je een gratis Tandongevallen-verzekering aan.

12. Ik wil bij mijn verzekeraar blijven en wil graag mijn Tandongevallen-verzekering behouden. Kan dat?

Ja, dat kan. Als bestaande klant heb je ook recht op de gratis Tandongevallen-verzekering. Neem dan contact op met onze klantenservice. Heb je al een Tandongevallen-verzekering en hou je komend jaar dezelfde zorgverzekering? Dan kun je je Tandongevallen-verzekering zelf gratis verlengen. In januari ontvang je hierover een e-mail. 

1. Voor wie is de Tandongevallen-verzekering?

Voor iedereen die bij Independer een zorgverzekering afsluit en 18 jaar of ouder is. De verzekering geldt niet voor kinderen omdat alle tandzorg in de basisverzekering zit. En de basisverzekering is voor kinderen gratis.

2. Waarom staan sommige van mijn kinderen wel op het certificaat en andere niet?

De verzekering geldt niet voor kinderen tot 18 jaar, omdat hun tandartskosten al vanuit de basisverzekering worden vergoed. Zij staan dus in principe niet op het certificaat. Kinderen die het komende jaar 18 worden, staan er wel op. Voor hen gaat de verzekering in op de dag dat ze 18 worden.

3. Heb ik ook recht op de gratis Tandongevallen-verzekering als ik via de website van Independer naar de site van een zorgverzekeraar ga en daar een zorgverzekering afsluit?

Nee. Je sluit je zorgverzekering dan niet af bij Independer en daarom krijg je de Tandongevallen-verzekering niet aangeboden

4. Ik wil dezelfde zorgverzekering houden, alleen bij Independer en niet rechtstreeks bij de verzekeraar. Hoe zit het dan?

Je kunt via onze website dezelfde zorgverzekering afsluiten voor 2023. Ook dan heb je recht op de Tandongevallen-verzekering.  

1. Wat vergoedt de Tandongevallen-verzekering?

De verzekering vergoedt je tandartskosten na een ongeval. Het gaat dan om kosten die je maakt om de schade aan je gebit te laten herstellen, die is ontstaan na een ongeval. De Tandongevallen-verzekering vergoedt alleen schade aan originele eigen tanden of kiezen, kronen en bruggen. Sluit je de verzekering voor het eerst af? Dan vallen de kosten die gemaakt zijn na een ongeval dat heeft plaatsgevonden voor 1 januari 2023, niet onder de dekking.

Heb je de Tandongevallen-verzekering al langer? Dan krijg je deze kosten als ze gemaakt zijn voor 1 januari 2023 wel vergoed.

2. Wat krijg ik niet vergoed van deze verzekering?

 • Tandartskosten die niets met het ongeval te maken hebben, zoals een halfjaarlijkse controle.
 • Tandartskosten die je maakt na een ongeval, terwijl je onvoorzichtig bent geweest. Bijvoorbeeld je gaat hockeyen of boksen zonder bitje in. Of gebitsschade die je oploopt na een vechtpartij, waar je zelf aan mee hebt gedaan. Of schade die het gevolg is van het openen van een bierflesje met je tanden.​

Alleen plotselinge en onverwachte voorvallen waarbij er onmiddellijk schade aan het gebit staat, is verzekerd. Het eten en kauwen van etenswaren, met inbegrip van snoep, zoetwaren en noten wordt niet als een ongeval beschouwd. Gebitsschade die daardoor ontstaat of verergert, is uitgesloten van de dekking.

3. Hoe hoog is de maximumvergoeding?

Je krijgt maximaal 20.000 euro per verzekerde per gebeurtenis vergoed.

4. Geldt er een eigen risico?

Nee. Het eigen risico geldt alleen voor kosten uit de basisverzekering voor iedereen van 18 jaar en ouder. De Tandongevallen-verzekering is een aanvullende verzekering. Het eigen risico geldt hier dus niet voor. Voor een bezoek aan de tandarts betaal je geen eigen risico. Maar dat betaal je wel voor een behandeling bij de kaakchirurg om je gebitschade na een ongeval te laten herstellen. Je eigen risico na een behandeling bij de kaakchirurg in verband met een tandongeval is voor eigen rekening. 

5. Vervalt de gratis Tandongevallen-verzekering als ik een schade claim?

Nee, je hebt recht op 2.000 euro per gebeurtenis. Je blijft dus recht houden op vergoeding. 

6. Wat verstaan we onder een ongeval?

Onder ongeval wordt verstaan: een plotseling onverwacht voorval waarbij er onmiddellijk schade aan het gebit ontstaat. Gebeurtenissen waarbij je vooraf kan zien aankomen dat er schade aan het gebit kan ontstaan, vallen niet onder deze definitie. Je bent daar dan dus ook niet voor verzekerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het open van een fles of noot met je tanden. Maar ook het niet dragen van gebitsbescherming bij sporten waarbij dit verplicht of gebruikelijk is en schade aan het gebit ten gevolge van een ziekte.

7. Waar vind ik de polisvoorwaarden?

8. Waar vind ik de verzekeringskaart?

9. Mag ik naar een andere specialist dan de tandarts?

Gebitsbehandelingen van bijvoorbeeld de kaakchirurg worden niet vergoed als ze het gevolg zijn van het ongeval. De kosten van de kaakchirurg worden wel gewoon vergoed door de basisverzekering, maar vallen wel onder het eigen risico.  

Andere specialisten, zoals een alternatief genezer, vallen ook niet onder de vergoeding van de Tandongevallen-verzekering.

10. Geldt de verzekering overal?

Met de Tandongevallen-verzekering ben je verzekerd in Nederland. Krijg je in het buitenland een ongeluk? Dan ben je alleen verzekerd als de behandeling om de gebitsschade te herstellen in Nederland plaatsvindt. Dit geldt ook voor acute zorg.

11. Hoe zit het voor mensen met een kunstgebit?

De Tandongevallen-verzekering vergoedt geen schade aan een (geheel of gedeeltelijk) kunstgebit. De Tandongevallen-verzekering vergoedt alleen schade aan originele eigen tanden of kiezen, kronen en bruggen.

12. Hoe zit met schade als gevolg van een epileptische aanval?

Wanneer je last hebt van epileptische aanvallen, kun je vallen en daarbij schade aan je gebit krijgen. Deze schade valt ook onder de dekking van de Tandongevallen-verzekering.

1. Wat is de rol van mijn zorgverzekeraar bij de Tandongevallen-verzekering?

Omdat je een zorgverzekering hebt afgesloten bij Independer, ontvang je de Tandongevallen-verzekering gratis. Voor alles wat te maken heeft met jouw zorgverzekering neem je contact op met jouw zorgverzekeraar. Voor alles wat te maken heeft met een tandongeval of vragen over de Tandongevallen-verzekering neem je contact op met Independer. Independer verzorgt alle administratie rondom de Tandongevallen-verzekering. Via Independer ontvang je ook het certificaat dat hoort bij de Tandongevallen-verzekering. Het certificaat wordt door Chubb verstrekt.

2. Wie is de verzekeraar achter de Tandongevallen-verzekering?

De verzekeraar achter de Tandongevallen-verzekering is Chubb. De officiële naam is ACE European Group Limited, een Chubb onderneming. Dit komt doordat Chubb is overgenomen door ACE.

Het adres is:

Chubb

Marten Meesweg 8-10

3068 AV Rotterdam

Postbus 8664

3009 AR Rotterdam

3. Bij wie kan ik een klacht indienen?

Je kunt je klacht indienen bij Independer en als het om een directieklacht gaat, kan je een klacht indienen bij Chubb. Kom je er met ons en met Chubb niet uit dan kun je je klacht indienen bij: 

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid)

Postbus 93257

2509  AG  Den Haag

0900 35 52 248 (EUR 0,10 ct p/min). 

Als je geen gebruik wilt maken van deze klachtenbehandelingsmogelijkheid, of als je niet tevreden bent over de behandeling of de uitkomst van de klacht kun je het conflict voorleggen aan de rechter.