Heb je een laag inkomen? Dan kan je via de overheid of gemeente financiële steun krijgen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende regelingen in de zorg waarvoor je in aanmerking kan komen.
Heb je een laag inkomen? Dan zijn er verschillende regelingen waar je voor in aanmerking kunt komen. Op deze pagina vind je uitleg over een aantal van die regelingen:
Sommige zorgkosten mag je via de belasting aftrekken. Je kunt hier best wat geld mee besparen, omdat je minder belasting moet betalen of geld terug krijgt. Er gelden wel een aantal voorwaarden. Zo zijn niet alle kosten aftrekbaar en moeten ziektekosten boven een bepaald bedrag uitkomen. De hoogte van dat bedrag hangt af van je inkomen. Als je een laag inkomen hebt, is het bedrag waar het boven uit moet komen ook lager.
Iedere Nederlander moet een basisverzekering afsluiten. Voor sommige mensen is dit een behoorlijke kostenpost per maand. De zorgtoeslag is een compensatie voor je zorgpremie (het maandelijkse bedrag dat je aan je zorgverzekeraar betaalt). Op die manier blijft zorg voor mensen met een laag inkomen ook betaalbaar. Aan zorgtoeslag zitten wel een paar regels verbonden. Zo krijg je bijvoorbeeld alleen zorgtoeslag als je ouder dan 18 jaar bent en je een Nederlandse zorgverzekering hebt.
Je kunt je zorgverzekering afsluiten via de gemeente. Dit kan kosten schelen. Zo kun je een lager eigen risico en uitgebreide vergoedingen krijgen. Er zijn gemeenten waar ze zelfs een deel van je zorgpremie betalen. Je kunt bij jouw eigen gemeente informeren op welke compensaties jij recht hebt. Voor een zorgverzekering via de gemeente mag je niet meer dan 130% van het wettelijk minimumloon verdienen. Dit houdt in dat de grens in 2021 hiervoor op 2143,44 euro bruto per maand ligt.
Bij bijna elke zorgverzekeraar is het mogelijk om je eigen risico gespreid te betalen. Dat kan fijn zijn als je bijvoorbeeld weet dat je in het eerste deel van het jaar je eigen risico gaat opmaken. Je kunt die kosten dan spreiden over het hele jaar en daardoor hoef je het niet in een keer over te maken.
Ontvang je hulp, ondersteuning of zorg vanuit de Wmo? Dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Er komt bijvoorbeeld huishoudelijke hulp langs en daar betaal je een vast bedrag per maand voor aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van je inkomen. Voor mensen met een laag inkomen kan dit financieel lastig zijn. Als dat bij jou het geval is, kan je een tegemoetkoming of vergoeding van je eigen bijdrage krijgen. Dit kan via een speciale regeling die je bij je gemeente kunt aanvragen.