Een hospice is er voor om de laatste maanden van iemands leven zo aangenaam mogelijk te maken. De zorg die hier wordt gegeven heet palliatieve zorg. Wat vergoedt je zorgverzekering als het aankomt op palliatieve zorg? En krijg je alle kosten binnen een hospice vergoed?
De vergoeding voor een hospice en palliatieve zorg is helaas niet gemakkelijk uit te leggen. Je krijgt namelijk te maken met verschillende wetten en regelingen. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, leggen we deze eerst graag aan je uit. Zo kun je ook nog even terugscrollen als je er tijdens het lezen niet helemaal uitkomt.
Welke begrippen zijn handig om te kennen voordat je dit artikel gaat lezen?
Palliatieve terminale zorg (PTZ) is zorg die erop gericht is iemand met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bieden. Zorg is pas palliatieve zorg als de levensverwachting minder dan drie maanden is. De behandelend arts stelt dit vast.
De zorg kan thuis zijn, maar ook in een zorginstelling of bijna-thuis situatie. De patiënt kan zelf aangeven wat hij of zij wil. Als de patiënt kiest voor zorg thuis, is de behandelend arts verantwoordelijk voor de zorg en de mantelzorgers of vrijwilligers die eventueel nodig zijn als er geen professionele hulp is.
Goed om te weten: de zorg blijft beschikbaar ook als de laatste levensfase langer duurt dan verwacht.
Op welke manier de patiënt zorg krijgt, hangt af van situatie en wens van de patiënt. Daarnaast wordt er ook gekeken of er al een WLZ-indicatie is. Over het algemeen zijn er drie manieren waarop iemand palliatieve zorg kan krijgen.
Drie manieren:
Als de behandelend arts van de patiënt vaststelt dat de geschatte levensverwachting minder is dan drie maanden, kijkt een wijkverpleegkundige naar de omvang van de palliatieve zorg en beschrijft dit in het zorgplan. Hoe lang de patiënt deze zorg krijgt, is afhankelijk van de afspraken die zorgverzekeraars met zorgaanbieders hebben gemaakt.normal".
Deze zorg is ook mogelijk met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Ditmoet je wel zelf aanvragen.
In de Wet Langdurige Zorg (WLZ) staat dat je een subsidie kunt krijgen voor eerstelijnsverblijf in een zorginstelling als dat noodzakelijk is. Je kunt deze subsidie aanvragen bij het Centrum Indicatie Zorginstelling (CIZ). Zij bepalen ook of je hiervoor in aanmerking komt. De indicatie die je eventueel van het CIZ ontvangt, is drie jaar geldig. Patiënten met een indicatie van het CIZ kunnen naar een zorgaanbieder met een WTZI-toelating voor verblijf.
Binnen de subsidieregeling eerstelijns verblijf is het niet mogelijk om zorg via een Persoons Gebonden Budget, Volledig Pakket Thuis of Modulair Pakket Thuis te ontvangen.
Deze patiënten krijgen in de laatste periode van hun leven de noodzakelijke zorg op basis van het zorgprofiel dat ze al hadden. De zorg aan het eind van het leven is een onderdeel van de taken van de zorginstelling. Om deze zorg te krijgen moet de patiënt aan een aantal voorwaarden voldoen:
Het CIZ kan deze cliënten een zorgprofiel VV Beschermd verblijf met intensieve PTZ meegeven. Dit gebeurt op basis van een verklaring van de behandelend arts. Hiervoor hoeft niet te worden voldaan aan voorwaarden.
Bovenstaande uitleg is best ingewikkeld. We kunnen ons goed voorstellen dat je nog twijfels hebt over welke palliatieve zorg je wilt of kunt krijgen. Via de beslisboom hieronder kun je hier achterkomen.
Alle zorg uit de ZVW valt onder de basisverzekering. Dat betekent dat het vergoed wordt. Palliatieve zorg valt niet onder het eigen risico. Voor zorg vanuit de WLZ geldt wel dat je een gedeelte van de kosten zelf moet betalen. Dit is je eigen bijdrage.
Soms brengt een hospice een eigen bijdrage in rekening voor bijvoorbeeld eten, drinken, de wasserette, schoonmaak en ander dagelijks onderhoud. Als de patiënt andere wensen heeft, kan de eigen bijdrage nog hoger uitvallen. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor de eigen bijdrage.