Instanties en regelingen

Bij welke instantie je terecht kunt voor de vergoeding van een bepaald hulpmiddel, is afhankelijk van de wet of regeling waar het gebruik van het hulpmiddel valt. Om een duidelijker beeld te krijgen van de verschillende wetten regelingen, lichten we ze hieronder kort toe.


Instantie Verantwoordelijkheid
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) De Wmo is bedoeld om mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. De hulp die hiervoor nodig is wordt geregeld door de gemeente.
Wet langdurige zorg (Wlz) De Wlz is bedoeld voor mensen die langdurig intensieve zorg nodig hebben. Ook bijvoorbeeld zorg met verblijf in een instelling (zoals een verpleeg- of verzorgingstehuis) valt onder de Wlz.
Zorgverzekeringswet (Zvw) De Zvw regelt dat iedereen verzekerd is van een basispakket aan zorg. De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg in de basisverzekering wordt opgenomen, en dus vergoed wordt.
Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en Participatiewet Tot slot, en deze vergoeding is minder relevant voor ouderen, bestaat er een vergoeding voor hulpmiddelen voor werk of studie (zoals een speciale bureaustoel of orthopedische werkschoenen). Dit wordt geregeld vanuit de WIA en Participatiewet.

Overzicht vergoeding per categorie hulpmiddelen

Heb je een scootmobiel nodig of traplift? In onderstaand overzicht hebben we een aantal categorieën van hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet, met wat voorbeelden. Zo kun je snel vinden waar je terecht kunt. 

Soort hulpmiddel Voorbeelden Waar kun je terecht? Wat je moet weten
Hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging of revalidatie Verstelbaar bed, infuusstrandaard, speciale matrassen Zorgverzekering Basisverzekering, eigen risico
Aanpassingen woning Traplift, muurbeugels (toilet) Gemeente (Wmo) Gemeente bepaalt of je recht hebt op vergoeding
Hulpmiddelen ter bevordering van de mobiliteit Scootmobiel, rolstoel Gemeente (Wmo) Gemeente bepaalt of je recht hebt op vergoeding
Hulpmiddelen ter verbetering van de werking van de zintuigen en lichamelijke functies Kunstgebit, gehoorapparaat Zorgverzekering Wordt deels vergoed uit basisverzekering. Je betaalt eigen risico en eigen bijdrage (25%). Vergoeding eigen bijdrage mogelijk vanuit aanvullende verzekering.
Eenvoudige loophulpmiddelen Rollators, krukken, looprekken Thuiszorgwinkel (kosten voor eigen rekening) Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten bij huur via een preferente thuiszorgwinkel (beperkt aantal dagen huur). Vraag dit na bij je verzekeraar.

Hulpmiddelen voor behandeling, verpleging of revalidatie

Heb je bepaalde hulpmiddelen nodig voor verpleging of verzorging? Bijvoorbeeld een verstelbaar bed of een speciaal matras? Hulpmiddelen die gebruikt worden voor behandeling, verpleging of revalidatie worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Wel geldt hiervoor het eigen risico.

Woningaanpassingen

Woningaanpassingen zoals een traplift, douchestoel of speciale handgrepen zijn bedoeld om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, en vallen dus onder de Wmo. Je kunt dit regelen via de gemeente. De gemeente kijkt dan samen met jou welke aanpassingen er nodig zijn en of je in aanmerking komt voor vergoeding.

Incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Let er wel op dat je de producten bestelt bij een gecontracteerde leverancier. Het is per zorgverzekeraar verschillend bij welke leverancier je terechtkunt. Bestel je het materiaal bij een gecontracteerde leverancier? Dan krijg je het volledig vergoed. Wel betaal je hiervoor het eigen risico.

Kunstgebit en gehoorapparaat

Voor zowel een kunstgebit als een gehoorapparaat geldt dat deze worden vergoed uit de basisverzekering. Wel gelden er bepaalde voorwaarden. Zo wordt er bij een gehoorapparaat bijvoorbeeld gekeken naar de mate van gehoorvermindering. Voor de vergoeding van het hoorapparaat vanuit de basisverzekering, moet er sprake zijn van minimaal 35 dB gehoorverlies (gemeten door de audicien). 

Bij een gehoorapparaat of een volledig kunstgebit geldt dat de zorgverzekering slechts 75% van de kosten vergoed. De overige 25% van de kosten geldt als eigen bijdrage en dien je zelf te betalen, of kun je vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Voor het deel dat wordt vergoed uit de basisverzekering, betaal je bovendien het eigen risico.

Scootmobiel, rolstoel en aanpassingen aan auto of fiets

Naast hulpmiddelen in huis, kun je via de Wmo ook hulpmiddelen vergoed krijgen die de mobiliteit in en om de woning te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een scootmobiel, rolstoel of een aangepaste fiets. Of je deze hulpmiddelen vergoed krijgt, bepaalt de gemeente.

Eenvoudige loophulpmiddelen

Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. Je kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel. Wel zijn er verzekeraars die een vergoeding bieden voor de huur van deze hulpmiddelen, als je ze huurt bij een thuiszorgwinkel waar ze een samenwerking mee hebben. Het gaat dan vaak om een huurperiode van een aantal dagen. Heb je de krukken of rollator voor een langere periode nodig? Dan moet je dit wel zelf betalen.  

Overige hulpmiddelen

Ben je op zoek naar de vergoeding voor een ander hulpmiddel? Bijvoorbeeld een bril, steunzolen of orthopedische schoenen? Bekijk dan het vergoedingsoverzicht voor hulpmiddelen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.