Keuze tussen vier polissen

Iedereen in Nederland is verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Op dit moment heb je keuze tussen vier verschillende polissen: de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis, en de budgetpolis

  • De restitutiepolis: behandelingen bij alle zorgverleners worden vergoed volgens normale tarieven; het maakt niet of of deze wel of niet gecontracteerd is.

  • De combinatiepolis: behandelingen bij alle zorgverleners worden vergoed. Wel sluit de zorgverzekeraar contracten met zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je alleen het marktconforme tarief vergoed.

  • De naturapolis: alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je mogelijk een eigen bijdrage.

  • De budgetpolis: alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Het aantal gecontracteerde zorgverleners is heel beperkt. Wel betaal je voor deze polis een veel lagere premie.

De restitutiepolis is over het algemeen duurder: je betaalt namelijk voor de keuzevrijheid. Dit geldt ook voor de combinatiepolis. De naturapolis en de budgetpolis zijn vaak goedkoper, maar beperken ook je keuzevrijheid. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, wordt er meestal ongeveer 75% van de kosten vergoed. Dat blijft ook in 2017 zo.

Veranderingen vrije artsenkeuze gaat niet door

De  veranderingen van de vrije artsenkeuze die eind 2015 gepresenteerd werden zijn gelukkig niet doorgegaan. Met deze plannen zou er veel gaan veranderen in de vrije keuze voor een zorgverlener. De vier zorgpolissen die er nu zijn, blijven in hun huidige vorm bestaan. 

Altijd vrije artsenkeuze bij eerstelijns zorg en spoedeisende hulp

Het is goed om te weten dat je altijd je eigen huisarts, tandarts, verloskundige of wijkverpleegkundige kunt kiezen. Ook bij spoedeisende hulp kun je gewoon overal terecht. In een spoedeisend geval wordt je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en worden de kosten van de behandeling gewoon volledig vergoed. Ongeacht of jouw zorgverzekeraar afspraken heeft met dat ziekenhuis.