aftrekbaar

Zorgkosten aftrekken via de belasting

Als je chronisch ziek bent, maak je meer zorgkosten dan als je gezond bent. Het is dan fijn als je een beetje hulp krijgt van buitenaf. Sinds 2014 zijn helaas de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten(WTCG) en de Compensatie eigen risico(CER) afgeschaft. De Regeling Specifieke Zorgkosten blijft echter bestaan.

 

Zorgverzekering vergelijken

Wat is de Regeling Specifieke Zorgkosten?

Sommige ziektekosten mag je via de belasting aftrekken. Denk hierbij aan dieetkosten, kosten voor hulpmiddelen, kosten voor bepaalde medicijnen of reiskosten voor een ziekenhuisbezoek. Op de website van de belastingdienst staat een overzicht met alle ziektekosten die je mag aftrekken. Soms mag je ook kosten aftrekken die je voor anderen maakt. Net als de zorgverzekering, kan dit overzicht ieder jaar wijzigen. Houd de website van de belastingdienst goed in de gaten voor eventuele veranderingen.

Hoe werkt het?

Als je kosten hebt gemaakt die je mag aftrekken van de belasting, moet je deze meenemen in je jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst. Zij bepalen of je geld terug krijgt. Als dit het geval is verrekenen ze dit automatisch.

Niet in Nederland verzekerd

Ook als je niet in Nederland woont mag je sommige ziektekosten aftrekken van de belasting. Dit kan natuurlijk alleen als je ook belasting betaalt in Nederland. Wil je precies weten hoe dit werkt? Neem dan contact op met de belastingdienst.

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.