Zorgverzekering 2020 vergelijken - check alle wijzigingen

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2020 stijgt met zo'n drie euro per maand. Daarnaast wordt er minder korting gegeven op een collectieve zorgverzekering en wordt de basisverzekering uitgebreid met een aantal vergoedingen. 

Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt met alle wijzigingen voor de zorgverzekering 2020. Vanaf 12 november kun je je zorgverzekering vergelijken voor 2020. 

Zorgverzekering vergelijken


Geboortedatum

Geslacht

Postcode
Gezinsleden
meeverzekeren?
Wat betalen jullie nu per maand? (optioneel)
Ben je student?
Het lijkt erop dat je in België of Duitsland woont.
Mocht dat niet het geval zijn, pas dan je postcode aan.

Zo vergelijk je zorgverzekeringen

Premie stijgt met drie euro per maand

De zorgpremies in 2020 lopen flink uiteen: sommige verzekeraars verhogen de premie, bij andere gaat hij juist omlaag. Op 12 november zijn alle premies bekend. Daarna kun je zorgverzekeringen vergelijken voor 2020.

Bekijk hieronder een overzicht van de zorgpremies in 2020 en het premieverschil met 2019.

Minder korting op collectieve zorgverzekering

In juni 2018 zei minister Bruins van Medische Zorg dat de korting op collectieve zorgverzekeringen een sigaar uit eigen doos is. Op veel collectieve basisverzekeringen wordt een korting gegeven die kan oplopen tot 10 procent. Maar omdat deze verzekering niet per se de best passende optie voor jou is, ben je vaak alsnog duurder uit. Vanaf 2020 wordt dit kortingspercentage op de basisverzekering verlaagd tot maximaal 5 procent. Meer hierover lees je op deze pagina.

Zit jij in 2020 nog goed met je collectieve zorgverzekering, of kun je beter opnieuw vergelijken en overstappen? In onderstaand filmpje leggen we het uit.

Minder uitgebreide aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen worden de laatste jaren steeds verder uitgekleed. Dat gebeurt op twee manieren: door de premie te verhogen of door de vergoedingen te verlagen. Zo zijn er nog maar enkele zorgverzekeraars waar je onbeperkt fysiotherapie vergoed krijgt. En ook de vergoeding van orthodontie wordt steeds minder. 

De kans is groot dat dit in 2020 ook weer gebeurt. De inhoud van de aanvullende verzekeringen voor 2020 wordt in november van dit jaar bekendgemaakt. 

Waarom worden de aanvullende verzekeringen steeds beperkter?

Steeds minder mensen sluiten een aanvullende verzekering af. En de mensen die dit wel doen, maken er vaak maximaal gebruik van. Zorgverzekeraars zijn er daardoor steeds meer geld aan kwijt. Om daar iets aan te doen, verhogen ze de premie of beperken ze de vergoeding. ​

Veranderingen binnen de basisverzekering

De overheid stelt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering vast. De belangrijkste zorg zit in dit pakket, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en verblijf in het ziekenhuis. Er verandert ieder jaar wel iets aan de inhoud van de basisverzekering. Zo worden er nieuwe geneesmiddelen toegevoegd, of verdwijnen er juist medicijnen waarvan de werking onvoldoende bewezen is of de kosten niet heel hoog zijn. 

De volgende wijzigingen voor 2020 zijn bekend:

Logeervergoeding van 75 euro per nacht

​Mensen die ver van een ziekenhuis wonen waar ze worden behandeld maar niet worden opgenomen, kunnen een logeervergoeding krijgen. Die vergoeding is maximaal 75 euro per nacht als er sprake is van drie aaneengesloten dagen van behandeling.

Vergoeding van dure medicijnen

Wanneer een geneesmiddel vanwege te hoge kosten niet in de basisverzekering wordt opgenomen, werd normaal gesproken ook de apotheekbereiding niet vergoed. Maar vanaf 2020 wordt in sommige gevallen de apotheekbereiding wél vergoed.

Zorg specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten

De zorg die de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten bieden is vanaf 2020 onderdeel van het basispakket. Dit moet de druk op de huisarts en wijkverpleegkundige verminderen. Per 2021 vergoedt de basisverzekering ook andere zorg voor specifieke patiëntgroepen, zoals de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dit vervangt de huidige subsidieregeling.

Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd

De subsidieregeling voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd. Zwangere vrouwen kunnen daardoor ook de komende jaren kiezen voor de NIPT. Er geldt wel een eigen bijdrage van 175 euro.

Stoppen met roken wordt goedkoper

Wil je stoppen met roken? Goed nieuws: per 1 januari 2020 betaal je geen eigen risico meer voor het begeleidingstraject. De kosten hiervan werden al vergoed door de basisverzekering, maar vielen nog wel onder het eigen risico. Daar komt vanaf volgend jaar verandering in.

Geneesmiddel Fampyra vergoed

Per 1 september 2019 wordt het geneesmiddel Fampyra vergoed. Dit middel verbetert het loopvermogen van patiënten met Multiple Sclerose (MS).

Eigen risico blijft in 2020 gelijk (385 euro)

De huidige coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) heeft in het regeerakkoord afgesproken dat het eigen risico de komende jaren gelijk blijft. Dat betekent dat je ook in 2020 maximaal 385 euro betaalt voor zorg uit de basisverzekering. 

Als je voor een vrijwillig eigen risico kiest, kan dat bedrag oplopen tot € 885,-. Door voor een hoger vrijwillig eigen risico te kiezen kun je gemiddeld € 250,- en € 300,- besparen.

Zorgtoeslag in 2020

In 2020 gaat de zorgtoeslag omhoog. Voor alleenstaanden gaat dit om 67 euro per jaar, wat neerkomt op iets meer dan 5,50 per maand. Gezinnen gaan er met 95 euro per jaar op vooruit. Of je recht hebt op zorgtoeslag in 2020, kun je nagaan op de website van de Belastingdienst.

Laatste nieuws over zorgverzekeringen

Op ons weblog lees je al het laatste nieuws over zorgverzekeringen en de veranderingen voor 2020.

Korting op collectieve zorgverzekering verdwijnt volledig De korting op de premie is voor veel verzekerden reden om te kiezen voor een collectieve verzekering. Maar dit gaat veranderen. Het is vanaf 2023 niet meer toegestaan dat zorgverzekeraars een groep verzekerden korting geven op de basispremie. De belangrijkste... lees meer
Zorgpremie DSW stijgt forser dan verwacht Vorige week maakte het kabinet op Prinsjesdag de nominale zorgpremie van de basisverzekering voor 2021 bekend. Het ging om een stijging van nog geen 5 euro per maand. DSW maakte vandaag traditiegetrouw als eerste hun zorgpremie voor volgend jaar bekend.... lees meer
Prinsjesdag 2020: dit verandert aan je zorgverzekering Prinsjesdag zag er dit jaar anders uit dan anders; Willem-Alexander en Máxima maakten geen rijtoer door Den Haag, de troonrede vond plaats op een grotere locatie en ook de balkonscène week dit jaar door corona. Maar de inhoud bleef onveranderd:... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken 2020

Vanaf 12 november kun je je zorgverzekering vergelijken voor 2020 op onder andere:

  • premie
  • dekking
  • polisvoorwaarden
  • reviews van klanten
  • gecontracteerde zorgverleners
  • duurzaamheid

Na het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen, sluit je de best passende zorgverzekering voor 2020 direct online af. En als je er niet helemaal uitkomt, staat onze klantenservice zeven dagen per week voor je klaar.

Dit vinden onze klanten van ons

9,2

Op basis van 118.509 klantbeoordelingen

bekijk ze allemaal
Snel en doelgericht
10,0
Anoniem, ROTTERDAM
1 uur geleden, zorgverzekering
Gemakkelijk en overzichtelijk
10,0
Meneer van der Kuil, STEVENSWEERT
3 uur geleden, zorgverzekering
Snel geholpen
10,0
Meneer Van Bunnik, GOUDA
5 uur geleden, zorgverzekering
Niet duidelijk of reviews van verzekerden zijn meegenomen in advies
6,0
Anoniem, CAPELLE AAN DEN IJSSEL
6 uur geleden, zorgverzekering
An easy to use site, useful, many options.
10,0
Meneer FLOARIAN MARIA, ENSCHEDE
16 uur geleden, zorgverzekering
prima
8,0
Anoniem, ROTTERDAM
22 uur geleden, zorgverzekering
Duidelijk taal
10,0
Anoniem, AMSTENRADE
gisteren, zorgverzekering
Dankzij Independer maakt u altijd de juiste keus.
10,0
Anoniem, AMSTERDAM
gisteren, zorgverzekering
Vlot, vlug en simpel
10,0
Anoniem, HEESCH
gisteren, zorgverzekering
erg duidelijk
10,0
Anoniem, APELDOORN
gisteren, zorgverzekering

Nog ergens hulp bij nodig?

Sedley, Justin en Ditta; samen 5 jaar Independer

035 626 55 44

vandaag tot 18:00 uur

Stel je vraag ook aan ons via:

Belangrijke data voor je zorgverzekering 2020

Op welke data kun je belangrijk nieuws verwachten met betrekking tot de zorgverzekering in 2020?

Tussen half september en 12 november

Zorgverzekeraars maken hun premie voor 2020 bekend. Wil je als op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies, meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert en houd ons premieoverzicht in de gaten.

12 november 2019

De uiterste dag dat zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend kunnen maken. Sommige verzekeraars wachten echt tot de laatste uurtjes. Vervolgens kun je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen voor 2020.

31 december 2019

Dit is de laatste dag om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zeg je zelf je oude zorgverzekering op? Dan heb je nog tot 31 januari 2020 de tijd om over te stappen. 

31 januari 2020

Als je je oude verzekering voor 31 december hebt opgezegd, mag je nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten tot 31 januari 2020. Deze verzekering gaat met terugwerkende kracht in. 

Moet je in de tussentijd bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Maak je geen zorgen: deze kosten worden gewoon vergoed door je nieuwe zorgverzekeraar. Aan de hand van je BSN-nummer kunnen zorgverleners zien dat je verzekerd bent.

Auteur

De informatie op deze pagina is geschreven door Joris Kerkhof, expert zorgverzekeringen bij Independer.

​lees meer over Joris

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.