Wat is een ziektekostenverzekering?

De term ziektekostenverzekering is eigenlijk een verouderde term. Tegenwoordig hebben we het over de zorgverzekering. Het woord ziektekostenverzekering stamt uit de tijd van het ziekenfonds. Sinds 2006 hebben we in Nederland een nieuw zorgstelsel. De ziekenfondswet werd vervangen door de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het nieuwe zorgstelsel (de basisverzekering en aanvullende vervekeringen) vervangt het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekeringen.

Waarom je ziektekostenverzekering vergelijken?

Er zit veel verschil in de premies van ziektekostenverzekeringen. Zo kan het zijn dat je voor de ene basisverzekering meer per maand betaalt dan voor de andere. Ook al bieden beide verzekeringen dezelfde dekking. Maar niet alleen de premie is belangrijk. Het is belangrijk dat je ziektekostenverzekering aansluit bij jouw zorgwensen. Maak daarom jaarlijks een nieuwe vergelijking en bekijk welke ziektekostenverzekering het beste bij je past. Via onze zorgvergelijker vind je gemakkelijk alle zorgpremies, vergoedingen, gecontracteerde zorgverleners en klantreviews. 

Wat verandert er aan de ziektekostenverzekering in 2022?

In 2022 zal er weer het een en ander veranderen aan de ziektekostenverzekering. Een overzicht van de wijzigingen die bekend zijn, vind je op de zorgverzekering 2022 pagina

Eigen risico ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar is verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Over alle kosten die daaruit vergoed worden, moet je eerst je eigen risico betalen. In 2022 is je verplicht eigen risico € 385,-. 

Lees alles over het eigen risico.

Bespaartips ziektekostenverzekering

Let ook goed op de kosten. Soms betaal je onnodig te veel. Om de beste ziektekostenverzekering te vinden helpt het om kritisch te kijken naar de dekking. Deze handige tips helpen je vast een handje op weg:

 • Verhoog het eigen risico
  Als je gezond bent en je verwacht niet of nauwelijks zorgkosten te maken volgend jaar, kun je overwegen je eigen risico te verhogen. Door je eigen risico te verhogen, daalt je premie en kun je besparen op je ziektekostenverzekering.
 • Wel of geen aanvullende verzekering?
  Ook hier geldt dat als je gezond bent en weinig zorgkosten verwacht, je kunt overwegen geen aanvullende verzekering af te sluiten. Reken uit hoeveel je voor een aanvullende ziektekostenverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan maakt. Het is goed mogelijk dat het voordeliger is om de kosten zelf te betalen in plaats van een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. 
 • Student? Kijk ook eens naar de speciale studentenzorgverzekeringen.

Is een ziektekostenverzekering verplicht?

Een ziektekostenverzekering (zorgverzekering) is verplicht voor iedereen die ook is verzekerd voor de Wlz. Dit geldt voor:

 • mensen die in Nederland wonen;
 • mensen die in Nederland werkzaam zijn en hier inkomstenbelasting betalen. 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorbeelden van mensen die verplicht zijn om een basis zorgverzekering in Nederland af te sluiten:

 • ​Mensen die op de Nederlandse ambassade werken in het buitenland (en hun gezinsleden).
 • Studenten of stagiaires, jonger dan 30 jaar, die slechts tijdelijk (bijvoorbeeld een half jaar) in het buitenland verblijven en daar niet bij werken.
 • Werknemers die in dienst van een Nederlandse bedrijf zijn, maar die in het buitenland actief of gestationeerd zijn, bijvoorbeeld piloten of schippers.
 • Buitenlandse ondernemers die in Nederland winst genieten of werken.

Gemoedsbezwaarden

Onder bepaalde omstandigheden kun je bezwaar maken tegen de verplichting om je voor zorgkosten te verzekeren. Bijvoorbeeld vanwege geloof- of levensovertuiging. Je kunt dan een ontheffing aanvragen vanwege gemoedsbezwaren. Dit doe je bij de Sociale Verzekeringsbank

Wanneer kan ik overstappen?

Normaal gesproken kun je voor je ziektekostenverzekering maar 1 keer per jaar overstappen, namelijk per 1 januari. Als je je oude verzekering heb opgezegd voor 1 januari, kun je nog tot 31 januari een nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten. Maar na 31 januari tot het einde van het jaar kun je slechts in een beperkt aantal situaties een nieuwe ziektekostenverzekering aanvragen of tussentijds overstappen.

Wanneer krijg ik mijn polisblad?

Bij nagenoeg alle zorgverzekeraars ontvang je je polisblad digitaal. Dat is meestal binnen een paar dagen nadat je de ziektekostenverzekering hebt afgesloten. Houd je mailbox goed in de gaten. In sommige gevallen belandt de polis namelijk in de spambox of ongewenste e-mailbox. 

Check altijd of de juiste gegevens op het polisblad staan. Kijk bijvoorbeeld naar:

Wie zegt mijn oude verzekeraar op?

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dit kan maar één keer per jaar: van half november tot eind december. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering voor je op. 

Wil je voor die tijd overstappen? Dit mag alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Maar let wel op: in dit geval moet je zelf je oude verzekeraar opzeggen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.