Over de term ziektekostenverzekering

De term ziektekostenverzekering is eigenlijk een verouderde term. Tegenwoordig hebben we het over de zorgverzekering. Het woord ziektekostenverzekering stamt uit de tijd van het ziekenfonds. Sinds 2006 hebben we in Nederland een nieuw zorgstelsel. De ziekenfondswet werd vervangen door de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het nieuwe zorgstelsel (de basisverzekering en aanvullende vervekeringen) vervangt het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekeringen.

Ziektekostenverzekering vergelijken

Er zit veel verschil in de premies van ziektekostenverzekeringen. Zo kan het zijn dat je voor de ene basisverzekering meer per maand betaalt dan voor de andere. Ook al bieden beide verzekeringen dezelfde dekking. Maar niet alleen de premie is belangrijk. Het is belangrijk dat je ziektekostenverzekering aansluit bij jouw zorgwensen. Maak daarom jaarlijks een nieuwe vergelijking en bekijk welke ziektekostenverzekering het beste bij je past. Via onze zorgvergelijker vind je gemakkelijk alle zorgpremies, vergoedingen, gecontracteerde zorgverleners en klantreviews. 

Wat verandert er aan de ziektekostenverzekering in 2021?

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt wat er verandert aan de ziektekostenverzekering in 2021. 

Een aantal wijzigingen:

 • ​De zorgpremie stijgt met ongeveer 5 euro per maand
 • Herstelzorg na corona wordt opgenomen in het basispakket
 • Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel opgenomen in het basispakket

Het verplicht eigen risico blijft in 2021 gelijk, dat is 385 euro. Een overzicht van alle wijzigingen vind je op onze zorgverzekering 2021 pagina.

De beste ziektekostenverzekering: waarop letten?

Het is soms lastig om het pakket te vinden dat het beste bij je wensen past. Je bent bijna altijd verzekerd voor dingen die je niet nodig blijkt te hebben. Via onze vergelijking vind je snel de ziektekostenverzekering die de beste dekking biedt voor jouw wensen. Na het invullen van je wensen zie je meteen wat voor jou de drie beste deals zijn. Vaak kunnen we zelfs nog korting geven op de ziektekostenverzekering.

Eigen risico ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar is verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Over alle kosten die daaruit vergoed worden, moet je eerst je eigen risico betalen. In 2021 is je verplicht eigen risico € 385,-. 

Lees alles over het eigen risico.

Bespaartips ziektekostenverzekering

Let ook goed op de kosten. Soms betaal je onnodig te veel. Om de beste ziektekostenverzekering te vinden helpt het om kritisch te kijken naar de dekking. Deze handige tips helpen je vast een handje op weg:

 • Verhoog het eigen risico
  Als je gezond bent en je verwacht niet of nauwelijks zorgkosten te maken volgend jaar, kun je overwegen je eigen risico te verhogen. Door je eigen risico te verhogen, daalt je premie en kun je besparen op je ziektekostenverzekering.
 • Wel of geen aanvullende verzekering?
  Ook hier geldt dat als je gezond bent en weinig zorgkosten verwacht, je kunt overwegen geen aanvullende verzekering af te sluiten. Reken uit hoeveel je voor een aanvullende ziektekostenverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan maakt. Het is goed mogelijk dat het voordeliger is om de kosten zelf te betalen in plaats van een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. 
 • Student? Kijk ook eens naar de speciale studentenzorgverzekeringen.

Is een ziektekostenverzekering verplicht?

Een ziektekostenverzekering (zorgverzekering) is verplicht voor iedereen die ook is verzekerd voor de Wlz. Dit geldt voor:

 • mensen die in Nederland wonen;
 • mensen die in Nederland werkzaam zijn en hier inkomstenbelasting betalen. 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorbeelden van mensen die verplicht zijn om een basis zorgverzekering in Nederland af te sluiten:

 • ​Mensen die op de Nederlandse ambassade werken in het buitenland (en hun gezinsleden).
 • Studenten of stagiaires, jonger dan 30 jaar, die slechts tijdelijk (bijvoorbeeld een half jaar) in het buitenland verblijven en daar niet bij werken.
 • Werknemers die in dienst van een Nederlandse bedrijf zijn, maar die in het buitenland actief of gestationeerd zijn, bijvoorbeeld piloten of schippers.
 • Buitenlandse ondernemers die in Nederland winst genieten of werken.

Gemoedsbezwaarden

Onder bepaalde omstandigheden kun je bezwaar maken tegen de verplichting om je voor zorgkosten te verzekeren. Bijvoorbeeld vanwege geloof- of levensovertuiging. Je kunt dan een ontheffing aanvragen vanwege gemoedsbezwaren. Dit doe je bij de Sociale Verzekeringsbank

Wanneer kan ik overstappen?

Normaal gesproken kun je voor je ziektekostenverzekering maar 1 keer per jaar overstappen, namelijk per 1 januari. Als je je oude verzekering heb opgezegd voor 1 januari, kun je nog tot 31 januari een nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten. Maar na 31 januari tot het einde van het jaar kun je slechts in een beperkt aantal situaties een nieuwe ziektekostenverzekering aanvragen of tussentijds overstappen.

Wanneer krijg ik mijn polisblad?

Je ontvangt je polisblad uiterlijk twee weken nadat je de verzekering hebt afgesloten. Als je voor een digitale verzekeraar hebt gekozen, ontvang je de polis per mail en duurt het vaak wat minder lang. Houd je mailbox goed in de gaten. In sommige gevallen belandt de polis namelijk in de spambox of ongewenste e-mailbox. 

Check altijd of de juiste gegevens op het polisblad staan. Kijk bijvoorbeeld naar:

Wie zegt mijn oude verzekeraar op?

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dit kan maar één keer per jaar: van half november tot eind december. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering voor je op. 

Wil je voor die tijd overstappen? Dit mag alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Maar let wel op: in dit geval moet je zelf je oude verzekeraar opzeggen. 

Laatste nieuws zorgverzekering

Wandelen voor korting op je zorgpremie Heb jij je stappendoel voor vandaag al gehaald? Sinds het begin van corona zijn we massaal rondjes gaan wandelen door de buurt. Even een frisse neus halen geeft je niet alleen nieuwe energie. Je kan er ook punten mee sparen... lees meer
Voorjaarsschoonmaak: haal de bezem door je verzekeringsmap Het heeft dan wel (nat) gesneeuwd deze week, maar het is toch echt lente. Tijd dus voor de voorjaarsschoonmaak! Vergeet daarbij ook je verzekeringsmap (of –doos, of –stapel) niet. Dit kan je soms een hoop geld besparen. Veel mensen zijn... lees meer
Corona zelftest: dit is wat je moet weten Het coronavirus zorgt ook dit voorjaar nog voor flinke beperkingen. De horeca is dicht, er geldt een avondklok en sociale contacten zijn beperkt. Maar ondertussen is het vaccineren gestart en wordt er iedere dag getest. Sinds kort zijn er ook... lees meer
Meer nieuws over de zorgverzekering in 2020

Awards Independer ziektekostenverzekering

WUA

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste zorgverzekering vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2018 en 2019.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten.