Verhuizing heeft geen invloed op zorgpolis

Je adres is niet van invloed op (de premie van) je zorgverzekering. Je hoeft een adreswijziging dus niet aan je zorgverzekeraar door te geven. Wel is het goed om te controleren of er in de buurt van je nieuwe adres voldoende ziekenhuizen zijn gecontracteerd. 

Lees meer over je zorgpolis bij een verhuizing.

Opzeggen van je zorgpolis

Je kunt ieder jaar tussen half november en 31 december overstappen van zorgverzekeraar. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude zorgpolis voor je op. Stap je op een ander moment over, bijvoorbeeld omdat je gaat scheiden? Dan moet je de opzegging zelf regelen.

Lees meer over je zorgpolis opzeggen. We hebben ook een overzicht gemaakt hoe opzeggen werkt per verzekeraar.

Emigreren en je zorgpolis

Ga je emigreren? Het verschilt per situatie of je je zorgpolis dan moet opzeggen. 

Lees meer over emigreren en je zorgpolis.

Zorgpolis tussentijds wijzigen

In principe kun je maar één keer per jaar van zorgpolis wisselen. Maar in een paar specifieke situaties kan dit ook door het jaar heen. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden of met pensioen gaat.

Lees meer over je zorgpolis tussentijds wijzigen.

Voorwaarden van een zorgpolis

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van de basisverzekering is bij elke verzekeraar gelijk, want ieder jaar stelt de regering dit op Prinsjesdag vast. De premie en polisvoorwaarden kunnen wél verschillen per verzekeraar.

Lees meer over de voorwaarden van een zorgpolis.

Scheiden en je zorgpolis

Wanneer je uit elkaar gaat, moet er veel geregeld worden. Of dit ook voor je zorgpolis geldt, hangt er onder andere vanaf of je deze gezamenlijk hebt afgesloten, of ieder een eigen zorgpolis hebt.

Lees meer over scheiden en je zorgpolis.

Tweelingpolis

Veel zorgverzekeraars bieden een goedkopere variant van hun zorgverzekering aan, ook wel een tweelingpolis of kloonpolis genoemd. Wat zijn precies de verschillen?

Lees meer over tweelingpolissen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Zorginstituut
  • Nederland Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Mirjam Prins. Zij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij NU.nl, Radar en BNR

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png