Met welke zorgverleners heeft mijn zorgverzekeraar een contract?

Wil je weten met welke zorgverleners je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten voor 2022? Bekijk dan onze pagina vergoeding zorgaanbieders. Je vult de naam van je zorgverzekeraar in en geeft aan welke basisverzekering je hebt. Als je vervolgens je postcode invult en klikt op 'Zoek zorgaanbieders', zie je met welke ziekenhuizen, klinieken en fysiotherapeuten je zorgverzekeraar een contract heeft.

Met welke zorgverzekeraar heeft mijn zorgverlener een contract?

Je kunt ook bekijken met welke zorgverzekeraars je zorgverlener een contract heeft. Dit doe je door je postcode of plaatsnaam en de naam van de zorgverlener in te vullen. Vervolgens zie je met welke zorgverzekeraars er een contract is afgesloten voor 2022. Ook zie je of je met je zorgpolis bij die zorgverlener de volledige behandeling vergoed krijgt. Met sommige zorgpolissen krijg je namelijk maar een deel van de behandeling vergoed. In dat geval staat er ‘deels’ naast het vinkje en zie je welke behandelingen je niet (volledig) vergoed krijgt.

Gecontracteerde zorg en de kosten

Wil je naar een zorgverlener met wie geen contract is afgesloten? Dan brengt de zorgverzekeraar een deel van de kosten bij jou in rekening. De hoogte hiervan mag door de zorgverzekeraar zelf worden vastgesteld. Meestal is dit gebaseerd op de kosten van de gecontracteerde zorgverlener. De zorgverzekeraar hoeft dus niet een 100 procent vergoeding te geven. De hoogte van de vergoeding is opgenomen in de verzekeringsvoorwaarden en kan per verzekeraar en categorie zorgverleners verschillen. De vergoeding mag de vrije artsenkeuze niet in de weg staan en moet redelijk zijn.

Als je kiest voor een zorgverzekering met niet-gecontracteerde zorg (ook wel een restitutiepolis genoemd) kan je de zorgverlener en –instelling zelf kiezen. De kosten worden vervolgens door de zorgverzekeraar vergoed.

Het wordt steeds belangrijker om te weten of jouw verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van jouw keuze. Je kunt via de site van de verzekeraar controleren of zij een contract hebben met een bepaalde zorgverlener. Bij twijfel is het aan te raden om hierover bij de verzekeraar navraag te doen.Contracten van de zorgverleners

Vrije zorgkeuze in de vergelijking

Wanneer je bij Independer zorgverzekeringen vergelijkt, laten wij altijd zien of je vrije zorgkeuze hebt met de polis die je wilt. Wanneer je volledig vrije zorgkeuze hebt, zie je onder het kopje ‘Vrije zorgkeuze’ een vinkje staan. Verschijnt daar een kruis? Dan heb je gedeeltelijk vrije zorgkeuze. Wanneer de keuze zeer beperkt is, zie je een geel driehoekje om je te waarschuwen. In dat geval zijn er maar een paar ziekenhuizen gecontracteerd.

Minder vrije zorgkeuze is niet per definitie slecht. Als een verzekeraar bijvoorbeeld geen contracten heeft afgesloten met een zorgverlener van mindere kwaliteit is het zelfs positief. Maar een verzekeraar kan ook alleen overeenkomsten hebben met zorgaanbieders die lage kwaliteit bieden.

Coulanceregeling: behandeling wordt toch vergoed

Sommige zorgverzekeraars hebben een coulanceregeling. Dit betekent dat je een vergoeding voor je behandeling krijgt, ook als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Het gaat hierbij om nieuwe klanten die een zorgverzekering afsluiten terwijl nog niet alle contracten bekend zijn. Bijvoorbeeld: je sluit op 1 december een verzekering af bij de verzekeraar van je keuze. Op dat moment weet je nog niet of het ziekenhuis bij jou in de buurt gecontracteerd is. Als je in maart van het volgende jaar naar het ziekenhuis moet en het blijkt dat het ziekenhuis toch geen contract heeft bij je verzekeraar. Dan kun je een coulanceverzoek indienen. Sommige verzekeraars vergoeden dan alsnog de kosten.

Independer laat kwaliteit van ziekenhuiszorg in vergelijking zien

Independer wil de kwaliteit van ziekenhuizen en klinieken in Nederland inzichtelijk maken. Daarom hebben we de ‘Independer kwaliteitsscore’ ontwikkeld. Bekijk waar je terecht kunt voor de beste zorginstelling voor jouw aandoening of behandeling.

De Independer kwaliteitsscore is een indicator die op een gemakkelijke manier zowel de kwaliteit van een zorginstelling als een specifieke afdeling weergeeft. De score is gebaseerd op drie bronnen: zorginhoudelijke kwaliteitsscores, patiëntervaringen en huisartsenopinies. De Independer kwaliteitsscore is tot stand is gekomen op basis van de best beschikbare data. Het is hierdoor een zeer goede indicatie van zorgkwaliteit, maar het is geen absolute waarheid. We raden je aan altijd je (huis)arts om advies te vragen.