Met welke zorgverleners heeft mijn zorgverzekeraar een contract?

Wil je weten met welke zorgverleners je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten voor 2023? Bekijk dan onze pagina vergoeding zorgaanbieders. Je vult de naam van je zorgverzekeraar in en geeft aan welke basisverzekering je hebt. Als je vervolgens je postcode invult en klikt op 'Zoek zorgaanbieders', zie je met welke zorgverleners je zorgverzekeraar een contract heeft.

Zorgverlener zoeken

Met welke zorgverzekeraar heeft mijn zorgverlener een contract?

Je kunt ook bekijken met welke zorgverzekeraars je zorgverlener een contract heeft. Dit doe je door je postcode of plaatsnaam en de naam van de zorgverlener in te vullen. Vervolgens zie je met welke zorgverzekeraars er een contract is afgesloten voor 2023.

Zorgverzekeraar zoeken

Gecontracteerde zorg en de kosten

Wil je naar een zorgverlener met wie geen contract is afgesloten? Dan brengt de zorgverzekeraar een deel van de kosten bij jou in rekening. De hoogte hiervan mag door de zorgverzekeraar zelf worden vastgesteld. Meestal is dit gebaseerd op de kosten van de gecontracteerde zorgverlener. De zorgverzekeraar hoeft dus niet een 100 procent vergoeding te geven. De hoogte van de vergoeding is opgenomen in de verzekeringsvoorwaarden en kan per verzekeraar en categorie zorgverleners verschillen. De vergoeding mag de vrije artsenkeuze niet in de weg staan en moet redelijk zijn.

Als je kiest voor een zorgverzekering met niet-gecontracteerde zorg (ook wel een restitutiepolis genoemd) kan je de zorgverlener en –instelling zelf kiezen. De kosten worden vervolgens door de zorgverzekeraar vergoed.

Vrije zorgkeuze in de vergelijking

Wanneer je bij Independer zorgverzekeringen vergelijkt, laten wij altijd zien of er vrije keuze is wat betreft ziekenhuizen. In dat geval staat er in de vergelijking ‘Volledig’ achter Vrije ziekenhuiskeuze. Ook tonen we de score Zorgkeuze in je buurt. Deze score zegt wat over de keuzevrijheid wat betreft de andere zorgverleners naast ziekenhuizen. Hoe hoger de score is hoe meer keuze je hebt in zorgverleners met een contract. Hoe kleiner de kans dus dat je naar een zorgverlener gaat waar je een deel van de rekening zelf moet betalen.

Minder vrije zorgkeuze is niet per definitie slecht. Als een verzekeraar bijvoorbeeld geen contracten heeft afgesloten met een zorgverlener van mindere kwaliteit is het zelfs positief. Maar een verzekeraar kan ook alleen overeenkomsten hebben met zorgaanbieders die lage kwaliteit bieden.

Coulanceregeling: behandeling wordt toch vergoed

Sommige zorgverzekeraars hebben een coulanceregeling. Dit betekent dat je een vergoeding voor je behandeling krijgt, ook als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Het gaat hierbij om nieuwe klanten die een zorgverzekering afsluiten terwijl nog niet alle contracten bekend zijn. Bijvoorbeeld: je sluit op 1 december een verzekering af bij de verzekeraar van je keuze. Op dat moment weet je nog niet of het ziekenhuis bij jou in de buurt gecontracteerd is. Als je in maart van het volgende jaar naar het ziekenhuis moet en het blijkt dat het ziekenhuis toch geen contract heeft bij je verzekeraar. Dan kun je een coulanceverzoek indienen. Sommige verzekeraars vergoeden dan alsnog de kosten.