Wanneer kan je je zorgverzekering opzeggen?

Overstappen voor 31 december? Zelf opzeggen niet nodig

Bij een overstap in het 'zorgseizoen', de periode tussen half november en 31 december, hoef je nooit zelf je oude verzekering op te zeggen. Dat is wel zo gemakkelijk.

Het kan wél voorkomen dat je oude zorgverzekeraar al premie heeft afgeschreven voor het volgende jaar. Geen zorgen: zij storten dit automatisch naar je terug als de opzegging verwerkt is. Dat kan een paar weken duren. Kun je hier niet op wachten? Storneer het bedrag dan bij je bank. Via onderstaande links lees je hoe dat moet bij de grote banken:


Overstappen in januari? Opzeggen vóór 31 december

Ook in januari van het nieuwe jaar kan je nog overstappen. Maar dan moet je wel zelf je oude zorgverzekering opzeggen. Dat moet voor 31 januari. 


Overstappen na januari? Alleen in bijzondere situaties

Overstappen na 31 januari kan alleen in een aantal situaties. Op deze pagina lees je meer over het tussentijds wijzigen van je zorgverzekering. 

Hoe kan je je zorgverzekering opzeggen?

Opzeggen kan door je zorgverzekeraar een e-mail te sturen of de opzegging te regelen in je persoonlijke omgeving op hun website. Wil je per post opzeggen, maak dan gebruik van onze opzegbrief

In ons overzicht opzeggen per zorgverzekeraar zie je welke opzegmogelijkheden jouw zorgverzekeraar heeft.

Medische acceptatie? Wacht niet te lang met overstappen

Heb je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut komt? Dan krijg je mogelijk te maken met medische acceptatie. De zorgverzekeraar stelt dan extra vragen over je gezondheid, en kan je op basis daarvan weigeren als ze veel kosten verwachten. Een vervelende situatie, zeker als je oude zorgverzekering ook al opgezegd is. Wacht in deze situatie dan ook niet tot het laatste moment met overstappen. Zo hou je eventueel voldoende tijd over om een verzekeraar te zoeken die jou wel accepteert. 

Gelukkig zijn er nog maar enkele zorgverzekeraars die medische acceptatie hebben. En goed om te weten: als een verzekeraar je niet accepteert voor het pakket dat je wilt, bieden ze je wel altijd een minder uitgebreid pakket aan.  

Laatste nieuws zorgverzekeringen

Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen.

Lange wachttijden in de zorg: dit kan je zorgverzekeraar voor je betekenen De wachttijden voor behandelingen lopen in de meeste ziekenhuizen nog steeds op. Ook de wachtlijsten in de GGZ worden steeds langer. Moet je ook lang wachten op een behandeling? Dan is het goed om te weten dat je gebruik kunt... lees meer
Zo kies je een passende zorgverzekering en bespaar je geld Met verhogen eigen risico kun je 336 euro besparen.Het is algemeen bekend, als je aan het eind van het jaar switcht van zorgverzekering kun je flink besparen op de premie. Toch doen relatief weinig mensen het. Hoe komt dat? Door het woud... lees meer
Vrije artsenkeuze moeilijker te verzekeren Aanbod restitutiepolis daalt met 30% en polissen worden fors duurder Er zijn steeds minder polissen waarbij je bij alle zorgverleners terecht kunt. Bij deze zogeheten restitutiepolissen heb je een vrije keuze naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat. Je hoeft... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen op ons weblog