Wanneer kan je je zorgverzekering opzeggen?

Overstappen voor 31 december? Zelf opzeggen niet nodig

Bij een overstap in het 'zorgseizoen', de periode van half november tot en met 31 december, hoef je nooit zelf je oude verzekering op te zeggen. Dat is wel zo gemakkelijk.

Het kan wél voorkomen dat je oude zorgverzekeraar al premie heeft afgeschreven voor het volgende jaar. Geen zorgen: zij storten dit automatisch naar je terug als de opzegging verwerkt is. Dat kan een paar weken duren. Kun je hier niet op wachten? Storneer het bedrag dan bij je bank. Via onderstaande links lees je hoe dat moet bij de grote banken:


Overstappen in januari? Opzeggen vóór 31 december

Ook in januari van het nieuwe jaar kan je nog overstappen. Maar dan moet je wel zelf uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering hebben opgezegd. Je hebt dan nog tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten die ingaat per 1 januari. 


Overstappen na januari? Alleen in bijzondere situaties

Overstappen na 31 januari kan alleen in een aantal situaties. Op deze pagina lees je meer over het tussentijds wijzigen van je zorgverzekering. 

Hoe kan je je zorgverzekering opzeggen?

Opzeggen kan door je zorgverzekeraar een e-mail te sturen of de opzegging te regelen in je persoonlijke omgeving op hun website. Wil je per post opzeggen, maak dan gebruik van onze opzegbrief

In ons overzicht opzeggen per zorgverzekeraar zie je welke opzegmogelijkheden jouw zorgverzekeraar heeft.

Medische acceptatie? Wacht niet te lang met overstappen

Heb je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut komt? Dan krijg je mogelijk te maken met medische acceptatie. De zorgverzekeraar stelt dan extra vragen over je gezondheid, en kan je op basis daarvan weigeren als ze veel kosten verwachten. Een vervelende situatie, zeker als je oude zorgverzekering ook al opgezegd is. Wacht in deze situatie dan ook niet tot het laatste moment met overstappen. Zo hou je eventueel voldoende tijd over om een verzekeraar te zoeken die jou wel accepteert. 

Gelukkig zijn er nog maar enkele zorgverzekeraars die medische acceptatie hebben. En goed om te weten: als een verzekeraar je niet accepteert voor het pakket dat je wilt, bieden ze je wel altijd een minder uitgebreid pakket aan.  

Laatste nieuws zorgverzekeringen

Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen.

Implantaten: kosten en vergoeding zorgverzekering Mis je een of meerdere tanden of kiezen? Dan kun je tandimplantaten laten plaatsen. Een implantaat wordt gebruikt als basis voor kronen, bruggen of protheses. Zo kan de tandarts weer een mooie glimlach op je gezicht toveren. Waar je minder... lees meer
Jongeren burn-out door corona Corona heeft een grote invloed op ons leven. Alle (sociale) beperkingen en onzekerheid kunnen een flinke weerslag hebben op je mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een heel groot deel van de Nederlandse jongeren burn-out klachten heeft. Een serieus probleem,... lees meer
Het coronavaccin: moet je die zelf betalen? Inmiddels zijn er verschillende coronavaccins ontwikkeld en goedgekeurd. Begin deze maand werden de eerste Nederlanders gevaccineerd. De komende maanden komen er steeds meer groepen aan de beurt. Er zijn nog wel veel vragen. Zoals: is het verplicht om je te... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen op ons weblog