Per situatie verschillend

Als je allebei een eigen zorgpolis hebt, hoef je niet zoveel te doen. Je houdt gewoon je eigen verzekering. Gaat één van jullie of gaan jullie allebei verhuizen? Dan wordt de adreswijziging die je bij de gemeente doorgeeft ook automatisch doorgegeven aan je zorgverzekeraar. Staan jullie samen op één polis dan moet de hoofdverzekerde dit doorgeven. 

Samen op één zorgpolis

Het gebeurt regelmatig dat partners samen op één zorgpolis staan. In dat geval moet de hoofdverzekerde aan de zorgverzekeraar doorgeven dat jullie uit elkaar gaan. De hoofdverzekerde is degene op wiens naam de verzekering is afgesloten.

Vervolgens wordt de zorgverzekering van de ex-partner stopgezet. Hij of zij stapt over naar een andere verzekeraar en sluit een nieuwe zorgverzekering af. Voor de hoofdverzekerde verandert er niets: zijn of haar zorgverzekering loopt gewoon door. Overstappen is voor de hoofdverzekerde niet mogelijk.

Kinderen op de zorgpolis?

Denk ook aan de rest van het gezin. Kinderen zijn tot 18 jaar meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Als jullie uit elkaar gaan, is het verstandig om de kinderen mee te verzekeren op de polis met de hoogste dekking. Het is belangrijk om op tijd door te geven op welke zorgpolis het kind bijgeschreven moet worden. Je mag zelf bepalen bij welke ouders dit is. Vaak is de verzorgende ouder. 

Overstappen zorgverzekering medeverzekerde

De medeverzekerde moet dus op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Doe dit meteen nadat de huidige verzekering beëindigd is. Zo voorkom je dat je onverzekerd raakt.

Op de website van Independer kun je gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken en afsluiten. Naast je zorgverzekering zijn er nog meer financiële zaken die je moet regelen. Bekijk hier het overzicht. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.