Wat is niet-gecontracteerde zorg?

Zorgverleners sluiten vaak contracten met zorgverzekeraars. Hierin worden allerlei afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over de vergoeding van zorg en prijzen van behandelingen. Niet alle zorgverleners zijn echter tevreden over deze contracten. Zij zijn van mening dat ze door die afspraken juist worden beperkt in hun werkzaamheden. Om die reden besluiten zij geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Zij leveren dan niet-gecontracteerde zorg.  

Wat merk ik als patiënt van niet-gecontracteerde zorg?

Ga je naar een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten? Dan bestaat de kans dat je een deel van de rekening zelf betaalt. De zorgverlener heeft met de zorgverzekeraar namelijk geen afspraken gemaakt over de prijzen van behandelingen. Als je een deel van de rekening zelf moet betalen, gaat dit niet van je eigen risico af.

Afhankelijk van polis

Het deel dat je zelf betaalt, is afhankelijk van je polis. Heb je een naturapolis of budgetpolis? Dan wordt er ongeveer 70% van het marktconforme tarief vergoed, en betaal je 30% zelf. Heb je een zuivere restitutiepolis? Dan wordt gewoon alles vergoed, ongeacht of er een contract is afgesloten.   

Natuurlijk zegt dit niets over de kwaliteit van een zorgverlener. Een niet-gecontracteerde zorgverlener hoeft zeker geen slechtere zorg te bieden dan een gecontracteerde zorgverlener. Zorgverleners die zonder contracten werken, zijn van mening zelfs betere kwaliteit te leveren.

Controleer of zorgverzekeraar contract heeft met zorgverlener

Independer heeft een handige tool om te controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met je zorgverlener. We hebben deze gegevens voor een aantal zorgverleners:Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.