Wat zijn polisvoorwaarden van je zorgverzekering?

De polisvoorwaarden is een belangrijk document bij iedere zorgverzekering. Hierin staat namelijk wat je precies vergoedt krijgt van je zorgverzekering. Zo staat erin hoeveel behandelingen je vergoedt krijgt en of je voor bepaalde zorg een eigen bijdrage moet betalen. In de polisvoorwaarden staat de zorg uit het basispakket en de aanvullende zorg uitgelegd, als je een of meerdere  aanvullende verzekeringen hebt afgesloten. 

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Tussen het eigen risico en eigen bijdrage zit een verschil. In Nederland heeft iedereen een standaard eigen risico bij je zorgverzekering van 385 euro per jaar. Dit kun je zelf verhogen naar maximaal 885 euro. Hierdoor krijg je korting op je maandelijkse premie. Als je zorg nodig hebt, zoals een bloedonderzoek of een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis, dan gaat betaal je dit allereerst van je eigen risico. Heb je meer zorgkosten dan je eigen risico? Dan krijg je daar een vergoeding voor vanuit je zorgverzekering. Een bezoek aan de huisarts is een uitzondering, deze kosten hebben geen invloed op je eigen risico

Een eigen bijdrage is een ander verhaal. Bij sommige soorten zorg is er een (wettelijke) eigen bijdrage van toepassing, zoals bij sommige medicijnen. In ons vergoedingsoverzicht zie je welke zorgverzekeraars (een deel) van deze eigen bijdrage vergoeden.

Kun je de polisvoorwaarden veranderen?

Alle afspraken voor je zorgverzekering staan in de voorwaarden van de zorgverzekeraar. Lees daarom dit document goed door, voordat je een nieuwe verzekering afsluit. De afspraken in de polisvoorwaarden zijn namelijk bindend. Er kan niet worden afgeweken van de voorwaarden.

Overstappen zorgverzekering

Past je huidige zorgverzekering niet meer bij je? Dan is het goed om zorgverzekeringen te vergelijken op prijs én voorwaarden. Check ook of je een aanvullende verzekering nodig hebt en stap over. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.