1. Bepaal je zorgwensen en bekijk je huidige zorgverzekering kritisch

Kijk ieder jaar opnieuw naar je zorgverzekering. De verzekeraar die dit jaar het best bij jou past, past misschien volgend jaar niet zo goed meer.  Misschien heb je volgend jaar wel een andere dekking nodig en ben je bij een andere verzekeraar beter uit. Daarbij veranderen de premies ieder jaar. Een vergelijking heb je in 10 minuten gemaakt en kan je zo tientallen euro’s besparen.

2. Wel of geen aanvullende verzekering?

Ben je gezond en verwacht je in 2023 weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan zal maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf op je te nemen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro's. 

Rekenvoorbeeld: een halfjaarlijkse controle bij de tandarts kost je 20 euro per keer. Dit kost je in totaal 40 euro per jaar. Sluit je hiervoor een tandartsverzekering af? Dan betaal je ongeveer 20 euro extra per maand en krijg je niet eens je hele rekening vergoed (maar 75%). In totaal betaal je dan 249 euro aan je tandverzekering en ook nog per afspraak 5 euro aan je tandartsrekening (de overige 25%).

3. Let op dat je niet dubbel verzekerd bent

Heb je ook een doorlopende reisverzekering? Dan ben je misschien dubbel verzekerd voor de medische kosten in het buitenland. De basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. In sommige landen is de zorg duurder dan in Nederland en moet je je hiervoor aanvullend verzekeren. Dit kan zowel via de zorgverzekering als via de reisverzekering. Maar allebei hoeft natuurlijk niet. 

Wil je weten welke verzekeraars medische kosten in het buitenland dekken? Kijk dan in ons vergoedingenoverzicht.

4. Verhoog je eigen risico

Ben je gezond en verwacht je volgend jaar niet of nauwelijks zorgkosten te maken? Dan kun je besparen door je eigen risico te verhogen. Je kiest dan voor een 'vrijwillig eigen risico'. In 2023 is je verplicht eigen risico 385 euro en je kunt dit in stappen van 100 euro verhogen. Zo kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 485 euro tot maximaal 885 euro. De zorgverzekeraar geeft je hiervoor een korting op je zorgpremie.

Bedenk wel goed of dit voor jou echt verstandig is. Want als je toch onverwachts veel zorgkosten maakt, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis belandt, moet je in 1 keer een flink bedrag kunnen ophoesten.

Tip: houd de premie die je bespaart door het verhogen van je eigen risico nog even achter de hand. Als je aan het einde van het jaar geen kosten voor je eigen risico hebt gemaakt, kun je daar mooi iets leuks van doen of op je spaarrekening zetten!

5. Collectief? Niet altijd het best passend

Een collectief lijkt aantrekkelijk, maar sluit niet per se aan bij je persoonlijke zorgwensen. Je bent met een collectief vaak oververzekerd. Het kan zo zijn dat je een pakket hebt dat veel meer vergoedt dan je nodig hebt. Je kunt dus beter je zorgwensen op een rijtje zetten en een passend pakket zoeken. Via een vergelijking is dat binnen een paar minuten gedaan. 

Meer weten over collectieve verzekeringen? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

6. Vraag zorgtoeslag aan

Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Je krijgt dan elke maand een bedrag op je rekening waarmee je een gedeelte van je zorgpremie kunt betalen. Krijg je al zorgtoeslag? In 2023 ontvang je mogelijk een hoger bedrag. Veel mensen die nu zorgtoeslag ontvangen, zullen volgend jaar iets meer krijgen. Lees meer over zorgtoeslag of kijk op de website van de Belastingdienst waar jij precies recht op hebt.

7. Vraag een second opinion aan

Moet je een dure behandeling bij een tandarts ondergaan? Vraag dan een second opinion bij een andere tandarts aan. Soms is dit bij de ene tandarts namelijk goedkoper dan bij de andere. Vraag je tandarts om een doorverwijzing. Ben je nog op zoek naar een goede tandarts? Ook deze kun je vergelijken op onze website.

8. Ga bewust om met medicijnen

Verzekeraars hebben vaak een preferentiebeleid als het om medicijnen gaat. Dit betekent dat de verzekeraar een voorkeur heeft binnen een groep van gelijke medicijnen. Voorbeeld: er is een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering maar een andere leverancier. Je krijgt binnen die groep het ene medicijn wel uit de basisverzekering vergoed en het andere niet. Je hebt dus niet altijd een aanvullende dekking voor medicijnen nodig. Als je hier goed naar kijkt, kun je flink besparen op je premie.

9. Kijk goed naar de gezinssamenstelling op je polis

Veel gezinsleden willen samen op een polis. Dit is overzichtelijk en gemakkelijker voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien is je partner bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit. Als jullie niet dezelfde wensen hebben, is het slim om allebei een aparte vergelijking te maken. 

10. Kies de juiste basisverzekering

Je hebt vier soorten basisverzekeringen: naturarestitutie en budget. en een combinatiepolis. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Alleen bij een zorgverlener waar je verzekeraar een contract mee heeft, krijg je alle kosten vergoed. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp. De budgetverzekering is de goedkoopste. Hierbij heeft de zorgverzekeraar weinig contracten met zorgverleners. 

11. Betaal je premie per jaar in plaats van per maand

Wanneer je je premie in één keer betaalt, kan dat tot 3% korting opleveren. Als je dat bedrag achter de hand hebt kun je dat overwegen. De jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.

12. Neem een internetverzekering

Er zijn verzekeraars die alleen via internet werken. Je krijgt van deze verzekeraars geen post en je kan alleen via hun website declareren. Medicijnen haal je vaak bij een internetapotheek. Hierdoor is hun premie lager dan bij andere verzekeraars.

13. Laat de ingreep door je huisarts doen

Sommige ingrepen kan je ook door de huisarts laten doen. Het voordeel hiervan is dat je bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Laat bijvoorbeeld je spiraaltje zetten door de huisarts. Je betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten is gratis. Als je het in het ziekenhuis laat doen, betaal je wel je eigen risico.

14. Maak je eigen risico van dit jaar nog op

Heb je deze laatste maanden van het jaar zorg nodig? Denk hierbij aan je eigen risico. Heb je je eigen risico opgemaakt dit jaar? Laat de behandeling dan nog voor 31 december doen. Op 1 januari begin je namelijk weer met een nieuw eigen risico en moet je de behandeling waarschijnlijk zelf betalen.

15. Verzeker je kind bij de ouder met de hoogste dekking

Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd. Maar bij wie schrijf je ze bij? Onder jou of onder je partner? Als jullie dezelfde dekking hebben, is dat niet belangrijk. Hebben jullie allebei een andere dekking? Schrijf je kind dan in onder de ouder met de breedste dekking. Je kind lift dan automatisch mee op dezelfde dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie maar ook fysiotherapie. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • Rijksoverheid
  • Nederlandse Zorgautoriteit

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.