Wetten, regels en uitzonderingen

Als je gemoedsbezwaard bent kan je ontheffing van de premieplicht aanvragen. Je bent dan niet meer verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hoe dat precies werkt kan je vinden op deze pagina over gemoedsbezwaarden.

Als je in de gevangenis zit, kan je meestal je zorgverzekering schorsen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie sluit dan een collectieve zorgverzekering voor je af. Lees meer over de zorgverzekering en detentie.

Er zijn speciale zorgverzekeringen voor militairen. Je bent nog steeds verplicht een zorgverzekering af te sluiten maar dit is niet dezelfde als de rest van Nederland heeft. Meer informatie kan je vinden op deze pagina over de zorgverzekering voor militairen.

Als je geen vaste woon- en/of verblijfplaats hebt, moet je toch een zorgverzekering aanvragen. Maar hoe werkt dit? Lees meer over het aanvragen van een zorgverzekering als je geen vaste woon- en/of verblijfplaats hebt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.