Wanneer ben je gemoedsbezwaarde?

Dit ben je als je door je geloof of levensovertuiging bezwaar hebt tegen elke soort verzekering. Je ontheffing geldt voor de AWBZ, zorgverzekeringswet, AOW, ANW, Ziektewet, WAO, WIA en de WW. Je hebt dus geen enkele verzekering afgesloten voor jou en je gezin. Heb je dit wel? Dan vervalt je ontheffing.

Wat houdt de ontheffing in?

Als je gemoedsbezwaard bent, kan je ‘ontheffing van de premieplicht’ aanvragen. Deze ontheffing vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Door een ontheffing aan te vragen bij de SVB betaal je geen premie meer voor je zorgverzekering. Je betaalt dan wel een bijdrage over je inkomen. Deze bijdrage is hetzelfde bedrag als wat je eigenlijk voor je premie zou moeten betalen. Het bedrag wordt voor je gestort bij de SVB of bij het CAK. Op het moment dat je zorg nodig hebt, wordt je gespaarde bedrag gebruikt als vergoeding. Daarnaast krijg je een uitkering Spaarregeling Gemoedsbezwaarden als je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Wat is het nadeel?

Als je gemoedsbezwaarde bent hoef je dus geen premie te betalen. Helaas heb je daardoor geen recht op een AOW-pensioen, een werkloosheidsuitkering en natuurlijk de vergoeding van de zorgverzekeraar.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • Zorginstituut Nederland
  • Zorgverzekeraars Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.