Hoe is vrije artsenkeuze geregeld?

Dit kan verschillen per zorgverzekering en of je zorgverlener is gecontracteerd. Is er een contract met je zorgverlener dan krijg je meestal alles wel vergoed. Is er geen contract met je zorgverlener dan moet je mogelijk een eigen bijdrage betalen. 

Ga je voor een (planbare) behandeling naar een ‘gecontracteerde zorgaanbieder’? Dan betaalt de zorgverzekeraar de kosten. De kosten worden vervolgens verrekend met je (openstaande) eigen risico. Ga je voor een planbare behandeling naar een ‘niet-gecontracteerde zorgaanbieder’? Dan hangt het van je soort polis af in hoeverre je deze behandeling vergoed krijgt.

Als je een restitutiepolis hebt, krijg je over het algemeen het hele bedrag terug. Heb je een naturapolis en wil je naar een zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft? Dan is in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet vastgelegd dat zorgverzekeraars altijd een deel van de rekening moeten betalen. De minimale vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg is vastgesteld op 75%. Hierdoor kunnen de kosten geen belemmering zijn om naar een ‘niet-gecontracteerde hulpverlener’ te gaan.

Er waren verschillende plannen om vanaf 2016 de Zorgverzekeringswet aan te passen. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan.

Wat verandert er voor jou aan de vrije artsenkeuze?

Ga je naar een zorgverlener of wil je zelf je zorgverlener kiezen? Er waren in 2015 plannen om deze keuzevrijheid te beperken. Deze plannen kregen echter veel kritiek en gaan niet meer door. Ook in 2023 kan je kiezen uit een naturapolis, budgetpolis, restitutiepolis en combinatiepolis.

Iedereen in Nederland is verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Op dit moment heb je keuze tussen vier verschillende polissen: de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis, en de budgetpolis

  • De restitutiepolis: behandelingen bij alle zorgverleners worden vergoed volgens normale tarieven; het maakt niet of of deze wel of niet gecontracteerd is.
  • De combinatiepolis: behandelingen bij alle zorgverleners worden vergoed. Wel sluit de zorgverzekeraar contracten met zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je alleen het marktconforme tarief vergoed.
  • De naturapolis: alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je mogelijk een eigen bijdrage.
  • De budgetpolis: alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Het aantal gecontracteerde zorgverleners is heel beperkt. Wel betaal je voor deze polis een veel lagere premie.

De restitutiepolis is over het algemeen duurder: je betaalt namelijk voor de keuzevrijheid. Dit geldt ook voor de combinatiepolis. De naturapolis en de budgetpolis zijn vaak goedkoper, maar beperken ook je keuzevrijheid. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, wordt er meestal ongeveer 75% van de kosten vergoed. 

Waarmee moet je rekening houden bij vrije artsenkeuze?

Als je al in behandeling bent bij een medische specialist of psycholoog, dan is het voor jou belangrijk om te weten wat je zorgverzekeraar vergoedt. Een aanpassing in de vrije artsenkeuze of in de contractering van jouw arts kan ervoor zorgen dat je zelf moet (bij)betalen voor je arts. Maar ook als je nu nog geen zorg nodig hebt maar het wel belangrijk vindt dat je naar een bepaald ziekenhuis kan als je iets mankeert, is het belangrijk hierop te letten met de keuze van je zorgverzekering.

In de vergelijking van Independer geven wij per zorgverzekering aan of er sprake is van vrije zorgkeuze. Als je zorgverzekeringen vergelijkt bij Independer, kun je precies zien welke zorgverleners zijn gecontracteerd en/of er een eigen bijdrage is. Je kunt ook zonder een vergelijking te maken bekijken of behandelingen bij een zorgverlener wel of niet worden vergoed. Kijk hiervoor in ons overzicht van zorgaanbieders.

Het is ook mogelijk om andersom te kijken. Meestal worden er elk jaar opnieuw contracten gesloten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners. Het kan voorkomen dat je zorgverlener dit jaar een contract heeft maar volgend jaar niet meer. Het is daarom belangrijk om elk jaar opnieuw te kijken of je zorgverlener nog een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Anders wil je misschien overstappen. In ons contracteringsoverzicht kun je opzoeken met welke verzekeraars jouw zorgverlener een contract heeft. Ook kun je altijd je zorgverlener zelf vragen of er nog iets gaat wijzigen in de samenwerking met zorgverzekeraars.

Het kan zijn dat je nog op zoek moet naar de juiste specialist voor jouw behandeling. Of dat je niet weet welke ziekenhuis het beste is omdat je er nog nooit ben geweest of net bent verhuisd. Wil je weten wat de kwaliteit is van je fysiotherapeut, huisarts of ziekenhuis of waar je het beste voor een bepaalde behandeling naar toe kunt gaan? Maak dan gebruik van onze vergelijking voor gezondheidzorg.

Wil je zelf je arts kunnen blijven kiezen of zeker weten dat je naar je eigen arts kunt blijven gaan? Controleer dit dan altijd op het moment dat je van zorgverzekering overstapt en een nieuwe polis ontvangt. En ook als je voor de zorgverzekering 2023 niet overstapt, is het belangrijk om dat goed te controleren. Er kan altijd iets veranderen aan de afspraken die zorgverzekeraars en zorgverleners met elkaar maken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.