Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

In 2022 heb je recht op zorgtoeslag, als je als alleenstaande niet meer inkomen hebt dan € 31.500. Ook mag je vermogen niet groter zijn dan € 120.020.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Of heb je om een andere reden een toeslagpartner? Dan mogen jullie samen niet meer verdienen dan € 40.500 per jaar en mag jullie vermogen niet hoger zijn dan € 151.767. Onder vermogen wordt onder andere spaargeld, aandelen of een vakantiehuis in Nederland of het buitenland verstaan.

Verder heb je alleen recht op een zorgtoeslag als:

 • Je 18 jaar of ouder bent. Pas vanaf die leeftijd heb je ook een eigen zorgverzekering.
 • Je een Nederlandse zorgverzekering hebt.
 • Je een Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning. Dit geldt ook voor je toeslagpartner.

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst zie je op hoeveel zorgtoeslag je met jouw inkomen recht hebt.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Wat is het toetsingsinkomen?

Voor je inkomen kijkt de Belastingdienst naar het toetsingsinkomen. Maar wat is dat eigenlijk?

Je toetsingsinkomen is het totale inkomen over een heel jaar voor de Belastingdienst min eventuele aftrekposten.

De meest voorkomende aftrekposten zijn:

 • Hypotheekrente
 • Kosten voor de financiering van je eerste woning
 • Boeterente bij het oversluiten van een hypotheek
 • Alimentatie
 • Studiekosten
 • Reiskosten woon-werkverkeer

Aftrekposten verminderen je inkomsten voor de Belastingdienst. Zo kan je met een hoog salaris soms toch een jaar recht hebben op zorgtoeslag. Elk jaar kan je nog tot 1 september met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen over het jaar ervoor. 

Wanneer ontvang je zorgtoeslag?

Zorgtoeslag wordt iedere maand op de 20e, 21e of 22e uitbetaald. Het verschilt per maand op welke dag dat precies is. In dit overzicht zie je per maand hoe dat zit in 2022.

Maand zorgtoeslag Dag uitbetaling
Januari 2022 20 december 2021
Februari 2022 20 januari 2022
Maart 2022 21 februari 2022
April 2022 21 maart 2022
Mei 2022 20 april 2022
Juni 2022 20 mei 2022
Juli 2022 20 juni 2022
Augustus 2022 20 juli 2022
September 2022 22 augustus 2022
Oktober 2022 20 september 2022
November 2022 21 oktober 2022
December 2022 20 november 2022

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Dat gaat niet automatisch en ook je zorgverzekeraar doet dat niet voor je.

Op de website van de Belastingdienst kun je inloggen in 'Mijn Toeslagen'. Daar heb je je DigiD voor nodig. Vervolgens doorloop je een aantal stappen voor het aanvragen van de toeslag.

Let op: zorgtoeslag achteraf aanvragen kan tot 1 september

Wil je nog zorgtoeslag aanvragen over het voorgaande jaar? Dat kan tot 1 september van het jaar daarna. De zorgtoeslag voor 2020 kon je dus tot 1 september 2021 aanvragen. De zorgtoeslag van 2021 kun je aanvragen tot september 2022. 

Geef exact inkomen op bij de Belastingdienst

Bij het aanvragen van zorgtoeslag vraagt de Belastingdienst om je jaarinkomen. Het is belangrijk dat je dit zo exact mogelijk opgeeft. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer hebt verdiend dan opgegeven, moet je de teveel ontvangen zorgtoeslag terugbetalen. 

Andersom geldt gelukkig ook dat als je minder verdient en meer zorgtoeslag had moeten krijgen, je dit alsnog ontvangt. Maar het is dus belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden.

Hoe geef ik wijzigingen door?

Verandert je inkomen of dat van je toeslagpartner? Dan moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Er zijn verschillende redenen waarom je toetsingsinkomen kan veranderen: 

 • ​de hoogte van je hypotheek (en dus de hoeveelheid rente) verandert 
 • je hebt meer of minder specifieke zorgkosten die je opgeeft bij je belastingaangifte 
 • je hebt meer of minder aftrekposten die je opgeeft bij je belastingaangifte.  

Klik hier voor het doorgeven van wijzigingen

Heb je te veel zorgtoeslag ontvangen?

Heb je meer zorgtoeslag gekregen dan je recht op hebt? Dan probeert de Belastingdienst dit eerst te verrekenen met de resterende uitbetalingen. Ze houden dan dus (een deel van) de zorgtoeslag in dat je nog moet krijgen. Gaat dat niet? Dan krijg je een acceptgiro. Je moet dan binnen zes weken het bedrag betalen dat je te veel hebt gekregen. Betaal je te laat? Dan komt er rente bij. 

Heb je niet genoeg geld om terug te betalen? Dan kun je een betalingsregeling treffen. 

Hoe kan ik zorgtoeslag stopzetten?

Ga je teveel verdienen voor zorgtoeslag? Geef je nieuwe inkomen dan binnen 4 weken door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je misschien teveel zorgtoeslag ontvangt en dit het jaar erop weer terug moet betalen. En dat kan al snel om een paar honderd euro gaan.


De grootte van je vermogen checkt de Belastingdienst jaarlijks op peildatum 1 januari. Is je vermogen dan te hoog? Zet je zorgtoeslag dan zelf stop om terugbetalen te voorkomen. 

Hoe werkt zorgtoeslag in het buitenland?

Woon je in het buitenland? Dan kun je alleen zorgtoeslag ontvangen als je werk, een uitkering of een pensioen in Nederland hebt. In dat geval ben je namelijk ook verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Regel je zorgverzekering bij Independer

 • ​Gratis Tandongevallen-verzekering
 • Nr. 1 zorgvergelijker van Nederland
 • Grootste aanbod, laagste prijs

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.