Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

In 2021 heb je recht op zorgtoeslag, als je als alleenstaande niet meer inkomen hebt dan € 30.500. Ook mag je vermogen niet groter zijn dan € 116.613.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Of heb je om een andere reden een toeslagpartner? Dan mogen jullie samen niet meer verdienen dan € 39.000 per jaar en mag jullie vermogen niet hoger zijn dan € 147.459. Onder vermogen wordt onder andere spaargeld, aandelen of een vakantiehuis in Nederland of het buitenland verstaan.

Verder heb je alleen recht op een zorgtoeslag als:

 • Je 18 jaar of ouder bent. Pas vanaf die leeftijd heb je ook een eigen zorgverzekering.
 • Je een Nederlandse zorgverzekering hebt.
 • Je een Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning. Dit geldt ook voor je toeslagpartner.

Hoeveel zorgtoeslag ontvang ik in 2021?

Zorgpremie 2022

Wil je een eerste seintje als de zorgpremies voor 2022 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert 2022. 

E-mailadres

Regel je zorgverzekering bij Independer

 • ​Gratis Tandongevallen-verzekering
 • Nr. 1 zorgvergelijker van Nederland
 • Grootste aanbod, laagste prijs

Wat is het toetsingsinkomen?

Voor je inkomen kijkt de Belastingdienst naar het toetsingsinkomen. Maar wat is dat eigenlijk?

Je toetsingsinkomen is het totale inkomen over een heel jaar voor de Belastingdienst min eventuele aftrekposten.

De meest voorkomende aftrekposten zijn:

 • Hypotheekrente
 • Kosten voor de financiering van je eerste woning
 • Boeterente bij het oversluiten van een hypotheek
 • Alimentatie
 • Studiekosten
 • Reiskosten woon-werkverkeer

Aftrekposten verminderen je inkomsten voor de Belastingdienst. Zo kan je met een hoog salaris soms toch een jaar recht hebben op zorgtoeslag. Elk jaar kan je nog tot 1 september met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen over het jaar ervoor. 

Gaat zorgtoeslag aanvragen automatisch?

Zorgtoeslag moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Dat gaat niet automatisch en ook je zorgverzekeraar doet dat niet voor je.

Op de website van de Belastingdienst kun je inloggen in 'Mijn Toeslagen'. Daar heb je je DigiD voor nodig. Vervolgens doorloop je een aantal stappen voor het aanvragen van de toeslag.

Geef exact inkomen op bij Belastingdienst

Bij het aanvragen van zorgtoeslag vraagt de Belastingdienst om je jaarinkomen. Het is belangrijk dat je dit zo exact mogelijk opgeeft. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer hebt verdiend dan opgegeven, moet je de teveel ontvangen zorgtoeslag terugbetalen. 

Andersom geldt gelukkig ook dat als je minder verdient en meer zorgtoeslag had moeten krijgen, je dit alsnog ontvangt. Maar het is dus belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden.

Hoe kan ik zorgtoeslag stopzetten?

Ga je teveel verdienen voor zorgtoeslag? Geef je nieuwe inkomen dan binnen 4 weken door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je misschien teveel zorgtoeslag ontvangt en dit het jaar erop weer terug moet betalen. En dat kan al snel om een paar honderd euro gaan.


De grootte van je vermogen checkt de Belastingdienst jaarlijks op peildatum 1 januari. Is je vermogen dan te hoog? Zet je zorgtoeslag dan zelf stop om terugbetalen te voorkomen. 

Hoe werkt zorgtoeslag in het buitenland?

Woon je in het buitenland? Dan kun je alleen zorgtoeslag ontvangen als je werk, een uitkering of een pensioen in Nederland hebt. In dat geval ben je namelijk ook verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst zie je op hoeveel zorgtoeslag je met jouw inkomen recht hebt.

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen