Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Als je premie betaalt voor je zorgverzekering, heb je tot een bepaald inkomen recht op zorgtoeslag. Om er zeker van te zijn dat je je zorgtoeslag ontvangt vanaf wanneer je er recht op hebt, kun je dit het beste ruim van tevoren aanvragen. Het duurt namelijk 8 weken om de aanvraag te verwerken. De eerst zorgtoeslag ontvang je daarna binnen 20 dagen. Ben je te laat met het aanvragen van je zorgtoeslag? Dan kan het zijn dat je het recht verliest op je zorgtoeslag van dat jaar. Je kunt wel proberen om met terugwerkende kracht je zorgtoeslag te ontvangen. Vraag dit voor 1 september aan bij de Belastingdienst om de toeslag waar je recht op hebt vanuit het jaar ervoor terug te krijgen. Als alles rond is, ontvang je elke maand rond de 20e je zorgtoeslag. Dus stel dat je op 13 oktober 18 jaar wordt, dan heb je recht op zorgtoeslag vanaf 1 november.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Zorgtoeslag kun je aanvragen via de website van de Belastingdienst en in te loggen met je DigiD. Je vult hier een formulier in met vragen over je inkomen en of over het inkomen van je partner als je samenwoont. Je kunt toeslagpartner zijn als je samenwoont met iemand anders dan je ouders. Bijvoorbeeld als er ook een kind op hetzelfde adres staat ingeschreven of als je een samenlevingscontract hebt. Bij de berekening voor je zorgtoeslag telt het inkomen van je partner ook mee. Ook als je partner jonger is dan 18 jaar. Na het versturen van het formulier, is je zorgtoeslag aangevraagd. 

Sluit je zorgverzekering af

Ook je zorgverzekering kun je het beste op tijd regelen. Dit kan heel makkelijk en snel via Independer. Na het invullen van je gegevens, staat de beste keuze voor jou bovenaan. Als je eruit bent, kun je ook meteen je zorgverzekering afsluiten. Je krijgt er zelf en gratis Tandongevallen-verzekering bij.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.